måndag 31 maj 2010

Kloka beslut på fp:s partiråd

När jag roade mig under helgen med att kampanja och spela tennis och träffa en mängd trevliga människor satt ett antal andra folkpartister i Uppsala på folkpartiets partiråd inne och fattade en rad kloka beslut. Om jobb och tillväxt.

Bland föreslår folkpartiet för att få fler unga snabbare i arbete att det ska satsas på lärlingsutbildning. (SvD, DN) 40000 utbildningsplatser ska skapas inom gymnasiet och komvux. Redan idag finns det 8000 lärlingsplatser på prov. Ett bra förslag som säker kommer att göra det lättare för många unga att komma in på arbetsmarknaden. Och gå färdigt sin gymnasieutbildning. För många passar det bättre att få jobba praktiskt än att läsa teori. Visst lever vi i ett samhälle där kunskap är viktigt. Men varför glömma bort att också praktisk kunskap är viktigt. Det är väl bättre att fler avslutar gymnasiet med praktiska kunskaper i stället för att alla ska tvingas läsa in behörighet till högskolan och inte fullfölja utbildningen. Självklart med möjlighet att läsa in högskolebehörighet senare i livet inom vuxenutbildningen.

En annan punkt som skrevs in i programmet om jobb och tillväxt var en del om infrastruktur. Bland annat om att höghastighetsbanor bör prioriteras i kommande infrastruktursatsningar.

Linnéa Darell har skrivit om detta i sin blogg att följande kommer att stå i rapporten.

"…" upprustning av det befintliga järnvägsnätet och byggandet av nya höghastighetsbanor som förbinder Stockholm, Göteborg och Malmö med övriga Europa bör prioriteras i kommande infrastruktursatsningar. Det säkrar snabba och miljövänliga persontransporter i Sverige och ut i Europa samtidigt som välbehövlig kapacitet frigörs för den ökade efterfrågan av godtrafik på järnväg."

Så folkpartiet kommer att fortsätta att kämpa för Götalandsbanan m flera järnvägar mellan storstäderna. En viktig fråga inte minst för oss alla i Borås.

 

Helg med många möten – med människor

En intensiv helg är till ända. En härlig blandning både när det gäller väder och när det gäller händelser. Massor av möten med människor.

En torgutdelning med flygblad som handlar om fler återvinningsstationer i Borås blev bortregnad. Men en lunch med Företagarna och invigning av Hässlefesten, då regnet höll upp, kompenserade det hela.

Dessutom var det kampanj på Hässle torg på lördagen i samband med månadens loppmarknad. och Hässlefesten. En hel del kampanjmaterial bytte ägare. Delade även ut ett stort antal egna kampanjvisitkort.

Efter några timmar i ömsom regn och ömsom sol bar det iväg till Lysekil och årets tennisläger med tjejerna (fast vi är nog överåriga tjejer nu) från Sandared. Två timmars träning i går och två idag känns i kroppen. Igår blåste det rejält men solen sken. Blåst är väl inte det perfekta tennisvädret men vad gör väl det i glada kompisars lag. Idag var det perfekt väder. Sol och nästan vindstilla. Lite synd att jag hade bråttom hem för att vara med på avslutningen av Hässlefesten i kyrkan. Som före detta ambassadör för Hässleholmen hade jag blivit tillfrågad att säga några ord med anledning av att Hässlefesten firade 30 år.

Hässleholmen är ett område där det bor 30-40 olika nationaliteter och ett område där det finns många människor som inte har jobb. Ett så kallat utanförskapsområde. Men som många gemensamt jobbar för att förändra. Både för att fler ska få ett jobb men också för att skapa gemenskap och höja områdets image. Hässlefesten är ett sätt att skapa gemenskap.

Det har som sagt varit en intensiv helg. Som nu redan gått över till en ny lika intensiv vecka. Skatteverket i Stockholm på onsdag. Fixa färdigt databasen. Få ordning på min bokföring som jag fått problem med när jag fick ladda om datorn. Och mycket mer.


 

fredag 28 maj 2010

Valtemperaturen stiger

Där fick jag stryka första meningen. Solen skiner inte längre ute. Blev upptagen och "åkte dit" på en försäljare som ville sälja plats för mitt företag på Google. Betalar för klicken. Egentligen har jag inte tid nu med mer kunder. Det är ju val snart. Fast fler inkomster innebär ju också mer pengar till kampanj. Även om jag inte kommer att lägga ner massor av pengar till min personvalskampanj. Men bäst att fräscha upp företagshemsidan. Och en liten ruta med valpropaganda får jag väl passa på att lägga in.

Dagens opinionsmätning ger ju lite vind i ryggen. (DN, SvD) Allianspartierna leder över de rödgröna och SD kommer inte in. Lite högre siffror för Folkpartiet liberalerna är dock önskvärt. Behövs förmodligen också för att Folkpartiet i Södra Älvsborg ska få en ledamot i Riksdagen. Så det finns mycket arbete kvar att göra inför valet.

Som jag alltid brukar skriva så är det den 19 september som gäller då alla har den fantastiska rättigheten i fria val att få lägga sin röst på just det parti som han och hon tycker bäst om. Den allmänna och lika rösträtten är något som är värt att påminna om. Opinionsmätning är alltid resultat av ett fåtal personers åsikter. Och mätningarna varierar mellan de olika instituten. Skillnaden mot tidigare är dock att alliansen har tagit ledningen i flera av mätningarna. Kan det bero på att allianspartierna mer har fått ut vad man gjort under de fyra åren. Att fler människor fått mer kvar i plånboken och att det kanske inte var så illa med att de som var långtidssjuka fick en prövning om de kunde bidraga med något. (Intervju i Sveriges Radio P1) Att Sverige klarat sig relativt bra jämfört med andra länder under finanskrisen.

Som sagt. Vi har en fantastisk rättighet. Att få rösta i fria val. Och alla röster är lika mycket värda. Det är en rättighet vi ska se till att vi utnyttjar. Utan att vi behöver gå så långt som i Tjeckien där man delar ut gratis öl om man går och röstar. Alkohol och rösträtt hör verkligen inte ihop. Hoppas i alla fall att man röstar först och dricker ölen sedan så att man vet vad man gör. (SvD)

torsdag 27 maj 2010

Barnäktenskap och tvångsgifte – nej tack

Förstår inte vart dagarna tar vägen. Men problem med två datorer sinkar kan jag väl säga. Dessutom går det åt tid till att fundera ut var jag ska börja. Helst skulle jag vilja göra allt på en gång. Rätt ofta vinner bloggskrivandet fast jag egentligen har mer väsentliga saker att ta itu med. Som att få igång bokföringssystemet eller fakturera. Eller för den skull göra färdigt databasen.

Det händer alldeles för många viktiga saker som jag vill kommentera. Nyamko Sabunis artikel i SvD till exempel. Inte för att jag har något emot det hon skriver utan för att jag håller med. Det är inte ok att gifta bort barn eller över huvud taget tvinga någon att gifta sig med någon som han eller hon inte älskar och kanske aldrig har sett.

Det är bra att frågan lyfts och får en ordentlig belysning. Både genom att det utreds hur tvångsgifte och barnäktenskap kan kriminaliseras och att stöd och hjälp ges till de flickor och pojkar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld eller redan råkat ut för det.

Förutom de punkter som Sabuni tar upp i artikeln har också information till nyanlända hur vi ser på barnäktenskap och tvångsgifte betydelse i det förebyggande arbetet. Att de som kommer hit också får möjlighet att få ett arbete och komma in i det svenska samhället tror jag också har betydelse. Grupper av människor som mer eller mindre blir lämnade åt sig själva och inte möter människor från det omgivande samhället riskerar att hålla fast vid gamla kulturer och seder som inte passar in i ett modernt och demokratiskt samhälle.

Men jag tror att det är viktigt att också då och då påtala att det här handlar inte om alla invandrartjejer eller killar. Jag har förstått att det finns kvinnor som har utländsk bakgrund som tar illa vid sig för allt tal om hederskulturer. De känner sig kränkta och påhoppade fast de inte har någon orsak att känna så. De lever i harmoniska och jämställda relationer.

Men det är som med allt annat. Det som inte är problem diskuterar vi aldrig. Allt positivt med att ta emot människor från andra länder kommer aldrig fram. Att det är många högutbildade som kommer hit vars utbildning vi inte behöver betala ett öre för, eller åtminstone väldigt liten del, eller att vi kommer att behöva mer arbetskraft inom en snar framtid.

Frivilligorganisationer en resurs i integrationsarbetet

I kväll har integrationsgruppen mött frivilligorganisationerna och haft en dialog om vår rapport som nu är ute på remiss. Tanken var att ge en bakgrund till hur vi tänkt och varför vi lagt de förslag vi lagt. Och att sedan organisationerna skulle få möjlighet att ställa frågor.

Så många som cirka 35 personer kom till mötet vilket var jätteroligt. Många representerade invandrarföreningar men även Rädda Barnen och Föreningsrådet m fl var där.

En del kommentarer och synpunkter kom fram. Några tyckte att vi borde kontaktat frivilligorganisationerna tidigare. Och det kanske är sant men tiden har inte riktigt gjort det möjligt. Vi har lyssnat på olika myndigheter som jobbar med integrationsfrågor. Andra tyckte att det var för tunt. Vilket jag delvis kan hålla med om. Nu handlar förslaget om ett program och en handlingsplan. Allt enligt Borås stads nya policy om hur kommunens dokument ska se ut. Ett program inrymmer viljeinriktning och övergripande och kan gälla flera år. En handlingsplan är en mer konkret plan med ansvarig och tidsbestämd som kan "prickas av". Och därefter kommer en ny handlingsplan. Allt som man vill kan ju inte genomföras på en gång även om det finns punkter som hela tiden ska hållas aktuella. Dessutom ska inte samma förslag finnas i två olika dokument. Och integrationen finns ju inom många områden så en del dubbelt blir det i alla fall. Några pratade om att svenskar inte vill umgås med personer från andra länder och att det förekommer diskriminering. Det finns onekligen en hel del att göra.

De organisationer som var där har möjlighet att lämna ett yttrande vad de tycker om vårt förslag. Det ska bli spännande att se vad som kommer fram. Sista juni ska alla svar vara inne.

Även om en del tyckte att det var en sen inbjudan så kändes det som om man ändå tyckte det var positivt att träffas och få diskutera de här frågorna. Många blev också intresserade av den nya överenskommelse som regeringen gjort med frivilligorganisationer och Sveriges Kommuner och Landsting för att öka samverkan mellan det offentliga och det civila samhället när det gäller integrationen. Inom den sociala biten har det funnits en sådan överenskommelse en tid som också spridits lokalt.

Det handlar om att det offentliga och det civila samhället ska samverka. De ideella organisationerna ska fortfarande vara oberoende men kan vara en resurs på många sätt. Och att t ex kommunen erkänner detta. Det innebär också att olika organisationer kan samverka med varandra för att nå ett bättre resultat. Ensam är ju inte stark som bekant.

Frivilligorganisationerna är en resurs som måste tas till vara. Där har vi en utmaning i Borås att gå vidare och kanske göra någon form av samverkansöverenskommelse.

Kaffet fungerade trots att det var fler som kom än som anmält sig. Lite strul med teknik får man väl räkna med även om jag var i mycket god tid för att kolla att allt funkade. Men vi fick vänta utanför så det tog lite tid att få fart på allt. Inte blev heller mina tjusiga bilder lika tjusiga i kommunens dator. Så till den grad att Lennart Andréasson(v) grep in och talade om att jag inte använde särskrivning. Bokstäverna hoppade friskt.

Tråkigt att ingen från Borås Tidning eller Radio Sjuhärad var där. De var inbjudna. Det är inte så ofta politiker möter så många medborgare för en direktdialog. Och det här är frågor som berör alla.

tisdag 25 maj 2010

Valfrihet måste finnas kvar

Jag gillar sol men ibland gör regn det lättare att sitta inne och jobba. Och det måste bli databas. En del i alla fall. Annars börjar det kännas som om det skulle vara val på gång. Har gjort snabbvisitkort. Via VistaPrint som har ett fascinerande beställningssystem. Från början är allt gratis. Men när man kommit till slutet med allt extra man vill ha så kostar det ändå en del. I och för sig en rimlig kostnad. Egentligen är det ett bra system. Du betalar bara för det just du vill ha. Vill jag ha en annan mall än någon av dem som finns, så kan jag få det. Men det kostar. Vill jag ha glättig framsida så kan jag få det också. Men det kostar extra. Vill jag ha leverans på tre dagar så kan jag få det. Men det kostar extra. Det enda som jag kanske vänder mig emot är att man säger att det är gratis. Inget är helt gratis.

Men det är det här som är valfrihet. Jag väljer själv vilken nivå jag vill lägga mig på. Helt rimligt. Lika rimligt är det med annat i samhället. Jag ska ha större utrymme att själv välja vad jag vill lägga mina pengar på. Det offentliga ska inte subventionera allt. Självklart ska vi ha en gemensamt finansierad skola och omsorg och vård. Plus en del annat som hör till det gemensamma. Människor som behöver stöd och hjälp för att ta sig ur en svår situation ska självklart också få det. Men lite mer av egen valfrihet måste det finnas utrymme för. De skattesänkningar som alliansregeringen gjort ger möjlighet till detta. Sedan är det förstås oerhört viktigt att till exempel pensionärer får ta del av skattesänkningar. Regeringen har redan gjort en del för de pensionärer som har det sämst men självklart är pensionärer en prioriterad grupp vid fortsatta skattesänkningar.

Om de rödgröna däremot kommer till makten blir det mindre utrymme för egna val. Med skattehöjningar och minskad valfrihet i övrigt. Vänstern delar in befolkningen i två grupper. De fattiga och de rika och de rika ska ge till de fattiga. Omfördelning av en konstant kaka. Någon tanke på att kakan skulle kunna öka finns inte. Som gör att alla får mer. Och att människor är olika och har, får ha, olika önskemål om vad man vill lägga sina pengar på finns inte enligt vänstersidan. Och att valfrihet inom det offentliga stimulerar till bättre effektivitet bortser man ifrån på den kanten.

Jag tänker i alla fall jobba för att alliansregeringen får sitta kvar, med ett starkare folkparti förstås. Där utbildning och risktagande lönar sig och där medborgarna mer får göra egna val i stället för att politikerna gör valen.

lördag 22 maj 2010

Skulpturer och gospel – kulturnatt i Borås


Idag har det varit invigning av Skulpturfestivalen och Anna Lindhs park i Borås. Missade detta på grund av kundbesök i Göteborg. Men fick ta igen det senare eftersom det dessutom har varit kulturnatt i Borås. Lite annorlunda Kulturnatt eftersom det "riktiga" Kulturhuset håller på att renoveras. Inte lika lätt att gå mellan olika arrangemang. Jag valde att satsa en helkväll på Gospel. Först vid det tillfälliga Kulturhuset och sedan en härlig gospelkonsert med Glimåkra Gospel. Och så förstås blev det en titt på Sweetloves underbara röda skulpturer i Stadsparken. Väl bevakade. Kände mig nästan lite skyldig när jag fotograferade skulpturerna. Jag kan förstå att barn tycker de är härliga och inbjuder till att sitta på och klättra på. Föräldrar har dock ett ansvar att se till sina barn så att de inte gör det.


Men det är inte barn som haft av huvudet av hunden eller slitit bort grodorna på klänningen och kastat dem i Viskan. (Härligt att de är tillbaka så snabbt i alla fall. )Det är för sorgligt att inget får vara i fred. Vad är det som gör att någon gör sådana saker. Det kan inte bara vara att man inte gillar skulpturerna. För även om nu inte barn ska leka på dem så visar det ändå att det är "goa" skulpturer som gör barn glada. Då borde de även göra vuxna glada. Jag blir glad av dem i alla fall. Det måste vara något annat.


Jag tror att de som gör detta känner sig utanför samhället. Visst kan man säga att det är ligister. Men varför blir man ligist? Det är ett sätt att visa att man finns genom att om man inte kan synas på annat sätt. Här finns mycket att göra för samhället. Fånga upp barn som riskerar hamna snett mycket tidigt. Ge stöttning i skolan till dem som behöver extra hjälp. Och mycket mer. Det kanske inte gör att man gillar skulpturer men man lär sig att respektera att andra gillar skulpturer.


Kulturnatten är nog slut nu. Men skulpturerna, dessa och en rad andra, kommer inte att försvinna än på ett tag. Jag hoppas de får vara i fred i framtiden. Så att många kan få beskåda dem.

torsdag 20 maj 2010

Samhällsorientering för alla nyanlända

Idag presenterar regeringens utredare Erik Amnå ett förslag till Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) om samhällsorientering för alla nyanlända. Förslaget handlar om tre kunskapsområden – värden (de konstitutionella grundvalarna), välfärds­staten (de offentliga institutionerna) och vardagslivet (praktiskt tillämpad kännedom om hur välfärdsstaten fungerar).

Samhällsorienteringen ska vara på den nyanländas eget modersmål och ska omfatta 60 timmar. Det är bra att förslaget omfattar alla nyanlända, även de som kommer hit som anhöriginvandrare eller på annat sätt. Det är inte bara de som får uppehållstillstånd som flyktingar som behöver känna till hur det svenska samhället fungerar.

Här har vi ju i Borås varit föregångare och från vår integrationsgrupp med åtta partier föreslagit att alla ska få rätt till samhällsorientering. Beslut om detta kommer nog i fullmäktige i juni. Det är viktigt att alla som kommer hit får kunskap om hur samhällslivet fungerar i Sverige och vilket förhållningssätt vi har mot varandra.

Från särskilt SD:s håll har det framförts att de som kommer hit ska följa svenska seder och bruk. Vad svenska seder och bruk är, är svårt att fastställa. Det finns olika seder mellan olika delar av Sverige. Olika familjer har olika seder. Och så vidare. De som kommer hit ska få ha sina egna seder i fred så länge som de inte strider mot svensk lag.

Det som den första delen i förslaget, värden, handlar om har inget med seder att göra utan de grundläggande värderingar som finns i vår Regeringsform, en av grundlagarna. Det handlar om alla människors lika värde och yttrandefrihet. Som Erik Amnå skriver i sin artikel i DN: I Regeringsformen "beskrivs medborgarandans balans mellan delaktighet och självständighet, ansvar och frihet, rättigheter och skyldigheter."

Det kanske är så att en och annan infödd svensk också kanske behöver en liten kurs i vad som står i vår grundlag.

Detta är ett mycket bra förslag, även om jag inte ännu hunnit läsa hela förslaget. Vi behöver en gemensam grund att stå på för att få ett samhälle där alla får plats ock kan känna sig delaktiga.

Andra som skrivit om detta Adam Swejman

tisdag 18 maj 2010

Betyg från sexan

Idag har jag blivit betygsatt igen. Varje gång när jag avslutat ett kurstillfälle ska kursdeltagarna sätta betyg på mig. Och tala om om de varit nöjda med mig och kursen. Nu klarar jag mig rätt bra. Det är nu inte så ofta det blir ett uruselt betyg vilket gör att min uppdragsgivare ger mig nya uppdrag. Men om det någon gång händer att någon är missnöjd måste jag själv tänka igenom vad jag kunde gjort bättre och försöka se till att det inte händer igen. Ett betyg är således en signal. I mitt fall kan det avgöra jobb eller inte.

På samma sätt måste man se betyg i skolan som en signal. Ett Icke godkänt i något ämne säger att här måste du plugga på lite extra och kanske är i behov av extra stöd. Ju förr dessa signaler kommer desto mer tid har man på sig att rätta till det som inte är så bra. Därför är det välkommet att Regeringen med Utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen idag har presenterat ett förslag som innebär att elever i skolan ska få betyg från och med sexan i stället för som idag i åttan. Förslaget ska nu gå ut på remiss men hinner inte färdigbehandlas i riksdagen före valet. Eftersom även sossarna tycker att det är ok med betyg från sexan men inte dess koalitionspartier v och mp ska det bli intressant att se vad som händer. Betyg från sexan blir förmodligen en valfråga. (DN, SvD, Aftonbladet)

Utvärdering av kunskaper är inte en fråga om att sortera elever. Utvärdering av kunskaper tidigt innebär att fler kan få extra stöd så tidigt som möjligt. Och får veta vad man måste bli bättre på. En skola som förmedlar kunskap är det viktigaste för framtiden.

Att sedan elever också måste må bra för att inhämta kunskap är oerhört viktigt. En bra skolhälsovård behövs. Men det återkommer jag till.

Andra som skrivit om detta

Tommy Rydfeldt
Pär Gustafsson
Runo Johansson

måndag 17 maj 2010

En politikdag

Idag blir en riktig politikdag. Först tala folkparti för eleverna på dagfolkhögskolan på Hässleholmen. Blev rätt mycket flyktingpolitik.

Snart iväg till IDAHO-dagen med diskussioner om hatbrott. Det är RFSL och RFSL ungdom som bjudit in till föreläsning och debatt. Det är viktigt att lyfta frågan. Det är inte acceptabelt att någon utsätts för brott bara för att man är den man är. Alla människor är lika mycket värda. Det har ingen betydelse om man råkar älska någon av samma kön som en själv. Men det behövs mer information och kunskap. Både allmänt och hos polisen så att de ser när det är fråga om hatbrott. Jag tror att det behövs mycket mer information i skolan för att krossa fördomar och förutfattade meningar.

Direkt från debatten, som inte ska vara någon valdebatt, bär det av till Radio Sjuhärad och Måndagsklubben. Undrar just om det blir diskussion om individens frihet. V kontra fp.

Inte lätt att veta vart de rödgröna tar vägen

Undrar vart veckorna tar vägen. Ännu en helg till ända. Mycket kampanjande under fredag och lördag och söndagen jobb med databasen. Skönt med flexibel arbetstid i alla fall. Gårdagen avslutades med tennis. Utomhus. Då känns det att sommaren nog kommer i alla fall.

Igår kom också SIFO:s månatliga opinionsmätning kommit och den förespår att det kan bli en spännande valrörelse. (SvD)Alliansen närmar sig oppositionen. Bara lite för lite folkpartiprocent för att jag ska vara helt nöjd. Att sd skulle hamna utanför riksdagen är jag helt nöjd med. Men som jag alltid brukar skriva. Det är den 19 september, valdagen, som gäller. Så mycket kan hända än. Både positivt och negativt. Det gäller att jobba på och möta väljare och tala om vad vi, dvs Folkpartiet liberalerna, står för och vill göra under den kommande mandatperioden. Det är viktigt att tala om skillnaderna mellan vad den nu sittande alliansregeringen vill göra och den rödgröna oppositionen. En del kritiserar politiker för att kritisera vad andra gör i stället för att tala om vad man själv vill. Visst ska man tala om vad man själv vill men jag tror också att det inte är fel att framställa scenarier vad som händer om oppositionen kommer till makten.

Mycket kommer att handla om jobb eller bidrag. Självklart ska vi ha bra försäkringar om man blir arbetslös eller sjuk. Men det är lika viktigt att det finns stöd att få för att komma tillbaka. Avsikten med de förändrade villkoren för sjukförsäkringen är just att man ska få stöd så man kan bidra med det man har förmåga till. Inte stängas ute från samhället helt och hållet. Regeringen har ibland varit dålig på att förklara varför man gjort den ena eller andra förändringen. Det finns ännu fyra månader att förklara.

Fyra månader har också den rödgröna oppositionen på sig att förklara hur de tänker styra Sverige. De får det svårare. Efter vänsterpartiets och miljöpartiets kongresser spretar viljorna rejält. Det handlar om föräldraförsäkringen där v och mp vill lagstifta om hur föräldrarna ska dela upp barnaledigheten. Var finns individens frihet som vänsterpartiet pratar om. Och det verkar som om de helt och hållet glömt bort barnen. Och vad tycker sossarna om detta. Det handlar också om hur mycket vi ska arbeta. Där skiljer sig också v och mp från s. V vill ha 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön och mp 35 timmars vecka (inget sagt om lönen?)(DN). Det handlar om asylpolitiken. Det handlar om skolpolitiken där s sent omsider kommit till insikt att den skolpolitik de fört i många år kanske inte varit helt lyckad medans v vill har en än mer flummig skolpolitik. Och vill svenskarna verkligen ha höjda skatter? (DN)

Många frågor som kräver svar. Förhoppningsvis inser väljarna att en rödgrön regering skulle både inskränka deras valfrihet genom mindre pengar i plånboken och intrång i den rent personliga sfären som att vem ska stanna hemma med nyfödda barn. Det gäller för oss som vill ha kvar den sittande regeringen att tala om skillnaden för väljarna.

Nu dags att börja. Snart dags att bege mig till Dagfolkhögskolan på Hässleholmen och prata.

Läs också

Rasmus Jonlund, Tommy Rydfeldt

lördag 15 maj 2010

Sätt stopp för privata aktörer som kränker integriteten

Nu har Folkpartiet liberalerna i Borås varit ute i dagarna två och delat ut fröpåsar med blåklintsfrön. Att Borås kommer att bli blått i höst är helt klart. I krukor på balkonger och i rabatter kommer det att blomma massor av blåklint. Ungefär 1200 påsar har vi delat ut.

Kanske vi kan leja hitta.se eller Google att åka ut på nytt och filma trädgårdar utan människors vetskap för att dokumentera alla blåklintar. Fast det är ingen bra idé. Jag har skrivit tidigare om vad jag tycker om att hitta.se och Google och eniro åker runt och fotograferar folks trädgårdar utan att fråga om lov.

Hitta. se visar också utan åtskillnad registreringsnummer på parkerade bilar och ansikten på människor. Eniro och Google verkar ändå försöka dölja registreringsnummer och ansikten. Men det som Google gjort när de farit runt med sina bilar och fotograferat är att de också samlat in information från öppna trådlösa nätverk och dessutom sparat informationen.

Jag undrar hur långt privata företag kan få gå när det gäller att samla in information om människors privatliv. Oavsett vad man tycker om det offentligas möjligheter att övervaka individer så finns det ändå restriktioner och kontroll och för rikets säkerhet är det nödvändigt med viss övervakning men privata företag kan tydligen göra vad som helst. Bara man skaffar tillstånd som gör att man inte faller under personuppgiftslagen.

Jag tycker att det är fullständigt absurt att någon kan åka runt och fotografera hus från alla vinklar och vrår. Allt för att underlätta för eventuella skumma typer. Det är inte ok att visa ansikten och registreringsskyltar på bilar och det är definitivt inte ok att avlyssna privata trådlösa nätverk. (SvD, Aftonbladet). Lagen måste förändras så att det inte blir tillåtet att systematiskt visa bilder på nätet från privata hem.

Här har jag skrivit tidigare om fotografering av privata områden. Intervju på Radio Sjuhärad och reportage på Politikerbloggen.

fredag 14 maj 2010

Blåklintskampanj

Laddar mig och min Iphone inför dagens kampanj på vårmarknaden i Borås och kanske en liten tur ner till Kinna.

Ser ut att inte bli regn i alla fall idag i Borås. Till och med en liten solchans verkar det bli om man ska tro SMHI:s väderutsago timma för timma. Temperaturen kan gå upp till 14 grader. Tro't den som vill.

Iphonen har blivit en kär ledsagare när jag är på kampanjstråt. Med ett klick är kampanjbilden ute på facebook eller twitter för att berätta för omvärlden att här är jag/vi. Och med vi menar jag förstås alla glada folkpartister och luffare som sprider ett liberalt budskap.

Idag ska Folkpartiet liberalrena som sagt finnas på marknaden i Borås. Både i vårt eget stånd och i Alliansen i Borås. Dessutom kampanjar Folkpartiet i Mark i Kinna. Ska göra en liten utflykt dit också.

Det som gäller idag är att se till att hela Borås översvämmas av blåklintar till valet. Det vill säga dela ut fröpåsar med blåklintsfrön till boråsarna.

Varför är då blåklinten Folkpartiets symbol?

Så här har det gått till. Blåklinten är Östergötlands landskapsblomma. Eftersom rösträttsrörelsen för allmän rösträtt startade i Östergötland blev också blåklinten symbolen för rösträttsrörelsen. Liberaler var starkt engagerade i denna. Och tog senare blåklinten som sin egen symbol för att betona den roll liberaler haft i samband med den allmänna rösträttens införande. Jag som är född i Östergötland brukar säga att jag är dubbel blåklint.

Bäst att sätta fart.

onsdag 12 maj 2010

Ny organisation

Ska strax iväg och prata integration med deltagarna i Kedjan, vårt EU-projekt på Hässleholmen som syftar till att fler ska få ett arbete. Men först några kommentarer kring gårdagen som blev rätt innehållrik.

Dagen började med att jag träffade en trevlig högskolestudent som intervjuade mig om hur jag använder sociala media och slutade med drogkampen mellan partierna i Borås. I stället för att anordna debatt om drogfrågor bjuder nykterhetsorganisationerna in alla politiska partier till en frågesport (egentligen skulle det väl heta "quiz" numera) kring droger och alkohol och tobak. Ett väldigt trevligt initiativ som är uppskattat. Folkpartiet liberalerna ledde länge men en miss från min sida när jag inte lyssnade på det yngre gardet gjorde att vi i slutresultatet hamnade någonstans i mitten.

Men den stora händelsen igår var att partierna i Borås gjorde en överenskommelse om hur kommunens nya organisation ska se ut i framtiden. Ett stort steg att komma överens. Även om jag själv inte är helt nöjd. Jag tycker att man kunde gått hela vägen ut och tagit bort kommundelsnämnderna helt och hållet. Det är inte många städer i Borås storlek som har stadsdelsnämnder kvar, om det är någon. Framförallt är det inom skolan som det behövs en enhetssyn.

Men en organisation är något som ska leva oavsett majoritet, så det är viktigt att man försöker hitta en gemensam lösning. Och att minska antalet från 10 till 3 är ett steg i rätt riktning. Och den gemensamma skolutvecklingsenheten kommer att finnas kvar men placeras på en av stadsdelarna vilket borde innebära att det kommer att krävas samarbete. Framtiden får utvisa.

Det finns flera andra delar i den nya organisationen som är intressanta. Att invandrarfrågor hamnar under en arbetslivsnämnd. Det är något som efterlysts länge. Det ger signalen att det är viktigare med att få ett arbete än att bli omhändertagen. Tidigare har dessa frågor legat på socialnämnden. Att drogfrågor flyttas till folkhälsonämnden tror jag också är bra.

Som sagt är jag inte helt nöjd. Jag hade gärna sett att man tagit steget fullt ut när det gäller kommundelsnämnderna men förmodligen finns det andra som gärna hade behållit kommundelsnämnderna och som tycker att förslaget är alldeles för långtgående. Kompromisser innebär ofta att ingen direkt jublar men om man väl fattat beslutet så gynnar det ingen att motarbeta förslaget utan se till att det blir så bra som möjligt. I det här fallet till medborgarna i Borås stads bästa. Sedan tänker jag och säkert flera med mig för den skull inte ge upp tanken om ett fullständigt avvecklande av stads/kommundelsnämnder. Men låt det lagda förslaget få en chans.

Det viktiga är att Borås stad blir en kommun där alla får plats och där medborgarna ges möjligheter att kunna leva de liv de själva vill. Att de människor på Kedjan som jag ska möta snart lyckas få ett arbete så att de kan försörja sig själva och i större utsträckning bli delaktiga i samhället. Oavsett organisation så är det som sagt medborgarnas bästa som vi politiker, heltids- eller fritidspolitiker, måste ha framför ögonen.

måndag 10 maj 2010

Sociala medier

Idag tar Borås stad ytterligare ett steg när det gäller sociala media. Under eftermiddagen erbjuds alla förtroendevalda delta i ett seminarium om sociala medier. Jag tror att det blir en spännande eftermiddag och det är synd att det inte är fler än 50 av 500 som nappat på inbjudan. Även om man själv inte tänker "facebooka" eller "twittra" eller skaffa en blogg så är detta med sociala medier ett nytt fenomen i den politiska världen. Det borde höra till allmänbildningen hos en politiker hur fenomenet fungerar. Åtminstone om man ser programmet för i eftermiddag så blir det just en allmänbildande information.

Även om jag själv är fast i de sociala medierna, både bloggar, är med på facebook och twittrar, så tror jag inte att ett val vinns enbart på närvaro på sociala medier. Men dessa är ett komplement till verkliga möten ansikte mot ansikte. Men det gäller att använda de olika forumen på rätt sätt. Jag tror att jag hittat min mix men dagens seminarium kanske kan ge lite ytterligare tips.

Jag tycker om att skriva men mitt förhållande till att skriva och till att trycka på tangenter har inte alltid varit gott. Uppsatsskrivning var inte mitt starkaste ämne i gymnasiet. Lyckades dock höja betyget från B till Ba vid en omprövning. När det gäller tangenter, så har jag gått en sekreterarutbildning och lärt mig skriva maskin. Men under ett år som sekreterare fick jag nog av maskinskrivande. På den tiden fanns på sin höjd ett suddband som fyllde i en felaktig bokstav med vitt pulver. På första sidan. De två kopiorna med karbonpapper emellan var till att sudda för hand. Jag avlade ett högt och tydligt löfte att jag aldrig skulle skriva på maskin igen efter "sekreteraråret". Och jag höll mig borta från skrivmaskinen i flera år. Men då visste jag ju inget om den utveckling som nu följt. Alla möjligheter som ett ordbehandlingsprogram på datorn ger. Att jag skulle stå och lära andra hur man använder ett sådant låg rätt långt från min föreställningsvärld när jag "valde vägra skrivmaskin".

Det är spännande att ha varit med och sett hur datoranvändningen utvecklats. Hur fascinerande det var att redan 1983 hämta ekonomiskt utfall via dataöverföring och sedan bearbeta dessa så att de blev läsbara för användarna. Det var stort då men bara början till den utveckling som skett. Idag kan jag sitta och direktkommunicera med en vän på datorn. Eller hämta all information jag någonsin kan tänkas behöva.

Ser fram emot eftermiddagens seminarium men får nog ta tag i den lite mer handfasta databasen. Tiden till när den ska vara färdig krymper onekligen.

lördag 8 maj 2010

Ett ansvarsfyllt och ett ovisst alternativ

Hemma efter en kall och regnig kampanj för alliansen. Inget väder som precis inbjöd till att ha långa och givande diskussioner med medborgarna. Det var mest "hutter". Ändå härligt att komma igång med kampanjandet. Och många folkpartister var vi. Både unga och gamla.

Alliansen har också idag presenterat sin valplattform med arbetslinjen som ledstjärna. Det behövs entreprenörsanda och gynnsamma villkor för företagande så att fler jobb skapas. Fler måste komma in eller tillbaka till arbetsmarknaden både för sitt eget och för samhällets bästa. Genom att kunna försörja sig själv stärks den egna självkänslan. Ju fler som jobbar innebär också bättre förutsättningar för en bra välfärd. I valplattformen, som är en grund för den gemensamma politik som alliansen ska gå till val på, nämns också vikten av ett starkt civilt samhälle med ett rikt föreningsliv och ideella organisationer och att barn och unga är viktiga och mycket mer (DN,SvD)

Som motsats till alliansens ansvarsfyllda valplattform fattar då vänsterpartiet på sin kongress ett beslut om att införa sex timmars arbetsdag för alla med oförändrad lön. (DN, SvD, Aftonbladet) Ett absurt förslag i en tid när vi behöver arbeta mer för att få välfärden att gå ihop. Dessutom kommer välfärden att kosta mer om alla ska jobba mindre inom det offentliga men ändå ha fullt betalt. Fler måste anställas. Jan Björklund har i sitt nyhetsbrev gjort en beräkning bara vad det skulle kosta i skolan. 18-20 miljarder kronor per år. Sedan hur kravet på att alla som jobbar deltid ska få rätt till heltid ska kombineras med detta vet jag inte.

Till skillnad mot alliansen som ger människor större möjligheter att göra egna val som passar var och en bäst så vill vänsterpartiet ha delad föräldraförsäkring. Och talar samtidigt om individens frihet. Jag får det inte att gå ihop. Varför ska samhället bestämma hur nyblivna föräldrar ska planera sitt liv.

Dessutom har ställts i utsikt att vänsterpartiet kommer att ställa krav på ökad skatt under de kommande åren. (SvD)

Jag tycker egentligen inte att man ska klanka ned på andra partiers förslag utan framhålla det man själv står för. Men när ett parti lever så långt från verkligheten som vänsterpartiet måste man faktiskt påtala detta. Och det är väl bra att alla sådana här tendenser kommer fram innan valet så medborgarna vet vad de har att välja på. En ansvarsfylld alliansregering och en rödgrön opposition som man inte vet riktigt hur den ser ut. För att en del beslut på vänsterpartiets kongress gått emot den gemensamma överenskommelsen sedan i måndags är helt klart. Ska bli spännande att följa de andra två partiernas agerande.

Läs också Christer Sörliden
Adam Cwejman

fredag 7 maj 2010

Samhällsinformation till alla nyanlända i Borås

Idag kan jag utläsa av handlingarna inför nästa kommunstyrelsemöte den 17 maj att vår integrationsgrupps motion om samhällsinformation för alla nyanlända kommer upp till behandling och att den föreslås bifallas. Det är förstås så att åtta partier står bakom så det vore märkligt om den inte skulle gå igenom. Sista ordet har fullmäktige som föreslås ge Socialnämnden i uppdrag att utreda förutsättningar och ta fram en plan.

Idag är det bara de som kommer hit som flyktingar som får samhällsinformation. Det är en angelägen fråga att alla som kommer hit, oavsett på vilka grunder, ska få information om hur det svenska samhället fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter man har. Att vi värnar mänskliga rättigheter. En fråga som inte är självklar för alla är att vi har förbud mot barnaga i Sverige. Det är endast i ett fåtal länder i världen som det är förbjudet att slå barn.

En grupp som denna information kan vara värdefull för är de kvinnor som kommer hit genom giftermål med män de inte känner särskilt väl. Många klarar sig bra men en del kvinnor råkar väldigt illa ut. Om de får en möjlighet till samhällsinformation när de kommer hit så får de åtminstone veta sina rättigheter och skyldigheter.

Brittiska valet och bokbål

Det tar verkligen tid att återställa en dator även om alla filer jag skapat finns kvar. Alla program ska laddas in och därefter alla uppdateringar. Men det får väl ta den tid det tar. Onödig tid i alla fall när det är så mycket annat som ska göras. Jag har ju en ambition att försöka blogga varje dag men det har inte alltid varit så lätt att hinna med. Men jag ska bättra mig. Det händer alltid något varje dag. Stort eller smått. Lokalt, nationellt, europeiskt eller globalt.

Idag är det spännande att följa det brittiska valet. Tories verkar bli segrare men inte få majoritet. Kaos i engelska parlamentet väntar. Och tyvärr lyckades inte Liberal Democrats att nå den framgång man hoppats på. Precis som vår EU-minister Birgitta Ohlsson säger i en intervju så behövs fp:s liberala systerparti för att vitalisera Storbritannien. (SvD, DN, svt). Det är inte lätt för ett tredje lite mindre parti att komma fram i England på grund av det valsystem man har. I England har man enmansvalkretsar och personer ställs mot personer. Om man drar det hela till sin yttersta spets skulle en rösts övervikt i varje valkrets kunna bidra till att ett enda parti fick alla platser i parlamentet trots att nästan hälften av medborgarna röstat på ett annat parti. Även om det är att hårdra det hela och det förmodligen inte skulle inträffa så tycker jag att vi ska hålla fast vid våra proportionella val. Även om politikern kanske kommer närmare medborgarna när man har enmansvalkretsar.

Det var det europeiska. Det finns mycket mer att skriva om. Den grekiska krisen som påverkar inte bara Grekland. Men jag går över till lite nationellt och smått.

Som kanske inte är så smått. Att en pastor går ut och förespråkar bokbål är både beklämmande och skrämmande. (DN, svt) Jag har inte läst Jonas Gardells böcker så jag kan inte uttala mig om innehållet. Oavsett om jag läst böckerna eller inte så är min åsikt att man måste kunna bemöta andras åsikter med ord och inte med våldshandlingar vilket ett bokbål är. Det är våld på det fria ordet. Vi har tryckfrihet och yttrandefrihet i landet. Det är oerhört viktigt att värna detta. Det borde pastorn tänka på. Han har ju rätt att uttrycka sina åsikter fritt. Sedan står det var och en fritt att tycka om dessa. Även om pastorn enligt utsago modifierat sitt uttalande så bör han ändå tänka sig för innan han talar om bokbål. Bokbål hör diktaturer till.

torsdag 6 maj 2010

Sol ute och i opinionsmätningen

Precis när jag satt och tyckte som värst synd om mig själv med rinnande näsa och en halvkraschad dator (dock inget viktigt har försvunnit men får ladda in alla program igen) så kollar jag ut på nätet och kan notera att alliansen gått om de rödgröna, fp har 9% och sd kommer inte in. (SvD, Aftonbladet, Expressen, svt) Jag blev nästan frisk direkt. Ja inte riktigt förstås och datorn är som den är. Jag vet att man inte ska lägga för stor vikt vid en enstaka opinionsundersökning men oundvikligt är att när det går bra så får man lite extra kraft (något som jag behöver mycket av idag).

Det kanske är så att det svenska folket är klokare än den rödgröna oppositionen tror. Det kanske har varit för mycket spenderbyxorna på från de rödgröna. Visst är det bra med allt åt alla. Men någon ska också betala och det är också vi alla. Människor vill mer bestämma över sina liv och välja till vad de vill använda sina pengar. Om de rödgröna vinner valet så försvinner mycket av valfrihet. Självklart ska inte de som behöver stöd och hjälp från samhället lämnas bakom. Där finns det en del ytterligare att göra. Men det ska inte handla om något allmänt kollektivistiskt omhändertagande. Man måste se till den enskilde individen vilket behov man har för att leva ett bra liv.

Jag säger som alltid att man ska vara försiktig med opinionsundersökningar men visst får man glädjas när det går bra. Och negligera dem när det går dåligt. Nu ska jag i alla fall försöka bidra lite till arbetslinjen trots att jag är sjuk. Någon sjukskrivning är det inte tal om för egenföretagare. Alternativet är att sova en stund så jag är alert till när vi ska ha valplanering i eftermiddag. Otroligt mycket roligare idag.

Läs också Per Altenberg, Seved Monke , Pär Gustafsson

onsdag 5 maj 2010

Seminarium om Somalia på gång

Ögonen kliar och det kliar i halsen och näsan är täppt. Allergi eller annalkande förkylning? Symptomen är diffusa. Dessutom en av datorerna som krånglar. (Mitt eget fel?) Har inte tid med någondera.

Idag ska hela dagen ägnas åt ett seminarium om Afrikas horn dvs Somalia. Många flyktingar kommer därifrån hit till Sverige. Tanken är att alla i kommunen som kommer i kontakt med somaliska flyktingar som kommer till Borås ska få kunskap om hur situationen ser ut i Somalia och vilka det är som får uppehållstillstånd och hur deras förutsättningar är. Både UD och Migrationsverket är på plats. Förmodligen får jag göra ett kvällspass med databasen.

Det är nog tur att jag inte åkte till Stockholm och veterandagen i riksdagen. En gång om året samlas alla före detta riksdagsledamöter på riksdagen för gemenskap och för att få senaste informationen om riksdagsarbetet. Det är en namnkunnig skara personer med f d talmän och partiledare. Jag har varit med vid två tillfällen men eftersom jag fortfarande har annat att göra än att åka och roa mig och jag träffar mina före detta kollegor ändå (de som är kvar i riksdagen) så avstår jag i år. Jag tyckte dagen kring Somalia var viktigare. Som sammankallande i integrationsgruppen är det viktig kunskap att få. Så får vi se hur det blir nästa år.

Bäst att snabba på så jag inte kommer för sent. Jag har en viss tendens att komma sent jämnt. Skyller på alla sociala media som ska uppdateras innan jag kan lämna hemmet. Så jag får väl ta och Twittra och uppdatera facebook också.

tisdag 4 maj 2010

Alliansbesök i Borås och nio löften

Så kan man väl säga att valrörelsen har startat. Idag kom de fyra alliansledarna till Stora Torget i Borås. Även om det var lite kallt så lyckades regnet hålla sig i stort sett borta. Som tur var kom det ingen snö eller åska under tiden som de fyra partiledarna Jan Björklund (FP), Fredrik Reinfeldt(M), Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD) fick svara på frågor från riksdagsledamot Annie Johansson (c) vad de gjort och vad de tänker göra. Innan de fortsatte mot Göteborg med tåg (!!) fick de fyra partiledarna varsin Elsfborgshalsduk. (DN, SvD, GP)

Helt klart framstår de fyra allianspartierna som ett mycket säkrare kort än den rödgröna oppositionen. Även om jag försöker vara objektiv och lämna åsikter borta. Alliansregeringen har arbetat tillsammans i fyra år "genom eld och vatten" och har långt mycket mer gemensamt än vänsteroppositionen. Visst finns det frågor som skiljer även inom alliansen, konstigt vore det annars det är fyra partier, men man kompromissar och ger och tar, men man tar inte till folkomröstningar eller överlåter viktiga frågor i utredningar när man inte är överens. Och det finns många viktiga frågor som jag inte begriper hur de ska komma överens. Utrikespolitik, skolpolitik, där (s) numera i alla fall gjort ett omtag och kritiserar sin tidigare politik, mm är sådana frågor som jag undrar hur det ska gå. (SvD)
Som svar på gårdagens skuggbudget från den rödgröna oppositionen fastställde alliansen idag nio punkter som man inte ska göra. Lite originellt kanske. Man förväntar sig ju vad det är man vill inte vad man inte vill. Men som moteld mot oppositionen är det inte fel. Det handlar om ungefär samma punkter som jag skrev om igår. Här finns de i sin helhet.

Som sagt valrörelsen är igång och jag är med. Idag fick jag veta vad som varit problemet med att jag skulle varit bosatt utomlands som länsstyrelsen påstod. Tack och lov var det inte identiteten som var kapad och inte något allmänt fel i länsstyrelsens register utan det var någon som helt enkelt knappat in fel personnummer på mig och så gick det inte att ändra. Ett systemfel i och för sig och man kan tycka att man borde kollat lite extra innan man ringde och oroade mig men det är förstås många namn som ska skrivas in på kort tid. Huvudsaken att saken är utredd så jag kan koncentrera mig på valkampanj. Förutom databas och företaget förstås. Så nu lämnar jag valet för en stund och försöker hitta lösningar på problemen eller rättare sagt önskemålen i min databas.
I morgon ska jag hela dagen delta i ett seminarium som handlar om Afrikas Horn dvs Somalia. Hur situationen ser ut där och vad de flyktingar som kommer hit bär med sig.

Läs också Christer Sörliden Pär Gustafson om tågresan.

Ska inte ansvar och entreprenörsanda löna sig

Två problem just nu. Fortfarande inte fått bekräftat från Länsstyrelsen att jag bor i Sverige (har aldrig bott någon annan stans) och får ställa upp i valet. Det andra att dator två inte går att starta. Just nu försöker den reparera sig själv. Onekligen en spännande tid.

Slut på spänningen är det dock när det gäller oppositionens planer när det gäller budgeten. Under den gångna veckan har det kommit spridda skurar av vad man tänker göra. Mer pengar till investeringar än alliansen, mer pengar till kommunerna, höjd a-kassa och höjd sjukförsäkring mm. Spenderbyxorna har varit på. (SvD, DN)

Betala ska de som har mer pengar göra enligt de rödgröna. (SvD) Visst kan jag hålla med om att herrar och damer med höga bonusar kan få bidra lite extra. Men de som har utbildat sig och är beredda att ta på sig ett större ansvar ska de straffbeskattas? Eller ska de straffbeskattas, som driver företag och lägger ner betydligt mer än 40 timmar i veckan på sitt företag. Eller varför ska pensionärer som råkar bo, och har bott hela sitt liv, i ett område där någon sålt sin villa för ett högt belopp betala högre fastighetsskatt än den som bor i en liknande villa i ett mindre attraktivt område. Hur man i övrigt ska beskatta de "förmögna" har man ingen aning om. Bara att de ska betala någon form av förmögenhetsskatt.

Lägg sedan till ökade arbetsgivaravgifter för unga och höjd bensinskatt så är vi tillbaka i stadium där arbete, ansvarstagande, utbildning och företagande inte premieras.

Det kan ordas mycket om vad som kommer att hända med de rödgröna vid rodret. Även om mycket bara är spekulationer eftersom det fortfarande finns många oklarheter hur det kommer att bli i verkligheten.

Något som oroar är dock tankarna på hur de rödgröna kommer att ta tillbaka de förändringar som gjort s när det gäller skolan. De tänker ta bort elitklasser på grundskolan. Förstår inte varför man inte kan ge de elever som är exceptionellt duktiga möjligheter att utvecklas snabbare om de har förutsättningar. Än värre är att elever i yrkesklasserna ska tvingas läsa in högskolebehörighet. Självklart ska de som vill få möjlighet att göra det men det ska inte vara obligatoriskt. Och om man inte gör det under skoltiden ska man ha möjlighet att göra det senare. Men de som är bättre på att hamra på en spik än att hamra in engelska glosor i skallen ska kunna ha en möjlighet att kunna få ägna sig i huvudsak åt praktiskt arbete.

Till sist. Jag har så svårt att förstå varför de rödgröna ska ta bort RUT-avdraget men behåller ROT-avdraget. Skattesubventioner på hushållsnära tjänster har bidragit till att fler kvinnor får ett riktigt jobb med försäkringar och pensionspoäng i stället för att jobba svart. Att få hjälp hemma med städning har också bidragit till att underlätta livet för många familjer. Att det sedan också gett staten en del pengar är väl heller inte fel. Varför är det inte lika angeläget att behålla dessa möjligheter att få fönster tvättade som att få fönster insatta eller reparerade. Är det månne så att när det gäller ROT så är det män det gäller och som har en stark fackförening bakom medan när det gäller RUT som oftast utförs av kvinnor så finns inte lika stor uppbackning.

Det får nog räcka för i kväll. Det kommer att bli många tillfällen till att kritisera och kommentera de rödgrönas politik.

Det ena problemet som jag skrev om i början har löst sig. Datorn. Även om den har fått lite fnatt.

Mer läsvärt om de rödgrönas budget Pär Gustafsson
Rasmus Jonlund
Per Altenberg
Adam Cwejman
Runo Johansson

Inte kan tennis vara en hälsofara

Tennis har numera blivit olägenhet för människors hälsa. Eller rättare sagt oljudet från tennisspel. Det har inneburit att Motala tennisklubb inte tillåts ha utomhusspel på söndagar och efter kl 18 på kvällar. Helt otroligt. (SvD, DN)

Är de som spelar tennis i Motala mer högljudda än andra eller slår de bollen extra hårt? Eller är det extra känsliga grannar till tennisbanan?

Visst låter det lite när man spelar från bollen som slås fram och tillbaka och när jag och mina tenniskompisar sätter igång kan det vara rätt livat ibland. Men inte kan jag tänka mig att vi är en hälsofara.

Som numera f d ordförande i en tennisklubb förstår jag till fullo Motala tennisklubbs frustration. Det är ju just de tider de inte tillåts upplåta banorna till spel som är de tider som är aktuella och där klubben kan få in pengar. Stå på er Motala tennisklubb.

söndag 2 maj 2010

En fundersam helg


En härlig söndag är snart till ända. Visserligen har jag suttit instängd några timmar i en urkall (spara energi) tennishall och gått igenom rutiner med styrelsen som kommer efter mig men jag har ändå hunnit njuta några timmar av solen.


Igår gjorde några i vandringsgänget en vandring på Gingri-leden och Kröklingshage. Inte så lång vandring men även om solen inte sken så var det en härlig vandring.

Även om helgen varit avkopplande så har jag inte helt kunna låta bli att fundera över budskapet som levererades av min ombudsman i partiet i fredags. Jag får inte ställa upp i valet i Borås för jag är skriven i utlandet enligt Länsstyrelsen. Har aldrig varit och i Skatteverkets folkbokföring är jag skriven på den adress där jag bor. Jag kollade för säkerhets skull genom att ta ut ett Personbevis. Förhoppningsvis löser sig det hela och Länsstyrelsen kommer fram till att det var ett misstag. Men det är ändå häpnadsväckande. Om det finns fel i länsstyrelsens register. Nu vet jag ju inte vad till mer man använder detta register men detta är tillräckligt.


Jag kan ju inte heller låta bli att fundera över om någon kapat min identitet. Fast det är ju rätt i folkbokföringsregistret.


Som sagt jag hoppas det ordnar upp sig och att Länsstyrelsen har lite bättre koll på sina register i fortsättningen. Men jag kan inte förneka att det hela har fått mig att fundera en del. När jag inte vet varför det blivit fel och om det kommer att rättas till. Så här får det bara inte vara.