Två problem just nu. Fortfarande inte fått bekräftat från Länsstyrelsen att jag bor i Sverige (har aldrig bott någon annan stans) och får ställa upp i valet. Det andra att dator två inte går att starta. Just nu försöker den reparera sig själv. Onekligen en spännande tid.
Slut på spänningen är det dock när det gäller oppositionens planer när det gäller budgeten. Under den gångna veckan har det kommit spridda skurar av vad man tänker göra. Mer pengar till investeringar än alliansen, mer pengar till kommunerna, höjd a-kassa och höjd sjukförsäkring mm. Spenderbyxorna har varit på. (SvD, DN)
Betala ska de som har mer pengar göra enligt de rödgröna. (SvD) Visst kan jag hålla med om att herrar och damer med höga bonusar kan få bidra lite extra. Men de som har utbildat sig och är beredda att ta på sig ett större ansvar ska de straffbeskattas? Eller ska de straffbeskattas, som driver företag och lägger ner betydligt mer än 40 timmar i veckan på sitt företag. Eller varför ska pensionärer som råkar bo, och har bott hela sitt liv, i ett område där någon sålt sin villa för ett högt belopp betala högre fastighetsskatt än den som bor i en liknande villa i ett mindre attraktivt område. Hur man i övrigt ska beskatta de "förmögna" har man ingen aning om. Bara att de ska betala någon form av förmögenhetsskatt.
Lägg sedan till ökade arbetsgivaravgifter för unga och höjd bensinskatt så är vi tillbaka i stadium där arbete, ansvarstagande, utbildning och företagande inte premieras.
Det kan ordas mycket om vad som kommer att hända med de rödgröna vid rodret. Även om mycket bara är spekulationer eftersom det fortfarande finns många oklarheter hur det kommer att bli i verkligheten.
Något som oroar är dock tankarna på hur de rödgröna kommer att ta tillbaka de förändringar som gjort s när det gäller skolan. De tänker ta bort elitklasser på grundskolan. Förstår inte varför man inte kan ge de elever som är exceptionellt duktiga möjligheter att utvecklas snabbare om de har förutsättningar. Än värre är att elever i yrkesklasserna ska tvingas läsa in högskolebehörighet. Självklart ska de som vill få möjlighet att göra det men det ska inte vara obligatoriskt. Och om man inte gör det under skoltiden ska man ha möjlighet att göra det senare. Men de som är bättre på att hamra på en spik än att hamra in engelska glosor i skallen ska kunna ha en möjlighet att kunna få ägna sig i huvudsak åt praktiskt arbete.
Till sist. Jag har så svårt att förstå varför de rödgröna ska ta bort RUT-avdraget men behåller ROT-avdraget. Skattesubventioner på hushållsnära tjänster har bidragit till att fler kvinnor får ett riktigt jobb med försäkringar och pensionspoäng i stället för att jobba svart. Att få hjälp hemma med städning har också bidragit till att underlätta livet för många familjer. Att det sedan också gett staten en del pengar är väl heller inte fel. Varför är det inte lika angeläget att behålla dessa möjligheter att få fönster tvättade som att få fönster insatta eller reparerade. Är det månne så att när det gäller ROT så är det män det gäller och som har en stark fackförening bakom medan när det gäller RUT som oftast utförs av kvinnor så finns inte lika stor uppbackning.
Det får nog räcka för i kväll. Det kommer att bli många tillfällen till att kritisera och kommentera de rödgrönas politik.
Det ena problemet som jag skrev om i början har löst sig. Datorn. Även om den har fått lite fnatt.
Mer läsvärt om de rödgrönas budget Pär Gustafsson
Rasmus Jonlund
Per Altenberg
Adam Cwejman
Runo Johansson
1 kommentar:
Jag har lite svårt att följa ditt resonemang om att stödja kvinnors entreprenadskap, vilket hedrar dig,men att du å andra sidan nedvärderar kvinnors arbete genom att ge bidrag för att de ska kunna städa andra människors hem. Du säger då att enda sättet för kvinnor att få arbete är att staten betalar hälften av deras lön.
Skicka en kommentar