Solen skiner och humöret blir genast bättre. Fast det är kallt och det ligger en snövall där ute som nog måste tas bort. Halv sex i morse dånade snöplogen fram fem meter utanför sovrumsfönstret. Nu får det vara nog med snö. Kroppen börjar kännas sliten efter allt snöskottande. Men tidigt vaknande innebär att jag kanske hinner med en del av mina dåliga samveten under dagen innan dagens möte med Coompanion i eftermiddag.
Och hinner skriva några kommentarer här på dagens rubriker.
Skolan är som alltid på tapeten. Nu både när det gäller förslaget till skollag som lagrådet "sågar" och de skriftliga omdömena redan från första klass.
När det gäller lagrådets kritik så är det säkert så att skrivningarna i lagförslagen skulle gåtts igenom en extra gång så att otydligheter och definitioner blivit tydliga.(Jag har skummat igenom lagrådets yttrande.) I textmassan i de artiklar som tar upp ämnet framkommer ju också att det är definitioner och otydligheter som är kritiken. Men när man läser rubriken kan man ju ledas att tro att det är själva förslagen som sågas. (DN) Och lagrådet är positivt till att allt samlas i en skollag.
När förslaget kom från utbildningsminister Jan Björklund (FP) att föräldrar skriftligt ska få veta hur det går för deras barn i skolan väckte det stor kritik. Främst från vänsterhåll. Nu har de skriftliga omdömena funnits några terminer. I en rapport från Skolverket konstateras dock att i många fall är det elevernas beteenden och inte kunskaper som betygsätts. Detta visar med all tydlighet att det faktiskt är viktigt med omdömen i kunskapsinhämtning. Hur ska de elever som har problem annars få den hjälp de behöver om läraren inte ser problemen? Det är viktigt att hjälp sätts in så tidigt som möjligt. Stödet ska inte komma när man slutat nian och inte fått godkända betyg, utan innan man slutat lågstadiet (jag vet att det inte finns egentligen men alla vet vad jag menar). Precis som man inte kan bygga ett hus utan en fastgrund så kan man inte fortsätta i högre klasser om man inte kan läsa, skriva och räkna.
I samma rapport konstateras också att många uppskattar de skriftliga omdömena. Både lärare, föräldrar och rektorer(SvD).
Diskussionen om RUT, skatteavdragen eller subventionen för hushållsnära tjänster kalla det vad du vill, fortsätter. Nu "lovar" de rödgröna att den ska bort när de får makten.(DN, SvD) Jaha! Och vem ska ta hand om alla de som fått jobb inom denna tjänstesektor nyligen, men som får sluta när jobben försvinner. Ska de återgå till de svarta jobb de hade innan. Eller gå tillbaka till en arbetslös tillvaro. För många av dem som har dessa jobb har svårt att få andra arbeten. Jag har så svårt att förstå att subventioner ska ges i mansdominerade yrken men inte i dem som domineras av kvinnor. Varför ska insättning av fönster subventioneras men inte tvättning av fönster? Och kritiken från Ohly att de hushållsnära tjänsterna blir så billiga att de konkurrerar ut den kommunala välfärden är väl ett lågvattenmärke. Är det inte bra för konsumenten att han eller hon får service till så låg kostnad som möjligt.
Och om den senaste opinionsmätningen (SvD, Aftonbladet) slår in så blir detta verklighet i höst. Men det är inte opinionsmätningar som är det verkliga resultatet. Och Aftonbladets opinionsmätningar är jag alltid lite tveksam eftersom de har ett stort webbaserat inslag. Det är valdagen den 19 september som det hela avgörs och jag ska i alla fall göra vad jag kan för att alliansen ska få ha kvar makten. Fast självklart förstås med ett större folkpartistiskt inslag.
Nu ger jag mig i kast med snövallen.
Andra bloggar om skolan: Roger Haddad, Mikael Wendt