onsdag 31 mars 2010

Alliansen satsar

I förra veckan skattesänkning för pensionärer. Igår infrastruktursatsning. Idag satsning på barn och ungdomar. Alliansregeringen kommer med det ena positiva beskedet efter det andra.

Skattesänkningen för pensionärer är välkommen och efterlängtad sedan länge. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att det skatteavdrag som de som jobbar får ska kompensera de ökade kostnader man har för att jobba. Samtidigt har också avdragsnivåerna för resor höjts.

En fungerande infrastruktur är avgörande för tillväxten i landet. De som driver företag måste kunna transportera sina varor till sina kunder. Så enkelt är det.

Den satsning som presenterats idag innebär att staten stöttar kommuner som ordnar feriearbete till ungdomar liksom sommarskola, eller som vi har på Hässleholmen, ferieskola. Att leta feriejobb till ungdomar är något som prioriteras på arbetet på Hässleholmen inför sommaren. Ferieskola bedrevs där även under sportlovet med positivt resultat. Detta är frågor vi också tagit upp i vår integrationsgrupp i Borås. Det känns bra att det nu också kommer stöttning från centralt håll. (DN,SVD) det visar att vi fångat in rätt frågor.

Ett ovanligt grepp tar alliansregeringen också när de satsar på att ge extra flerbarnstillägg (SvD2)

En annan viktig händelse i dag är att Serbien bett om ursäkt för och fördömt det som hände i Srebrenica 1995 när 8000 muslimska män mördades kallblodigt. Erkänna folkmord ville man dock inte. Ändå ett steg i rätt riktning. Jag har själv varit två gånger i Srebrenica och den minnes- och begravningsplats där de män som hittas i gravar uppe i skogarna kring Srebrenica. (DN)

Andra som bloggar om satsning på barn och unga Sörliden, Roger Haddad, Tommy Rydfeldt

Framför datorn och TV:n

Nu är det några dagar sedan mitt senaste blogginlägg. Igår var jag nästan klistrad hela dagen vid min databas. Idag har jag endast gett mig ut för att diskutera möjligheten för socialt företagande för invandrarkvinnor. Men har nu klistrat fast mig vid datorn igen och framför TV:n och Uppdrag granskning som handlar om kvinnor, eller rättare sagt bristen på kvinnor, i kommunala bolag. Jag själv har ju suttit i ett men avsagt mig den posten eftersom jag inte hann med och bolagets verksamhet hängde inte ihop med mina övriga åtaganden. Ibland måste man prioritera. Det beror också på vilket bolag det handlar om. Fast jag tycker det är fel att bara fokusera på bolagsstyrelserna. Det finns andra nämnder också.

Nästan motsatsen mot detta prat om jämställdhet finns i en annan kanal. Anna Anka söker en personlig assistans. En utslagstävling. Vem är det som vill jobba hos Anna Anka. I drömmen om Italien kämpar några om att starta eget där. Vem vill bo i Berlusconis land? Efter gårdagens TV.

lördag 27 mars 2010

Rapport från turistmässan

Nu bär det snart av mot Göteborg och turistmässan igen. Folkpartiet liberalerna är som enda parti där. Inte för att tala om hur bra vi är på turism utan för att fråga vad det finns för hinder i turistnäringen som politiken skulle kunna undanröja. Vår närvaro verkar vara mycket uppskattad. Turistnäringen är en växande bransch i Sverige som har glömts bort av politikerna alldeles för länge.

Idag när många människor har mer prylar än de behöver är det upplevelser som gäller. Det kan vara naturupplevelser eller kulturella upplevelser eller spänning. Det som också är skillnad mot annan näring är att det som lockar turister finns i Sverige och kan inte flytta därifrån. Du kan inte flytta en skog eller en sjö.


Som sagt det var intressant att gå runt och lyssna på näringsidkarna vad de upplever som hinder i sin verksamhet. Det absolut största hindret anser man de olika momssatserna vara. Likartade upplevelser betyder olika moms. Ett exempel bland många: Anordnar du dans så är det 25 % moms men momsen vid en konsert är bara 6 %. Ett annat: Tar du med dig färdigmat så är det 12 % moms medan det är 25 % om du äter maten på plats. Alltså tjänar McDonalds mer om man tar maten med sig eftersom McDonalds har samma pris antingen du äter maten på ställe eller tar med dig.


Flexibilitet är viktig. Turistnäringen har behov av säsongsanställningar. Det är svårt att anställa personal på heltid. Man vill ha en turistminister. En fråga som dök upp var problemen för t ex norrmän och andra utlänningar som bilar hit att betala parkeringsavgifter. De utländska bensinkorten gäller inte i svenska parkeringsautomater som inte heller tar VISA. Jag tror att några gör det men långt ifrån alla.


Förutom att tala med företagare passade jag på att klättra på Borås stads klättervägg. Tillsammans med kS-ordföranden. Finns på bilden. Jag är på väg ner men till min egen stora förvåning kom jag ända upp. Jag skippade det sista steget visserligen.


Jag provsmakade hyttsill, åt en massa godis och fick ett litet munspel som om jag klarade av att spela på det skulle få ett större. Det gick inte då. Men har nu tränat hela natten så åtminstone början till Gubben Noak kan jag prestera. Så jag får väl kolla om erbjudandet står kvar idag eftersom jag ska avsluta det här blogginglägget och bege mig mot Göteborg.

torsdag 25 mars 2010

Det var inte synd om mig

Lennart Andreasson uttryckte ju sin oro på sin blogg att det skulle vara synd om mig när jag besökte Folkuniversitets kurs för arbetslösa ungdomar. Visst blev det stundtals lite heta diskussioner och Lennart hade sannerligen hetsat upp dem och talat om vad de skulle fråga mig om. Bland annat vad bra som hänt efter valet 2006. Själv kunde han inte säga något. Men han hade missat åtminstone en punkt. Som jag vet att han själv tycker är bra. Att instegsjobb och nystartsjobb är något som den nuvarande regeringen infört. Vilket är något som verkade uppskattas av denna grupp. Sedan finns det ju mycket mer som jag inte går in på här. Skolan, valfrihet mm.

Som sagt intressanta diskussioner men det var definitivt inte stackars mig.

Glöm aldrig medmänskligheten

Jag har missat både Uppdrag granskning om flickan som våldtogs och vars gärningsman blev "offer" och inte hon själv och Kvällsöppet med debatten mellan Reinfeldt och Sahlin. Men jag har läst på nätet vad det handlat om. Debatten mellan Reinfeldt och Sahlin lämnar jag åt sitt öde. Det lär bli många fler debatter innan den 19 september. Men det som Uppdrag granskning handlade om kan jag inte låta bli att reagera på. Liksom många andra har gjort. (DN)För mig är det fullständigt ofattbart att ett helt samhälle har kunnat utsätta en flicka för sådan förföljelse att hon och hennes familj måste flytta från orten. (SvD)

Vuxen världen har onekligen inte tagit sitt ansvar. Skolan verkar definitivt inte ha tagit sitt ansvar. Inte ens prästen i församling går fri från att ha medverkat. (SvD) Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har också kritiserat skolan och menar att den inte följt skollagen. Skolan har skyldighet att ingripa.

Att våldföra sig på en annan människa är att kränka denna människa djupt. Vi har alla ett ansvar att ställa upp med medmänsklighet för människor som drabbats. I dagens snabba värld med oändlig tillgång till olika kommunikationssidor på nätet kan rykten och förtal snabbt spridas. Vilket gör det än värre än tidigare. (SvD)

Att medmänskligheten saknas inom andra områden visar en annan nyhet idag. Migrationsministerns förslag att Sverige ska bygga barnhem i Afghanistan och Somalia. (DN, Så vi kan skicka tillbaka hem de ungdomar som flytt från dessa länder. Undan från krig och förmodligen risk att bli inkallade som soldater på ena eller andra sidan. Fast det kanske inte är krig. Det bestämmer svenska domstolar om det är. Vilken framtid har dessa barn eller ungdomar på ett barnhem i Somalia eller i Afghanistan? Var finns medmänskligheten och humaniteten? Ibland har jag en känsla av att vi värnar djur mer än människor. Missförstå mig inte. Jag tycker om djur och vill dem inget illa. Vi har en skyldighet att ställa upp för människor som inte vågar stanna kvar i sitt hemland. Hur skulle vi själva reagera om det blev krig eller vi skulle riskera att fängslas och torteras för att vi tyckte annorlunda än regeringen . Skulle vi inte försöka göra allt för att sätta oss i säkerhet.

Till sist kan bara konstateras att de poliser som gjorde rasistiska uttalanden vid ett ingripande fått sitt straff. Fem dagars löneavdrag. Även om man befinner sig i en pressad situation är det inte ok att göra sådana uttalanden. De visar på vilken syn man har på människor som kommer från andra kulturer. Att man gör skillnad på människor. (SvD)

Det finns en del ytterligare som kan kommenteras men nu har jag skrivit av mig för dagen och kan ägna mig åt arbete som ger intäkter.

onsdag 24 mars 2010

Turism som tillväxtfaktor

Hemma igen efter en intressant dag. Först tillväxtdagen i samband med turistmässan. Många spännande seminarier. Både underhållande och informativa. Även om jag redan tidigare insett vilken tillväxtfaktor som finns i turismen.

Gekås VD gjorde ett både roligt och tankeväckande anförande. Det hela handlar ju om entreprenörskap. Hur viktigt det är att entreprenörers engagemang tas till vara genom att till exempel företagande omges med så få regler som är möjligt.

Samverkan mellan olika myndigheter som finns kring turistbranschen är oerhört viktig.

Avgörande för en turistattraktion är också huruvida det är lätt att ta sig dit. Tillgängligheten genom till exempel en bra infrastruktur är A och O.

En annan form av tillgänglighet är den som handlar om funktionshindrades tillgänglighet på olika turistmål. Jag träffade företrädare för en organisation som heter Access som jobbar för dessa frågor.

Folkpartiet kommer att finnas på TUR-mässan alla dagar för att lyssna på intressenter i branschen vad som är viktigt för att få en turistmarknad som växer.

Kvällen avslutades i Herrljunga med årsstämma i Studieförbundet Vuxenskolan. Som protokollförare på mötet blev jag avtackad med en fantastiskt fin tulpanbukett. Vore jag inte för trött skulle jag fotografera den och lägga ut den på bloggen. Men nu måste jag sova. I morgon folkpartiinformation på Folkuniversittet kl 9. Sedan kanske det är bäst att skriva rent protokollet. Så jag gör skäl för blommorna.

 

tisdag 23 mars 2010

En fritidspolitikers vardag

En dag utan möten, politiska i alla fall. Så det blir väl en jobbarkväll. Att vara fritidspolitiker är verkligen kluvet. Att vara engagerad politiken på fritid tar även plats från jobbet. I stället för att jaga jobb till företaget blir det möten och bloggskrivande mm. Och databasutveckling och politik går verkligen inte ihop. Tur att jag lever själv och kan styra min tid lite i alla fall.

Nu är i alla fall vår integrationsrapport på väg ut på remiss. Det är ett förslag som gruppen har lagt och det är viktigt att vara tydlig att det kan finnas andra som tycker annorlunda. Integrations rymmer så mycket. Så när det till slut hamnar hos kommunfullmäktige kan det se annorlunda ut än det gör nu. Men kom gärna med synpunkter.

Det är en del som är ett program med viljeinriktning och en del som är konkreta förslag som ska genomföras under det närmaste året. Ett av förslagen är hur man ska samordna integrationsarbetet i kommunen. Det är många aktörer som många gånger inte vet om varandra. I stället för att samverka och komplettera varandra riskerar man att utföra dubbelarbete.

Rapporten finns att hämta bland posten på Borås stads hemsida. Här finns den.

Mitt bloggande och twittrande fick också särskild uppmärksamhet igår när TV4 Borås gjorde "hemmahos-reportage" hos mig kring mitt bloggande och användande av andra sociala medier. Apropå att Boras stad ska satsa på utbildning i sociala medier för alla förtroendevalda. Ska bli spännande att se hur många som kommer att delta på kursen som, åtminstone på pappret, innehåller en hel del spännande föreläsare. Även om man inte kan vara med överallt, det tar mycket tid, kan man väja att vara med på något av medierna. Särskilt nu när det är valår.
Direktlänk till reportaget. OM det inte fungerar finns länken till TV4 Borås . Sedan kan man bläddra ner till reportaget om "Politiker ska lära sig blogga".

Nu lämnar jag det politiska och övergår till mer arbetsbetonade verksamheter. En genomgång i Göteborg med kunden hur långt jag har kommit med databasen. Tar i alla fall tåget idag. Så kan jag skriva en debattartikel på resan. Risken finns att den handlar om RUT. Men tåget går om en timme.

söndag 21 mars 2010

Valfrihet – ja tack

Valet i höst handlar just om val. Om de rödgröna vinner valet, antingen det gäller Borås stad eller i Riket, kommer mycket av den valfrihet som alliansregeringen/majoriteten i Borås genomfört att försvinna i en handvändning. Och i hög grad gäller det kvinnors möjlighet att ta makt över sina egna liv.

Dagens ledare i Göteborgsposten lyfter frågan om Moderaternas förslag att man måste locka till sig fler kvinnor genom att tala om trygghet. Visst är tryggheten viktig, både för män och för kvinnor, men möjligheten att kunna göra egna val är också viktig. Precis som framhålls i ledaren.

Alliansregeringen har genom flera olika reformer gett kvinnor större möjlighet att starta företag inom områden som är kvinnodominerande. Det gäller hemservice och det gäller inom vårdsektorn. De kvinnor som vill jobba kvar som anställda har också större valfrihet att välja arbetsgivare. När hemtjänst tillåts utföras av fler aktörer så är man inte hänvisad enbart till kommunen som arbetsgivare.

RUT-reformen med skatterabatt för hushållstjänster har stor betydelse för kvinnor på flera sätt. Dels genom fler kvinnor som företagare men också möjlighet för många kvinnor att få ett jobb de inte skulle ha fått annars. Möjligen som svartjobb. Dessutom ger den reformen familjer, både män och kvinnor och barn, en valfrihet att välja andra aktiviteter än att städa när de är lediga.

Jag förstår inte sosseargumentationen när det gäller städning och företagande. I en bloggkommentar till GP:s ledare ondgör sig Claes Krantz(s) över att ledaren är inkrökt och konservativ. Han "storknar" för att ledaren skulle påstå att det inte fanns något större för kvinnor att uppnå än att bli företagare inom städbranschen. Så uppfattar inte jag ledaren utan det som framhålls är att möjligheten att starta företag har ökat framförallt för kvinnor men att det skulle vara det enda saliggörande står det inte.

När Krantz dessutom ifrågasätter om kvinnorna skulle kunna vara experter på att städa genom ett påstående med en massa frågetecken efter börjar jag "storkna". Nedvärderandet av städjobb är det mest sorgliga i hela argumentationen från socialdemokraterna. Att det inte skulle vara "fint" nog att utföra städarbete. För att utföra ett bra städarbete krävs kunskap om både mattmaterial och rengöringsmedel. Nu råkar det vara så att det är flest kvinnor som jobbar inom denna bransch.

Hade det sett annorlunda ut om det varit flest män. Förmodligen, eftersom socialdemokraterna tycker att det är helt ok att skattesubventionera byggtjänster som i de flesta fall görs av män och företag som drivs av män. Jag undrar var jämställdheten finns.

Valet i höst handlar om tron på individen och individens kapacitet att göra egna val eller tron på att samhället/politikerna är de som gör de bästa valen åt individerna.

Rödgrön skolpolitik – nej tack

Idag har PJ Anders Linder en intressant krönika i SvD om den svenska skolan. Han säger det Folkpartiet liberalerna sagt länge att det är ungdomarna som fått betala priset för "sosseskolan". Den skola som inneburit att alla elever oavsett om man gått på yrkeslinjer eller studieförberedande linjer ska läsa till högskolebehörighet.

I stället för att de som gått yrkesförberedande fått ännu mer yrkesförberedande kunskaper för att vara färdiga för arbetslivet, mer eller mindre, direkt efter skolan så måste de skaffa sig ytterligare yrkeskunskaper efter skolan. Det vill säga de som orkat gå ända till slutet av skoltiden. Av dem som började gymnasiet 2003 hade bara 68 %, d v s lite mer än två av tre fått slutbetyg efter tre år. Och cirka en av fem slutför inte sin utbildning. Och de som slutar har alltså varken blivit förberedda för studier eller för arbetslivet.

Arbetslösheten är dubbelt så hög hos dem som inte fullföljt sin utbildning jämfört med dem som fullföljt den skriver forskaren och fackföreningsekonomen Jonas Olofsson som skrivit boken Krisen i skolan i en debattartikel i GP. Han förordar en mer arbetslivsanknuten skola när det gäller yrkesutbildningen. Då är man mer föreberedd när man slutar skolan och känner inte bara till handgreppen utan också yrkets "koder". ">Att lära sig ett yrke innebär att gå in i en gemenskap med gemensamma traditioner." skriver han.

Jag har svårt att förstå att samhället gör ungdomarna en tjänst när man föser in dem i samma fålla. Det vill säga att alla ska ha exakt samma utbildning oavsett förutsättningar och vad man själv vill. Det är förödande när de som inget hellre vill än att jobba praktiskt tvingas till att sitta stilla i skolbänken för att försöka lära sig det man inte alls är intresserad av. Slöseri med tid och resurser. Genom att lovprisa att alla ska högskolebehörighet så nedvärderas faktiskt praktiskt arbete.

Lärlingsutbildning och frivilliga studier till högskolekompetens på yrkeslinjerna är beslutat och kommer att införas. De som avstår studier till högskolekompetens ska ha möjlighet att läsa in dem senare.

Men vad händer om de rödgröna tar över makten i höstens val? Risken är överhängande att allt återgår till det gamla. De som inte alls är intresserade av att studera vidare ska tvingas att skaffa sig högskolebehörighet. Även i fortsättningen ska en av fem elever sluta skolan i förtid och ha dubbelt så stor risk till arbetslöshet. Även om socialdemokraterna till viss del omprövat, sent omsider, delar av sin skolpolitik kommer Ohly med alla sannolikhet att sätta käppar i hjulet för en mer verklighetsanpassad skolpolitik. Detta vore förödande för framtiden.

Att det ska vara så svårt att förstå att alla människor är olika och har olika förutsättningar. Och att vi faktiskt också behöver dem som utför praktiska arbeten. Alla kan inte vara sin egen hemmasnickrare eller målare. För att inte säga bilreparatör.

Även om vi är olika så är alla människor lika mycket värda och ska få möjlighet att leva sitt eget liv med egna val men med återkommande möjligheter till lärande.

lördag 20 mars 2010

Skampålen tillbaka

Snart kära dammråttor kommer jag och tar bort er. Jag har ingen RUT men jag skulle behöva en för jag avskyr att städa och jag är inte bra på det. Jag ägnar mig hellre åt att skriva eller på annat sätt sysselsätta mig med datorn. Stundtals ger detta också intäkter. Att blogga ger dock inga intäkter men det är ett behov. Ett sätt att avreagera sig och rensa hjärnan.

Apropå RUT så ger det vita jobb och kvinnor som annars inte skulle ha fått ett jobb har fått det och tillsammans med det både försäkring och pensionspoäng. De som är duktigare på annat än att städa kan göra det i stället eller umgås med barn och familj. Kära RUT-motståndare. Det är inte fult att städa. Varken på kontor eller i ett hem. Det är ju det ni egentligen säger när ni pratar om "pigor". För det är ju inte principen om skatteavdrag som ni är emot. Eller att de är de som tjänar mest som kan utnyttja tjänsten. För då skulle ni ju inte acceptera ROT-avdrag som ju har samma skatteprincip och utnyttjas av dem som äger villor.

Det som jag reagerat på idag, eller rättare sagt igår, är justitieministerns uttalande om att sexköpare skulle få färgglada brev hem i brevlådan. (DN, SvD, GP, Aftonbladet) Jag är emot prostitution och är för sexköpslagen även om den kanske behöver ses över. Jag anser att det är förnedrande att sälja sin kropp. Många flickor lockas till Sverige med löfte om ett riktigt arbete men hamnar sedan som prostituerad och blir fråntagen rätten att leva ett eget liv utan tvingas av personer att utföra sexuella handlingar mot betalning. Pengar som sedan hamnar i någon annans ficka.

Jag undrar om de "vanliga" män som går till en prostituerad och som kanske har familj och barn skulle vilja att deras egen dotter hamnade i en sådan människovidrig situation. Men….

Jag tror inte på att färgglada brev innehållande åtal eller misstanke om brott är rätta lösningen. Ingen människa ska straffas innan han eller hon har dömts i domstol. Det är A och O i ett rättssamhälle. Jag vill inte ha någon skampåle tillbaka. Skampåle var något som förbrytare fick stå vid till allmän beskådan. Avskaffades i Sverige 1855 enligt Wikipedia.

Däremot måste man jobba med attityder mot sexköp genom att till exempel ställa frågan "Vad skulle du göra om det var din egen dotter?" Länder måste också jobba tillsammans för att stoppa människohandel för det är ju den som gör det möjligt för många att köpa sex. Visst finns det de som säljer sig själva "frivilligt" men bakom finns nästan alltid någon annan orsak som gjort att flickorna och kvinnorna hamnat där.

Dammråttor here I come.

Andra som bloggat om färgade brev är Hanna Lager, Runo Johansson, Karin Långström Vinge, Adam Cwejman, Politikerbloggen

fredag 19 mars 2010

Urbant utvecklingsarbete

Så var det då fredag. En dag utan inplanerade möten. Men massor ändå att göra. Vet inte var jag ska börja. Efter en intensiv vecka behövs också möjligheten att få sega lite. Får väl börja lite sakta med att skriva lite om gårdagen då statssekreterare Christer Hallerby besökte Borås för att informera sig om hur arbetet bedrivs på Hässleholmen med att få fler människor i arbete och göra stadsdelen till ett tryggt och attraktivt område genom det urbana utvecklingsarbetet.

Det görs otroligt mycket på området men det kommer inte alltid fram i media. Tidningar och radio dyker oftast bara upp när det uppstår problem. Även om det ibland också skrivs en del positivt. Det nämns inte så ofta att de som varit långtidsarbetslösa trots allt får jobb efter att ha deltagit i projektet Kedjan eller att man samverkar bland annat med näringslivet i området för att skaffa feriejobb till ungdomar. Eller att man på många sätt försöker få de boende på området delaktiga genom medborgardialoger med mera. Ferieskolan som anordnades under sportlovet skrev dock Borås tidning om.

Förutom besöket på Hässleholmen där Christer också fick svara på frågor från deltagarna i projektet Kedjan besökte han introduktionscenter i Borås och fick också svara på frågor där om nyordningen när det gäller introduktion av nyanlända. En nyordning som jag tror på. Det är helt rätt att det är Arbetsförmedlingen som ska skaffa jobb åt dem som kommer. Det är inte kommunens primära uppgift. Kommunen ska se till att det finns utbildningsmöjligheter för både barn och vuxna som kommer hit så att man snabbt lär sig svenska och får en orientering om hur samhället fungerar.

Tanken var att fler inom Borås stad skulle få information om det urbana utvecklingsarbetet. Även om själva arbetet görs på Hässleholmen så är tanken att erfarenheter ska spridas till andra delar av Borås också. Men en kommunikationsmiss gjorde att inte så många kom. Men en givande eftermiddag i alla fall där jag också fick möjlighet att presentera kort den rykande färska integrationsrapporten. Som blir officiell någon av de närmaste dagarna för att gå ut på remiss till alla som kan vara intresserade. Vilket är ganska många.


 


 


 

torsdag 18 mars 2010

Varför finns det bara 24 timmar på dygnet?

När jag hämtade tidningen idag kändes det som om det i alla fall är vår på gång. Även om den sol vi sett de senaste dagarna också har värmt gott. Kan väl inte riktigt förstå att det är april om två veckor. Och snart påsk.

Årets kommunala riksmöte inom folkpartiet har gått av stapeln. Ännu ett vårtecken. Det var två mycket givande dagar med intressanta seminarier, tal och paneldebatter. Och så möjligheten att få träffa en mängd folkpartister. Närmare tusen var på plats i Västerås i helgen. Liberala företagare var också alerta och värvade intresserade. Många var intresserade och skrev på för att få mer information.

Veckan har sedan präglats av databastillverkning och då försvinner jag in i den så jag glömmer tid och rum. Särskilt om det är nya rön som ska göras. Därför magert med blogginlägg. Numera är jag rätt bra på Pivotdiagram i Access.

Har dock hunnit ha de sista diskussionerna om integrationsprogrammet innan det går ut för granskning av de som har intresse i det. Och ett inledande möte hos Coompanion inför starten av ett projekt med socialt företagande.

Idag blir en helt databasfri dag dock. Statssekreterare Christer Hallerby på Integrations- och Jämställdhetsdepartementet är i Borås på besök. Han ska besöka Hässleholmen och Introduktionscenter och tala inför chefer och politiker om integrationsarbete. Dagen avslutas med kommunfullmäktige.

Varför finns det inte mer än 24 timmar på dygnet?

lördag 13 mars 2010

Riksmöte 1

Solen skiner över Västerås idag också. Efter en lugn förmiddag då jag egentligen tänkt jobba lite är det dags att börja riksmötet på riktigt. En eftermiddag med många spännande inslag väntar. Partiledartal, samtal om skolan och integration och Storytelling.

Liberala företagare ska också ha lite aktiviteter. Hoppas bara flygbladen finns kvar där jag lämnade dem hos gröna liberaler igår. Kanske bäst att jag sätter fart.

fredag 12 mars 2010

Om jämställdhet

Västerås tog emot i strålande sol. Hoppas det håller i sig. För även om jag tänker tillbringa de två närmaste dygnen (nästan i alla fall) tillsammans med närmare 1000 folkpartister är det ändå skönt om solen lyser.

Först lite om min och flera andras besvikelse att det inte blev mer uppmärksamhet kring integrationsgruppens motion. När i Borås historia skrev åtta partier under en motion? Vår tanke med detta, förutom att sätta fart på händelserna, är att visa att vi är eniga om detta och att det finns en gemensam uppfattning kring integrationsfrågorna.

Sedan dagens intressanta artikel om jämställdhet i Folkpartiet.(SvD) Visst är det så att jämställdhetsdiskussionerna har kommit lite i skymundan. Även om vi kommit en bit längre i Sverige än i många andra länder så finns det en hel del kvar att göra. Både inom den politiska och ekonomiska makten. För visst är det så att trots att det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor i de politiska församlingarna så är det männen som har de främsta positionerna.

När det gäller företagande så är det bara en tredjedel av dem som idag startar företag som är kvinnor. Det behövs verkligen extra stöttning för att få fler kvinnor att starta företag. Snart är jag nog tillbaka på den banan. Det finns ju nya pengar för att driva sådana projekt igen. Ju fler kvinnor som startar företag desto större chans att de kommer in i styrelser. Kvotering är ingen bra grej.

Nog för idag. Dags att möta en massa folkpartister. Vad som händer kommer säkert att vidarebefordras via twitter från mig.

torsdag 11 mars 2010

Samhällsorientering åt alla nyanlända

Idag har jag lämnat in den parlamentariska integrationsgruppens gemensamma motion där vi förslår att man ska undersöka möjligheterna för att alla som kommer som nyanlända till Sverige ska få ta del av samhällsinformation. Idag är det bara de som Borås tar emot enligt avtal med Migrationsverket som får samhällsorientering. Men alla som kommer hit behöver få veta vilka rättigheter och skyldigheter man har och få kunskap om viktiga svenska lagar. Det är viktigt att alla får vetskap om att Sverige, åtminstone på pappret, jobbar för jämställdhet och att man inte får slå barn. Det är bara i 24 länder i världen där barnaga är förbjuden så det är inte att peka ut någon när man tar upp den frågan.

Sedan har jag lite svårt att förstå att inte sunda förnuftet säger att man inte slår dem som allra minst kan försvara sig själva. Och som kanske inte ens förstår varför man får smäll.

Snart är också handlingsprogrammet om integration färdigt i sin helhet. Det ska bara kollas och granskas efter konstens alla regler. Det är onekligen inte lika lätt att skriva handlingsprogram som att skriva på bloggen. I ett handlingsprogram ska inget missförstås. Att lämna utrymme för missförstånd på bloggen är däremot helt ok.

Men nu ska jag ägna mig åt databasproblem. Jag har problem med relationerna i databasen. Jag får inte ihop dem.


 

onsdag 10 mars 2010

Dimman lättar nog

Dimmorna lättar väl idag också hoppas jag. Även om det finns en del att göra ska jag nog unna mig en timme på balkongen om nu solen kommer fram. Ett möte i kväll väntar. Annars är dagboksbladet tomt. Fast det var ju detta med kvinnors företagande förstås. Läste i tidningen i morse att nu finns det pengar att söka. Och så måste jag ju jobba med databasen. Som jag på en halv sekund igår lyckades stympa en del så det blir att göra om lite.

Men några korta reflexioner om dagens rubriker måste jag nog hinna med i alla fall.

När statsministern igår var i Moskva kritiserades Sverige för att hysa tjetjenska terrorister. Även jag har blivit kritiserad av Ryssland. (DN, SvD) Under min tid som riksdagsledamot blev jag "uppkallad" till ryska ambassaden för att tillsammans med två till "läxas upp". Vi hade deltagit i en manifestation för tjetjenska flyktingar i Stockholm. Jag hade nog inte gått dit själv men med två grabbar med hjärtat till vänster kändes det lite tryggare. Men händelsen glömmer jag inte. Det var lite läskigt att sitta i den stora salen med björk på väggarna och dricka kaffe och veta att någon spionerat på Mynttorget och noterat vad vi sagt. Men förmodligen var vi viktiga personer. Annars hade väl ryssarna inte kallat upp oss till "föreläsning". Till jul kom det i alla fall ett julkort.

Hoppsan. Där var det dags att sätta stopp. Det var visst ett möte om kvinnors företagande idag kl 10. Dimman kanske lättar också över det projektet.

måndag 8 mars 2010

Kvinnodagen 2

Har precis kommit hem från en trevlig morgon i kvinnodagens tecken. Jag blev inbjuden att vara med på Kedjans firande av kvinnodagen. Kedjan är det projekt som drivs på Hässleholmen i Borås för att få fler personer i arbete. Jag passade på att berätta om min syn på jämställdhet. Se mitt förra blogginlägg. Egentligen skulle inte sådana här dagar som kvinnodagen eller barndagen eller flyktingdagen behövas. Om alla respekterar mänskliga rättigheter och att alla människor är lika mycket värda. Oavsett om man är man eller kvinna och oavsett varifrån man kommer. Alla har samma rättigheter och skyldigheter. Alla har rätt till kunskap och utbildning och bli respekterade för den man är. Man har rätt att leva sitt eget liv så länge man inte minskar någon annans frihet eller skadar sig själv eller någon annan. Ingen annan har rätt att förtrycka någon annan vare sig med slag eller ord.

Fatme berättade om kvinnodagens historia och Esmail som idag finns på BT:s fokussida pratade och satte igång dansen. Klockan 10 på förmiddagen. Blev lite svettigt för jag kunde förstås inte hålla mig borta. Pinnar och drink (alkoholfri förstås) och kaffe och tårta inramade det hela. Tack så mycket för att jag fick komma. Det blev en härlig början på dagen. Fast jag hoppas att nästa gång jag kommer på besök det inte är en herr- och damsida.

Kvinnodagen 1

Så var då internationella kvinnodagen inne. Visst är det bra att det finns dagar som fokuserar på en viss företeelse. Och en del av dessa dagar är mer viktiga än andra. Barndagen, flyktingdagen och kvinnodagen hör till dem. Kanelbullens dag kan jag både ha och mista. Även om det är gott med kanelbullar.

Fast egentligen skulle de här dagarna inte behövas. Om barnkonventionen och flyktingkonventionen följdes. Och alla insåg att alla människor har lika värde. Att varje människa har rätt till sitt eget liv så länge det inte går ut över någon annans frihet eller skadar någon annan. Att alla människor har samma rättigheter och skyldigheter och ska få samma möjligheter till utbildning och kunskap. Men tyvärr är verkligheten inte sådan. Varken här Sverige, även om vi kommit en bit på väg, eller någon annan stans i världen. Därför är det viktigt att åtminstone en dag om året tala mer om de här frågorna.

Idag är det jämställdhetens tur. Det tar också media fast på. Det handlar om hur kvinnor och män röstar (SvD) eller hur man kan fira (i Sthlm) (DN) eller att Amnesty kritiserar Sverige för att alltför många våldtäktsmän går fria. Lokalt skriver Borås tidning om kvinnodagen men artikeln finns inte på nätet. Radio Sjuhärad konstaterar att det i kommunpolitiken visserligen är ganska jämställt när det gäller fördelningen män och kvinnor i valda församlingar som kommunfullmäktige men när det kommer till de tunga posterna så är det inte så mycket bevänt med jämställdheten. Aftonbladet konstaterar att jämställdheten i Sverige blivit marginalt bättre jämfört med förra året men sämre när det gäller lön, inflytande mm.

Detta är alla viktiga konkreta punkter som måste bli bättre. Självklart ska det vara lika lön för likartat arbete och det är galet att lönerna i kvinnodominerade yrken har lägre lönenivå än i de yrken där det är flest män. Att fler kvinnor får tunga poster inom kommunpolitiken är också viktigt. Något som inte tas upp i media är det som jag jobbat med under en tid. Fler kvinnor som företagare.

Men jag vill också se jämställdheten också ur ett annat perspektiv. Jämställdhet för mig är inte att män och kvinnor måste göra exakt samma saker. Vi är alla olika och har olika intressen. Det gäller oavsett om vi är män eller kvinnor. Jag tycker att det är viktigast att man gör det man är bra på (även om man ibland tvingas till att göra något man inte är så jättebra på). Och att både män och kvinnor har rätt till att själva välja det liv de vill leva. Ingen ska tvinga någon till något han eller hon inte vill. Både män och kvinnor ska kunna förena jobb och familj. Det är viktigt att även kvinnan har möjlighet till egen försörjning. Men då måste man också fördela ansvaret hemma när det gäller barn och matlagning och städning.

Idag utsätts många kvinnor för våld och förtryck av sina män. Det är lika illa att trycka ner en människa, oavsett om det är en man eller kvinna eller ett barn, genom att hindra den människan från att få möjlighet att leva ett fritt liv som att handgripligen slå henne eller honom.

Som sagt, om alla respekterade de mänskliga rättigheterna skulle varken barndagen, flyktingdagen eller kvinnodagen behövas. Men så länge som verkligheten är en annan, olika illa i olika länder, behövs alla dessa dagar för att sätta fokus på de problem som finns. Men det är otroligt viktigt att vi gör det tillsammans både män och kvinnor.

Förresten. Varför inte införa en människodag.

söndag 7 mars 2010

Barn på flykt utsatta

Lite om gårdagens seminarium om Barn på flykt.

Det blev ett intressant seminarium med information om både hur man på Tjörn tar emot ensamkommande flyktingbarn och hur man i asylutredningar struntar i barns egna asylskäl.

De barn som kommer ensamma bär med sig många trauman och kommer till en helt ny miljö i Sverige. Förutom detta kommer den oerhört plågsamma väntan på om man ska få stanna eller inte. De här barnen behöver stöd för att bearbeta sina upplevelser men får det inte i den utsträckning de behöver eftersom man inte vet om de får stanna i Sverige eller inte och då vill man inte påbörja en behandling. Det är oerhört viktigt att de som har ansvar för dessa barn också har full kunskap om och förståelse för vad barnen kan ha varit med om. Att de kanske har förlorat en eller båda föräldrar. Kanske att de till och med sett sina föräldrar eller andra anhöriga bli dödade. Förutom att de förmodligen varit med om en äventyrlig flykt från en del av världen till en annan.

Det som också är viktigt att ha med sig när man tar på sig ansvaret att ta emot ensamkommande barn är att ha en beredskap hur man ska hantera situationen om det blir ett avslag på asylansökan. Självklart för barnet självt som kanske har fyllt 18 år under utredningstiden. Men också för den eventuella familj han (oftast) eller hon bott i. Det skapas bindningar och det måste vara oerhört smärtsamt att veta att en person man lärt känna och tycka om kommer att försvinna till en oviss framtid. För vad väntar en ung kille när han återvänder till Afghanistan?

Alla ska ta sitt ansvar och ta emot ensamkommande barn men det är också viktigt att man är medveten om vilket ansvar man tar på sig. Och det man måste komma ihåg är att inget barn eller ungdom (inte vuxna heller för den delen) lämnar sitt hemland utan anledning.

En skrämmande redovisning hur man struntar i barn asylskäl fick vi också av Anna Lundberg, doktor vid Malmö Högskola. Enligt asyllagstiftningen ska man ta särskild hänsyn till barns egna asylskäl. Anna visade på exempel där barn inte hörts och där handläggare på Migrationsverket erkände att de tyckte att det var för svårt att höra barn som varit med om våld så då struntade man i princip i det (lite förenklat uttryckt). Helt klart är att det behövs mycket utbildning av dem som ska höra barn. Något som har talats om länge men som Migrationsverket tydligen missat. Det behövs en del för att leva upp till det som står i lagstiftningen om barns bästa.

lördag 6 mars 2010

Lördagstankar

Så kan ännu en vecka läggas till handlingarna. En ganska politikfri vecka. Kurs i Access och barnbarnsvakt har i stället stått på dagordningen. Skönt med omväxling.

Idag däremot blir det seminarium om ensamkommande flyktingbarn. Ett angeläget ärende. I takt med att stridigheterna tilltar i Afghanistan och Somalia lämnar allt fler unga pojkar sina hemländer för att slippa kriga. Det är viktigt att andra länder, inklusive Sverige, ger dessa barn en fristad. Men alla måste hjälpas åt för att göra tillvaron så bra som möjligt för barnen. Att samverka mellan kommuner som kommunerna i Sjuhärad gör bidrar till ett bra mottagande. Återkommer med rapport från seminariet.

Nästa vecka blir desto mer politisk även om jag måste sätta fart med databasen som ska vara färdig i mars. Lite kvinnors företagande blir det nog också. Men måndagen, internationella kvinnodagen, börjar med att jag fått möjligheten att tala jämställdhet inför deltagare i projektet Kedjan på Hässleholmen. På eftermiddagen ska vi gå igenom vårt förslag till integrationshandlingsprogrammet med dem som vet hur ett handlingsprogram ska se ut i Borås. Få se om det blir bakläxa.

På tisdag kväll är det valutbildning i Uddevalla och på fredag bär det av till Västerås och Folkpartiet liberalernas riksmöte. Alltså ännu en intensiv vecka.

Apropå internationella kvinnodagen så hittade jag en intressant artikel i DN om historien bakom kvinnodagen som ursprungligen kom från USA men som sedan adopterades av kommunismen och kvinnorörelsen förknippades med yttersta vänstern. Men det var liberaler som drev frågan om rösträtt för kvinnor vilket också genomfördes i Sverige och Storbritannien i början på 1920-talet. I Ryssland såg Lenin till att ingen fick rösträtt. Varken kvinnor eller män.

Något att fundera över när nu en kommunist hoppas på att sitta i Sveriges regering. Och inte bara sitta utan också få ett stort inflytande. (SvD) Har Lars Ohly tänkt på att det kanske är många av de kvinnor som kanske efter år av arbetslöshet äntligen fått ett jobb inom en sektor där deras kunskaper efterfrågas, som återigen hänvisas till svararbete när han avskaffar rabatten på hushållsnära tjänster. Hoppsan nu hamnade jag på den RUTan igen.

En annan intressant artikel (DN) handlar om kvinnornas roll i valet i Irak. Trots hårda villkor för kvinnor så finns det ändå ljuspunkter säger en av dem som är kandidat till parlamentet, Maha Hamid. Kvinnornas valaffischer rivs inte ner lika ofta nu. Även om kvinnan som hon bär västerländska kläder. Men fortfarande är kvinnor väldigt utsatta för våld både i och utanför hemmet och diskriminerade på arbetsmarknaden. Många kvinnor är änkor och deras liv är inte så enkelt. Av många ses de som presumtiva lösaktiga kvinnor.

torsdag 4 mars 2010

RUT igen och Samhällsinformation

Detta produceras från en källare i Mölndal. Har klarat av några dagar med två av barnbarnen. Jätteroligt och skönt att gå in i "barnbubblan" ibland. Även om det nu har passat så bra så att jag jobbat tre dagar i Göteborg. Men vilken röra med bilar kring hämtandet och lämnandet vid skolan. Det är verkligen viktigt att man kollar trafikmiljön utanför skolor. Nu var detta Mölndal. Jag tror inte att det är annorlunda i Borås. Kanske dags att göra en undersökning.

För övrigt kan konstateras att diskussionen om hushållsnära tjänster går vidare. (SvD, Radio Sjuhärad)Jag förstår inte vad man ska diskutera om. Fler människor får jobb, fler människor får mer tid för roligare saker än att städa, fler människor får pensionspoäng och blir försäkrad när man jobbar, staten får in mer pengar. För mig är det självklart att man fortsätter på den inslagna vägen. Det finns bara vinnare. Det som gör mig mest ilsk är att sossarna tycker att det är helt ok att införa ROT-tjänster, dvs reparationsarbeten i hemmet. Varför ska det vara mer ok att subventionera tjänster som utförs av i huvudsak män men inte de som utförs i huvudsak av kvinnor.

Ett annat kärt diskussionsämne är introduktion och samhällsinformation för nyanlända. Idag har regeringens utredare presenterat ett förslag om hur denna ska se ut. (DN) Det är kommunerna som är ansvariga men det kommer att finnas en plan på vad som ska gås igenom. Det finns många frågor och funderingar som en nyanländ kan behöva svar på. På en del håll finns redan någon form av samhällsinformation men det är bra att det förtydligas vad den ska innehålla. Bland annat nämns att man ska få kunskap om hur föräldrakontakten med skolan ska fungera. Det finns många saker som vi tycker är självklara som kan verka främmande för någon som har en annan kulturell bakgrund.

Denna samhällsinformation är avsedd för dem som får uppehållstillstånd som flyktingar men anhöriga som kommer en viss tid därefter är däremot utestängda från den. Sådan introduktion måste vara tillänglig för alla.

Nu sovdags. I morgon kurs igen sedan hem till Borås. Längtar hem.

tisdag 2 mars 2010

Skola, RUT och opinion

Solen skiner och humöret blir genast bättre. Fast det är kallt och det ligger en snövall där ute som nog måste tas bort. Halv sex i morse dånade snöplogen fram fem meter utanför sovrumsfönstret. Nu får det vara nog med snö. Kroppen börjar kännas sliten efter allt snöskottande. Men tidigt vaknande innebär att jag kanske hinner med en del av mina dåliga samveten under dagen innan dagens möte med Coompanion i eftermiddag.

Och hinner skriva några kommentarer här på dagens rubriker.

Skolan är som alltid på tapeten. Nu både när det gäller förslaget till skollag som lagrådet "sågar" och de skriftliga omdömena redan från första klass.

När det gäller lagrådets kritik så är det säkert så att skrivningarna i lagförslagen skulle gåtts igenom en extra gång så att otydligheter och definitioner blivit tydliga.(Jag har skummat igenom lagrådets yttrande.) I textmassan i de artiklar som tar upp ämnet framkommer ju också att det är definitioner och otydligheter som är kritiken. Men när man läser rubriken kan man ju ledas att tro att det är själva förslagen som sågas. (DN) Och lagrådet är positivt till att allt samlas i en skollag.

När förslaget kom från utbildningsminister Jan Björklund (FP) att föräldrar skriftligt ska få veta hur det går för deras barn i skolan väckte det stor kritik. Främst från vänsterhåll. Nu har de skriftliga omdömena funnits några terminer. I en rapport från Skolverket konstateras dock att i många fall är det elevernas beteenden och inte kunskaper som betygsätts. Detta visar med all tydlighet att det faktiskt är viktigt med omdömen i kunskapsinhämtning. Hur ska de elever som har problem annars få den hjälp de behöver om läraren inte ser problemen? Det är viktigt att hjälp sätts in så tidigt som möjligt. Stödet ska inte komma när man slutat nian och inte fått godkända betyg, utan innan man slutat lågstadiet (jag vet att det inte finns egentligen men alla vet vad jag menar). Precis som man inte kan bygga ett hus utan en fastgrund så kan man inte fortsätta i högre klasser om man inte kan läsa, skriva och räkna.

I samma rapport konstateras också att många uppskattar de skriftliga omdömena. Både lärare, föräldrar och rektorer(SvD).

Diskussionen om RUT, skatteavdragen eller subventionen för hushållsnära tjänster kalla det vad du vill, fortsätter. Nu "lovar" de rödgröna att den ska bort när de får makten.(DN, SvD) Jaha! Och vem ska ta hand om alla de som fått jobb inom denna tjänstesektor nyligen, men som får sluta när jobben försvinner. Ska de återgå till de svarta jobb de hade innan. Eller gå tillbaka till en arbetslös tillvaro. För många av dem som har dessa jobb har svårt att få andra arbeten. Jag har så svårt att förstå att subventioner ska ges i mansdominerade yrken men inte i dem som domineras av kvinnor. Varför ska insättning av fönster subventioneras men inte tvättning av fönster? Och kritiken från Ohly att de hushållsnära tjänsterna blir så billiga att de konkurrerar ut den kommunala välfärden är väl ett lågvattenmärke. Är det inte bra för konsumenten att han eller hon får service till så låg kostnad som möjligt.

Och om den senaste opinionsmätningen (SvD, Aftonbladet) slår in så blir detta verklighet i höst. Men det är inte opinionsmätningar som är det verkliga resultatet. Och Aftonbladets opinionsmätningar är jag alltid lite tveksam eftersom de har ett stort webbaserat inslag. Det är valdagen den 19 september som det hela avgörs och jag ska i alla fall göra vad jag kan för att alliansen ska få ha kvar makten. Fast självklart förstås med ett större folkpartistiskt inslag.

Nu ger jag mig i kast med snövallen.

Andra bloggar om skolan: Roger Haddad, Mikael Wendt

måndag 1 mars 2010

Snöskottning och hushållsnära tjänster

Så var det då måndag och en ny vecka. Mycket finns att ta tag i också denna vecka. Idag lär det väl bli snöskottning igen men sedan har SMHI lovat att det inte ska komma mer snö på åtminstone en vecka. Tro't den som vill. Jag hade ju också tänkt att jag inte längre skulle vara ordförande i tennisklubben. Men hej vad jag bedrog mig. Någon eller några månader till får jag hålla i eftersom ingen ny ordförande gett sig till känna. Men det får inte bli för länge. Valet närmar sig med stormsteg.

Snöskottning ja. Än så länge orkar jag (?) men om inte, kan jag anlita någon och få reduktion på kostnaden. Snöskottning ingår ju bland de tjänster som inryms inom de hushållsnära tjänsterna. (DN) Diskussionen om dessa tjänster rasar vidare. (DN) Helt otroligt om de rödgröna skulle bidra till att 11 000 jobb skulle försvinna. Och då jobb för dem som kanske har allra svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Är det bättre att vara utan jobb än att ha ett riktigt arbete. Säkerligen skulle en del återgå till svarta jobb. Utan försäkring och pensionspoäng och utan skatteinkomster för staten. Hur korkad får man bli? Börja betrakta städjobb som vilket annat servicejobb som helst. Och för att förtydliga det hela. Det är inte bara i storstäderna barnfamiljer har det stressigt.

Folkpartiet har också föreslagit att småbarnsfamiljer och äldre över 80 år ska kunna få ytterligare reduktion. (SvD)

Nu får jag skynda för att träffa några gymnasieungdomar och prata integration.