lördag 6 mars 2010

Lördagstankar

Så kan ännu en vecka läggas till handlingarna. En ganska politikfri vecka. Kurs i Access och barnbarnsvakt har i stället stått på dagordningen. Skönt med omväxling.

Idag däremot blir det seminarium om ensamkommande flyktingbarn. Ett angeläget ärende. I takt med att stridigheterna tilltar i Afghanistan och Somalia lämnar allt fler unga pojkar sina hemländer för att slippa kriga. Det är viktigt att andra länder, inklusive Sverige, ger dessa barn en fristad. Men alla måste hjälpas åt för att göra tillvaron så bra som möjligt för barnen. Att samverka mellan kommuner som kommunerna i Sjuhärad gör bidrar till ett bra mottagande. Återkommer med rapport från seminariet.

Nästa vecka blir desto mer politisk även om jag måste sätta fart med databasen som ska vara färdig i mars. Lite kvinnors företagande blir det nog också. Men måndagen, internationella kvinnodagen, börjar med att jag fått möjligheten att tala jämställdhet inför deltagare i projektet Kedjan på Hässleholmen. På eftermiddagen ska vi gå igenom vårt förslag till integrationshandlingsprogrammet med dem som vet hur ett handlingsprogram ska se ut i Borås. Få se om det blir bakläxa.

På tisdag kväll är det valutbildning i Uddevalla och på fredag bär det av till Västerås och Folkpartiet liberalernas riksmöte. Alltså ännu en intensiv vecka.

Apropå internationella kvinnodagen så hittade jag en intressant artikel i DN om historien bakom kvinnodagen som ursprungligen kom från USA men som sedan adopterades av kommunismen och kvinnorörelsen förknippades med yttersta vänstern. Men det var liberaler som drev frågan om rösträtt för kvinnor vilket också genomfördes i Sverige och Storbritannien i början på 1920-talet. I Ryssland såg Lenin till att ingen fick rösträtt. Varken kvinnor eller män.

Något att fundera över när nu en kommunist hoppas på att sitta i Sveriges regering. Och inte bara sitta utan också få ett stort inflytande. (SvD) Har Lars Ohly tänkt på att det kanske är många av de kvinnor som kanske efter år av arbetslöshet äntligen fått ett jobb inom en sektor där deras kunskaper efterfrågas, som återigen hänvisas till svararbete när han avskaffar rabatten på hushållsnära tjänster. Hoppsan nu hamnade jag på den RUTan igen.

En annan intressant artikel (DN) handlar om kvinnornas roll i valet i Irak. Trots hårda villkor för kvinnor så finns det ändå ljuspunkter säger en av dem som är kandidat till parlamentet, Maha Hamid. Kvinnornas valaffischer rivs inte ner lika ofta nu. Även om kvinnan som hon bär västerländska kläder. Men fortfarande är kvinnor väldigt utsatta för våld både i och utanför hemmet och diskriminerade på arbetsmarknaden. Många kvinnor är änkor och deras liv är inte så enkelt. Av många ses de som presumtiva lösaktiga kvinnor.

Inga kommentarer: