söndag 17 maj 2009

Var fanns EU i partiledardebatten

Trots den sena timmen måste jag nog skriva några rader om partiledardebatten i SVT. Som jag trodde skulle handla om EU. Det är ju val till Europaparlamentet om några veckor. Men det mesta handlade om inrikespolitik. Lite snudd vid EURON och utstationeringsdirektivet och integritetsfrågor och lite om valdeltagandet i allmänhet. Inget om de viktiga frågor som styr mycket av vårt dagliga liv. Inget om jordbruksstöd till vin- eller tobaksodlare. Inget om mänskliga fri- och rättigheter. Något som är extra aktuellt idag när det är dagen mot homofobi och en pridefestival i Riga måste hållas i en park med höga stängsel runt omkring och man i Litauen försöker förbjuda att man talar positivt m homosexualitet. Själv talade jag i Knalleland inför en liten publik men med en stor supporterskara i form av LUF:are. På bilden.

Som inrikespolitisk debatt var det kanske en hyfsad debatt. Som alltid när man ska hinna avhandla många ämnen blir det lite ryckigt och ingen hinner tala till slut. Men det jag undrar är hur oppositionen någonsin ska kunna komma fram till ett gemensamt program. Så olika syn som de har på olika frågor. Hur mycket man ska höja skatte, skolan mm. Men de ska bli överens svarar Lars Ohly.


Villigt ska erkännas att även regeringspartierna inte är riktigt överens i alla frågor. När det gäller EURON till exempel så har Folkpartiet länge talat för en ny folkomröstning. Nu har kd hakat på medan övriga allianspartier säger vänta. Det är precis som Jan Björklund sa att vi i Sverige blivit fattigare. Varor vi köper utifrån kostar mer.


Som sagt var det märkligt att debatten inte handlade mer om EU-frågor. Men det verkliga lågvattenmärket kom när statsministern, ännu en gång, talar om att han förstår varför svenska folket inte går och röstar. Här är det "bara" 18 personer som ska väljas. Och inga egna poster i olika politiska församlingar står på spel. Förvisso är det så. Samtidigt säger han att han ska göra vad han kan för uppmana folk att gå och rösta. Tala om dubbla budskap. Självklart ska statsministern tala om att, även om det bara gäller 18 personer som vi ska välja, så har det stor betydelse vilka vi väljer. Och att enskilda parlamentsledamöter kan driva igenom en hel del. Men hur trovärdig blir man när man sänder sådana dubbla budskap. Jan Björklund (fp) är desto mer trovärdig när han talar om vikten av en gymnasieskola där alla får utbildning efter sina förutsättningar. Fast det var ju mera åt det inrikespolitiska hållet.


Slut i rutan. Glöm inte gå in på Folkpartiets valsajt. Där finns svaret på de frågor som inte debatten gav.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra fråga!

Partiledardebatten: att den begåvade Reinfeldt klarade sig bra äör ju ingen överraskning. Detsamma gäller Ohly och Wetterstrand. Mona Sahlin var som väntat svag, och Göran Hägglunds tomhet börjar bli pinsamt uppenbar nu äntligen.

Partiledarnas profil i opinionsundersöknin garna är en sak, partiprofilen en helt annan.

- Peter Ingestad, Solna