lördag 30 april 2011

Valkampanj och valborgsmässoeld

Så var vi ännu en dag närmare omvalet till Västra Götalands regionen. Och lite till valmaterial utdelat. I den härliga vårsolens glans. S och mp har ännu inte dykt upp på torget men övriga partier kampanj på torgetvar där. Allianspartierna delar stuga men vi står var för sig. Rusningen efter material var väl inte så jättestor men en del frågor blev det. En vanlig fråga är varför det är omval.

På bilden Jag, Mona och Patric. 

Det är väl ingen som är överlycklig över att vi måste gå till valurnorna en gång till men det är viktigt att påpeka att det blev fel på grund av missar och slarv vid det “riktiga” valet. Och felet var så stort att det påverkade valresultatet. I demokratins namn görs då det hela om. En verklig lärdom för framtiden. Val är ingen låtsaslek. Men det har också visat sig att varenda röst är viktig. En del säger att min röst inte spelar roll men det visar höstens val i allra högsta grad att det gör. En röst kan avgöra.

SD:arna tog tillfället i akt att tala om för alla hur synd det var om dem med hänvisning till artikeln i BT med rubriken “SD stängs ute från makten.” Visst har de inte plats i nämnder och styrelser men de har en representant i Kommunstyrelsen och de invalda representanterna sitter i Kommunfullmäktige. Det är där de viktigaste besluten fattas. Att sedan det är en majoritet, oavsett vilken, som avgör vad beslutet slutgiltigt blir är inget konstigt. Sådan är demokratin.

När man läser vilka frågor där SD har röstat emot övriga så handlar det till största delen om frågor som handlar om integration. Nej till varje förslag men inga egna förslag. SD talar om assimilation men aldrig ett ord om hur man ska uppnå detta. Sedan tycker jag att man borde vara lite mindre högljudd så länge som man avstår från att delta i beslut.

Och så länge som SD gång på gång visar sin intolerans mot människor och inte respekterar alla människors lika värde så lär det vara svårt med vidare samarbete. Och så länge som man ser ner på mina vänner. Men det är viktigt att debatten håller sans och balans från alla håll.

Nu är det dags för valborgsmässoeld. En svensk sed som tidigare inte varit så utbredd i Västsverige. Här var tidigare påskbrasa det mest vanliga. Från den del av Sverige där jag kommer från ursprungligen fanns bara Valborgsmässoeld och inte påskbrasa. Apropå svenska seder.

fredag 29 april 2011

Dagens fullmäktige

Hemma från en lång dag. Först kurs i Göteborg som slutade tidigare än planerat. Så jag hann till mötet med representationskommittén. Dessutom en tur ner till torget och valstugan. Hann också med några intressanta samtal. Innan det var dags att bege sig till fullmäktiges sammanträde. Där bland annat två frågor väckte lång debatt. Dels integrationsprogrammet. Dels en motion om HBT-utbildning i skolorna.

Integrationsprogrammet har jag själv i allra högsta grad varit inblandad i. Att tillsammans med partiföreträdare för sju andra partier få ihop ett program är inte alltför lätt. Det finns olika ideologiska skiljelinjer som bidrar till att alla kan inte få med just sina idéer. Trots att en del tyckte att det borde ha funnits mer konkret i programmet så röstade alla för programmet förutom förstås Sverigedemokraterna. Trots att jag i mitt inledningsanförande uppmanade till att diskutera frågor som Borås kan påverka så hamnade debatten ändå på riksnivå. Tyvärr blev det också rena påhopp vilket inte gynnar någon. Heder åt min partikamrat Gunilla Hellén Dalevik som gick upp i talarstolen och påpekade att vi måste respektera varandra i fullmäktige även om vi har olika åsikter. En sak är säker är att jag inte har samma åsikter som SD men för den skull måste man byta ord med varandra på ett civiliserat sätt. Är min förhoppning i alla fall. Men det första som måste falla på plats är en “kalibrering” av synen på alla människors lika värde.

Programmet som tagits fram är bara början. Jag håller med om att det saknas mätbara mål. Det kanske var förutsättningen att vi skulle ta fram sådana. Men händelser på vägen gjorde det inte möjligt. Dels på grund av att Borås fastställde en policy för hur ett program ska se ut. Dels på grund av att andra förutsättningar förändrades. Till exempel att Arbetsförmedlingen får ansvaret för nyanlända flyktingar. Men mätbara mål tas fram i samband med budgetarbetet. Och förvaltningarna ska själv jobba vidare för att uppfylla integrationsprogrammet. Ett arbete för att knyta an till frivilligorganisationerna måste startas.

Den andra frågan som diskuterades var som sagt HBT inom skolan genom en motion. Att unga får kunskap om  HBT-frågor är viktigt. Både för att skapa tolerans för andra som har en sexuell läggning som inte stämmer överens med den som de flesta anser var den riktiga och för att de som själva undrar över om de är homosexuella ska få möjlighet att diskutera sin situation.

Ska sanningen fram så förstod jag inte så mycket vad SD:s representant ville ha sagt. Motiveringen till avslaget av motionen försvann. Men att de inte gillar HBT-personer var nog ganska tydligt.

Själv höll jag mig borta från diskussionen om HBT. Hade nog förverkat min tid i dagens fullmäktige. Även om det kliade i fingret att trycka på knappen för att begära ordet. Jag gillar inte att man betraktar mina vänner på det sätt som SD gjorde. Det vill säga som mindre värda varelser. Men får väl försöka hålla mig i skinnet som 2:e vice ordförande i fullmäktige.

Dags nu att sova. Det har som sagt varit en lååååååång dag.

Efterkommentar: Om debatten kan läsas i Borås Tidning

onsdag 27 april 2011

Fler områden bör omfattas av vårdval

Eftersom min artikel inför regionvalet inte ännu finns på nätet så återger jag den här. Den finns också på min hemsida.

Den 15 maj ska 1,2 miljoner välja de personer som ska fatta beslut om hur sjukvården och kollektivtrafik ska se ut de närmaste tre och halvt åren i Västra Götalandsregionen. Förutom de nämnda frågorna har regionen också ansvar för tillväxt- och kulturfrågor i regionen. Viktiga frågor som ofta glöms bort i de allmänna valen. När nu valet enbart rör regionen finns utrymme för att lyfta fram även dessa frågor.

I Sjuhärad och regionen finns mycket entreprenörskap och många företag i olika branscher.

Förutom traditionella branscher som jord- och skogsbruk, livsmedel och verkstadsindustri har också näringar som bland annat turism och kultur en stor utvecklingspotential. Flera företag skapar arbetstillfällen. Regionen ska inte starta företag men kan tillsammans med andra aktörer som högskolor, kommuner och näringsliv bidra till ett bra företagsklimat som gynnar tillväxt av nya livskraftiga företag. Det handlar både om att medverka till att en västsvensk riskkapitalmarknad skapas och att stimulera utbildningar för företagande och entreprenörskap.

Det är viktigt att det fria vårdvalet finns kvar. Dels för den enskilde individen som får möjlighet att välja vårdcentral men också för den som vill starta företag inom vårdområdet. Folkpartiet vill införa vårdval inom fler områden, som mödrahälsovård och sjukgymnastik. Genom att möjliggöra fler alternativ inom vården kan andel kvinnor som driver företag ökas. De som arbetar inom vården får också fler arbetsgivare att välja mellan.

Entreprenörskap kan också växa fram ur ideellt och socialt arbete. Föreningslivet kan bidra till tillväxt och arbetstillfällen. Idag stöttar regionen detta men det finns en stor utvecklingspotential.

För tillväxt krävs också en bra infrastruktur och en väl fungerande kollektivtrafik. Det ska vara prisvärt och enkelt att resa med bussar och tåg. Prisvärt är dock inte lika med att det ska kosta lika mycket varthän man än reser, som jag har tolkat att S, V och MP vill. Jag tror inte att den som reser mellan Hässleholmen och Södra torget vill betala lika mycket som den som åker mellan Borås och Göteborg. Om inte taxan blir väldigt låg. Men vem ska då betala det som inte resenärerna betalar?

Att resa med kollektivtrafik handlar inte bara om att det är enkelt. Tåg eller buss ska också avgå och komma fram i rätt tid. Det behövs upprustning av järnvägsnätet och att beslut om att Götalandsbanan ska byggas kommer så snart som möjligt.

Även om valet kostar en del i både pengar och arbete är det bra att demokratin segrar. Ett val är ingen låtsaslek och vi bör ta lärdom av detta. Något som vi också lärt är att varje enskild medborgares röst spelar roll. En röst kan avgöra. Det kan vara just din. Så glöm inte bort att gå och rösta den 15 maj och då gärna på Folkpartiet.

Anne-Marie Ekström (FP)

Kandidat till regionfullmäktige

måndag 25 april 2011

Slut på helgen

påsklillja Påskhelgen går mot sitt slut. En underbar helg trots att jag varit tvungen både att förbereda kurser och deklarera. Har dock hunnit med både en joggingrunda på 7 km och en vandring på Gingrileden. Har också träffat vänner även om färden till kusten och barnbarnen fick stå tillbaka för deklarationen.

Har också hunnit läsa Elisabeth Georges senaste bok. 700 sidor. Som alltid intressant. Tar upp ett tema om barn som begår grova brott. Något som tål att diskuteras. Ett barn som begår en grym handling har ofta själv utsatts för grymheter. Barnet är själv ett offer.

Det är inte bara i böcker som barn far illa. Det är viktigt att lyfta frågor kring barns utsatthet. Det finns många barn både i vårt land och ute i världen som far illa. Folkpartiet lyfter frågan om barns utsatthet på alla politiska nivåer. Det handlar om placering på fosterhem och bättre elevhälsa. I det kommande regionvalet är en av Folkpartiets viktigaste frågor att förbättra ungas hälsa.

Det kan handla om barn med missbrukande föräldrar eller barn som kommit hit som flyktingar och som bär med sig traumatiska upplevelser från krig i hemlandet. I det integrationsprogram som Borås stad ska ta beslut om i kommunfullmäktige i veckan finns en punkt i handlingsprogrammet som handlar om att skapa ett traumacenter.

Under tiden jag skrivit har Körslaget avslutats och det är dags att sova. I morgon en lååång dag. Kurs i Göteborg och sedan gruppmöte inför KF. Och sedan blir det en intensiv vecka.

söndag 24 april 2011

Vårvandring

Vilken påskhelg. Det känns länge sedan jag stod och slängde snö påIMG_1194 meterhöga vallar. Jag trodde aldrig snön skulle försvinna men nu är den borta. Och solen har lyst på alla påsklediga. Åtminstone i den  här delen av landet. Har fått en del av alla måsten gjorda också. Men återstår en del. Den kommande veckan blir intensiv. Tre dagars kurs i Göteborg och dessutom fullmäktige med därtill hörande gruppmöte. Plus start av valrörelsen plus lite till. Förstår inte varför allt ska hända pIMG_1199å tre veckor.

Än så länge är det dock helg. Hamnade mitt i en konsert med Phil Collins på TV (härlig musik) och i eftermiddags blev det en härlig vandring på Gingri-leden i vitsippshagar och skirt grönskande träd. Gott om blåsippor fanns det också.

Vi startade vid Mölarps kvarn vid Viskan. Mer om Mölarps kvarn kanIMG_1206 också läsas på Destination Viskans hemsida. (Destination Viskan är ett projekt som stöttas av ett flertal aktörer för att göra Viskan känd  och utveckla turismen genom bland annat företagssamverkan. Coompanion Sjuhärad är projektägare.) Vandringen gick bland annat genom Kröklings hage. Kröklings hage är inte döpt efter någon person som man lätt kan tro utan Krökling syftar troligen på den krokiga terrängen. Lite om Kröklings hage finns också på Destination Viskans hemsida. Den sista bilden visar en backsippa.

Glömde berätta att kaffet smakar extra gott ute i skogen.

torsdag 21 april 2011

Lite tankar inför påsken

Helt ljuvligt. Lilldatorn har fått komma ut och andas vårluft. Det börjar bli lite kyligt men än så länge är det ok att sitta ute.Fåglarna kvittrar i kör. Inser att jag borde lära mig alla läten. Klarar koltrast och talgoxe.

Det kalla vita vinet bidrar till välbefinnandet. Huset är städat. I alla fall tillräckligt för att kunna vistas där. Jag är så tacksam för hur bra jag har det. Jag har dock aldrig fått något gratis.

I min värld där jag just nu njuter av naturen och fågelkvitter kan jag dock inte låta bli att sända en tanke till dem som inte har denna förmån. Antingen det handlar om människor i vårt land eller människor som finns på andra sidan jordklotet. Vi ska inte låta bli att glädjas över våra egna framgångar eller att vi har det bra. Men vi får inte glömma bort att det finns andra som inte har det lika bra som vi. Solidaritet är ett bortglömt ord i dagens samhälle där var och en ser till sitt. Men vi får inte heller hemfalla åt avundsjuka på andra människor som kanske lyckats bättre än vi själva.

Lite tankar inför påsken.

måndag 18 april 2011

Positivt i smått men sorgligt i stort

Har nu kommit dagens sist punkt. Att skriva ett blogginlägg. Inser att jag måste börja planera mina dagar bättre. För att hinna allt som ska göras. Både jobb och valkampanj.

Dagens möte med styrgruppen i Kompanjonen-projektet blev positivt och kreativt. Och solen fick lysa på mig i någon timme.

Mindre roligt är att lyssna på dagens nyheter om valet i Finland och framgången för Sannfinnländarna. (SvD) Jag blir bara beklämd när jag lyssnar på intervjuer i TV. Visst ska man tycka om sitt land men det får inte gå så långt att man är nationalist och tror att centrum i världen är det land man själv bor. Finland är ännu mindre del av världen än Sverige är och vi är beroende av omvärlden antingen vi vill det eller ej. Jag undrar hur människor som inte vill ta emot människor som flyr skulle reagera om de själva var i samma situation. Att riskera sitt liv om de stannar kvar i hemlandet. Jag blir verkligen ledsen över den tendens som visar sig i alltfler länder i Europa. Att man bara ser till sig själv och sitt eget bästa och bryr sig väldigt lite om vad som händer andra människor och på andra platser på jordklotet.

Inom samma område håller sig nästa ämne. Västnytt har gjort en undersökning om asylfall där kvinnor som riskerar bli mördade av sina fäder eller bröder. Det har tagit fram ca 150 fall där kvinnor avvisas med hänvisning till att deras hemland kan skydda dem. Fast det finns mycket få möjligheter till detta. Det finns lagstiftning där det sägs att kvinnor kan få skydd även när hotet inte kommer från landet om inte landets myndigheter kan ge skydd.

Dessutom har åtminstone den kvinna som Västnytt (och även SVT) visat ett litet barn. Igen frågar jag mig var barnkonventionen finns och om portalparagrafen i Utlänningslagen, som handlar om barns bästa, någonsin används.

Det mest märkliga i det hela är att i intervjuer handläggaren på Migrationsverket inte kan garantera att kvinnan inte utsätts för mord när hon förs tillbaka till hemlandet medans Migrationsverkets chef envetet håller fast vid att Migrationsverket aldrig avvisar någon om det finns någon som helst risk. Det tror jag så mycket jag vill på.

Bra att Bengt Westerberg reagerat.

Efterkommentar. Här kommer ytterligare en länk där det framgår att Migrationsverket inte återger fakta om situationen i hemlandet på ett riktigt sätt. Hur många fler sådana oriktiga rapporter finns det som Migrationsverket använder som grund för att avvisa människor till osäkra situationer? Var finns rättssäkerheten i asylprocessen?

Inte underligt att människor går under jorden i stället för att återvända till sitt hemland. 

torsdag 14 april 2011

Omvalet börjar närma sig

Skriver några rader innan jag sätter mig i bilen och far mot Göteborg. Efter avkastningen i Rävlanda och rykten om många tågförseningar blir det bil när jag har bråttom. Och jag kan gå upp en halv timme senare. Inte minst viktigt i en hektisk tid.

Efter dagens kurs blir det årsmöte i Coompanion. Äger rum i Vårgårda.

Sedan börjar så sakteliga valrörelsen inför omvalet i Västra Gomvalsknappötaland sätta igång. Själv återfinns jag på plats nr 26 på listan. Vill gärna ha några kryss. Återkommer med frågor jag tycker är viktiga. Så länge så kommer här mitt sammanfattade budskap.

Jag tror på en kreativ region med nytänkande, ökat entreprenörskap, mer forskning, aktivt miljöarbete och blomstrande kulturliv.

Jag vill ha en region där alla, både gamla och unga oavsett bakgrund kan utvecklas och må bra.

Valfrihet med socialt ansvar!

Handlar alltså mycket om tillväxtfrågor.

Men nu dags att ge sig av västerut. 

Kryssa nr 26

söndag 10 april 2011

Lika goda kålsupare

Kan inte låta bli att skriva några rader om den kommande demonstrationen i Göteborg av SDU mot som de säger “svenskfientlighet”. (BT, GP) I en intervju i GP där en SDU-representant får svara på frågan vad de menar med svenskfientlighet trasslar denne till det rejält om vem som är svensk eller inte. Först handlar det om att man ska ha de grundläggande svenska värderingarna men till slut kommer det fram att en svensk är en som har svenskt utseende. Men vad svenskt utseende är kan den intervjuade inte beskriva. Förvirrande.FörvirradDessutom skulle jag bra gärna vilja veta vad SD menar med svensk kultur och grundläggande svenska värderingar. Är inte demokrati och värnandet om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde de mest grundläggande värderingarna vi har i Sverige. Varför ska vi då bara värna dem som är etniska svenskar som SD vill? Är rasistiskt så det förslår.

Men även om jag inte håller med SD och SDU så har jag lika lite sympati för den motsatta sidan som ska göra motdemonstration för att stoppa SDU. Som sagt, även om jag inte gillar det SD står för så har de rätt att uttrycka sina åsikter. En av våra grundläggande rättigheter. Att som radikala vänstern då stoppa den demokratiska rätten att demonstrera, i namn av demokrati, är inte ok.

Jag förutsätter att både SDU och motdemonstranterna från Rättvisepartiet socialisterna betalar polisräkningen precis som alla andra arrangörer får göra. Svensk polis ska jaga brottslingar inte stävja bråk mellan demonstranter.

Efterkommentar: Precis som befarat blev det bråk med både rökbomber och äggkastning. Som sagt jag gillar inte SD:s åsikter men jag tycker att det är bättre att demonstrera mot dem med ord i stället för våld. Enligt GP så kostar polisbevakningen lika mycket som en högriskmatch. Cirka en miljon kronor. Tänk vad mycket annat vi skulle kunna ha använt de pengarna till. Jag blir bara bedrövad och sorgsen.

lördag 9 april 2011

Vårdag och regionval

En härlig vårdag. Lite kallt i blåsten men varmt på balkongen. Gruset bortsopat och penséerna planterade. Vårgardinerna uppe i köket. På tiden. Julen varar visserligen till påska men påsken är sen i år.

Vilken tur att det blev vår en dag då jag inte hade några tider inbokade. Snart är det dags för val och då går även helgerna åt till kampanj. Före trädgårdsarbetet (inte så omfattande) hann jag dock beställa visitkort för min (inte så omfattande) kampanj i regionvalet.  Med budskapet entreprenörskap och valfrihet. Återfinns på plats 26 på Folkpartiets lista.

Till skillnad mot andra landsting har Västra Götalands regionen också ansvar för att stimulera och jobba för tillväxt i regionen. Bland annat har regionen varit sammanhållande och vidaredistributör av regeringens satsning när det gäller att stimulera kvinnors företagande. Det var regionen som stöttade projektet QVIM som jag jobbade med under ett knappt år. Det finns onekligen många kvinnor som driver företag i Sjuhärad. Och många känner ett behov av att träffas och byta erfarenheter. En kommun där responsen var osedvanligt hög när Qvim anordnade aktiviteter var Herrljunga.

Herrljunga utmärker sig inte bara när det gäller kvinnors företagande utan företagande över huvud taget. Det kan läsas i dagens BT. I dagarna hålls en företagarmässa i Herrljunga. Inte bara jag utan också företagarnas ordförande Jens Spendrup var imponerad över Herrljunga. Dessutom kan väl nämnas att Gäsene mejeri som nämns i artikeln var årets kooperativ i Sjuhärad och ett av de fem bästa i Sverige.

Som sagt. Det är viktigt att inte glömma bort diskussionen om entreprenörskap i valrörelsen till regionvalet. Företagande och entreprenörskap är avgörande för tillväxt för en bättre välfärd.

fredag 8 april 2011

Årets stadskärna och veckan som gått

Varvar ner framför datorn och försöker summera veckan. Straxt ska jag göra en röj hemma men jag behöver nog skriva ner lite tankar kring den gångna veckan som varit en enda lång räcka av aktiviteter och händelser. Lite har jag ju skrivit vartefter.

Först är det väl läge att gratulera Borås stad som fått utmärkelsen Årets stadskärna. Jätteroligt. Det har hänt mycket i staden under de senaste åren. Det vill säga under de tolv år som Folkpartiet och alliansen m fl suttit vid makten i Borås. För att vara ärlig så har det mesta väl tillkommit i samförstånd. Oavsett är det roligt. Nu återstår att också se till att även ytterområden får en upplyftning. (BT, Radio Sjuhärad)

Sedan kan jag väl konstatera att det hettar lite i kinderna efter en liten stund i solen innan blåsten började ta i på allvar. Det känns i alla fall som om det är “vårvindar friska”.

Jag fortsätter att gå bakåt i tiden. Idag på morgonen höll jag på att inte komma in till Coompanions lokaler i Espira-huset. I trapphallen borrades det så dörrarna till lokalerna var tvungna att hållas stängda. Och dessvärre blev de också låsta. Inga möbler fanns kvar i “ankomsthallen”. Ganska ödsligt alltså. Förhoppningsvis kan Coompanion flytta in i “granngården” om några veckor. Postadressen blir den samma. Nu ska vi bara ha en telefon också. Hela hanteringen med flytt har varit bedrövlig från många håll. Inte minst från det kommunala fastighetsbolaget IBAB.

Skönt att både verksamhetsledare och projektledare nu är på plats, så att jag kan ägna mig åt annat. Sköta företaget eller kanske valkampanja. Det börjar ju dra ihop sig till val. Första gången jag själv står på en regionlista. Fast långt ner. På plats 26.

Jag tänker i alla fall prata om tillväxtfrågor och social ekonomi. Något som regionen också hanterar. Och så kollektivtrafik förstås. Enklare biljettsystem men för den skull tror jag inte på de rödgrönas förslag om enhetstaxa. Återkommer till detta.

Gårdagen var jag på konferens som Hela Sverige ska leva anordnade på Nääs slott. Handlade en del om grön integration. Dvs se till att de människor som kommit hit från något annat land upptäcker möjligheten att det faktiskt finns en landsbygd där man kan bo ochvårblomkorg verka. Det som kanske ofta saknas vid introduktionen för en nyanländ är att det också finns en värld utanför staden. Och att det inte bara handlar om nedlagda affärer och bensinstationer utan också finns möjligheter att få jobb och bostad där.

Om resten av veckan har jag skrivit tidigare. Kan bara konstateras att det varit en intensiv vecka. Så nu blir det en lugn helg. Fast mina blommor som jag köpt idag måste jag ta om hand. Och så är det ju faktiskt så att aprilskämtet i Borås tidning inte helt och hållet är ett aprilskämt. Jag har säkert minst 5 liter grus att sopa bort från min gräs- (förlåt moss-)matta innan sopbilen kommer.

onsdag 6 april 2011

Hässleholmen bättre än sitt rykte

På hemväg från två intressanta dagar i Stockholm. Igår nätverk för Medborgardialog och idag Skatteverkets insynsråd. Med mellanlandning igår eftermiddag och kväll på Folkpartiets riksdagsgrupp.

När jag slog på min dator i morse på hotellrummet var det första jag läste att Hässleholmen är bättre än sitt rykte. (Ja. Jag har BT som startsida på internet.) Den här gången tänker jag inte bråka om rubriksättningen. Att Hässleholmen är bättre än sitt rykte har jag vetat länge. Bland annat som tidigare ambassadör för Hässleholmen kan jag ju inte ha någon annan uppfattning. Dessutom bor jag på Hässleholmen även om det inte är på miljonprogramsområdet. Jag är ofta på lekplatser i området med mina barnbarn. Lekplatser som är jättefina. Jag har skrivit om Hässleholmen många gånger på min blogg. Bredvid en av alla skulpturer som finns på Hässleholmen. skulptur Hässleholmen

Visst har det funnits och finns problem på området. Men otroligt mycket har gjorts de senaste åren för att människor ska komma i arbete . Bland annat är företagarföreningen i området aktiv  i det arbetet. Och projektet som jobbar med att fler ska få arbete har gett resultat. Kulturskolan har startat filial på området. Trygghetsvandringar har gjorts. Och mycket mer. Det är roligt att det nu finns fakta kring området. Men självklart kan mer göras för att lyfta området.

Det är märkligt att de som inte bor på området är negativa medans de som bor på området är positiva. Enligt kommentarerna i BT.

Om det inte blir fler godståg i vägen, dvs tåget kommer fram i tid, tänkte jag besöka Ung företagsamhets mässa på Åhaga. Enligt ryktet ska man ha med sig kontanter. Det lär finnas en del intressant att köpa.

tisdag 5 april 2011

Medborgardialog mm

Har landat på hotellrummet efter en intressant dag om Medborgardialog och inför en dag på Skatteverkets insynsråd.

Medborgardialognätverket består av cirka 200 deltagare från hela landet indelade i fyra grupper. Deltagandet kommer att innebära fysiska möten två gånger om året och dessutom nätsända möten. Men det viktigaste jobbet måste göras inom kommunerna.

Att klara ut vad man vill att medborgarna ska vara med att att tycka till om är steg 1. Och hur mycket man vill att medborgarna ska tycka till. Det handlar om allt från ren information till att vara med och forma beslut. Sedan handlar det om metoder hur medborgardialogen går till.

Det finns mycket att göra för att öka dialogen med medborgarna iSPA52857 Borås. Och som sagt, hur man hanterat Norrby skolan är långt från en medborgardialog som bara den. Återkommer till framtida medborgardialog i Borås. Nytänkande i stället för dinosaurietänk.

Att hälsa på mina gamla kollegor i riksdagen är alltid roligt. Dessutom avhandlades en del intressanta frågor på riksdagsgruppen. Och även en korv smakar superbt i riksdagsrestaurangen tillsammans med gamla kompisar. Samtidigt som jag inser att, även om jag ibland längtar tillbaka till riksdagsarbetet, jag har ett lika intressant och omväxlande liv nu som under riksdagstiden. Mer jordnära kanske.

Nu dags för sängen. I morgon nytt spännande möte i Skatteverkets insynsråd.

Besviken på de rödgröna

Jag trodde faktiskt att majoriteten på stadsdel Väster, rödgröna, skulle ta sitt förnuft till fånga och skjuta upp beslutet att lägga ned Norrbyskolan. Men inte. (BT)Jag förstår inte hur majoriteten i nämnden kan köra igenom ett beslut som inte är förankrat hos dem det berör. Varken lärare eller elever eller föräldrar har tillfrågats. När inte de inblandade är med på tåget är risken stor att det inte blir bra. Varför kunde man inte i stället gjort ett omtag och utrett frågan ytterligare. och gjort ordentliga konsekvensanalyser med barnens bästa för ögonen. Beslutet kanske blivit detsamma men resultatet hade förmodligen blivit betydligt bättre i slutändan. Ofta blir fort också fel.

Som politiker har man fått ett förtroende att göra det man anser det bästa för medborgarna. Men det är just ett förtroende som innebär att man också måste ha ett stort öra och lyssna till vad medborgarna tycker. Det betyder inte att alla alltid får det just de vill men det är viktigt att inhämta information från olika intressenter för att sedan fatta ett klokt beslut som ser till helheten. I integrationsprogrammet som Lennart Andréasson själv står bakom finns ett avsnitt som handlar om demokrati och delaktighet.

I programmet står

“Borås stad ska stimulera bildandet av byalag, lokala utvecklingsgrupper och motsvarande i bostadsområden, och uppmuntra föreningar och ideella organisationer att engagera sig i integration. Kommunen ska ha en dialog mellan medborgare och förtroendevalda.”

När det handlar om Norrbyskolan har man inte haft dialogen. Här har politiker suttit på sin kammare och fattat beslut efter eget tycke.

Sedan tycker jag det finns en annan aspekt. I ett område som man säger sig vilja rusta upp och satsa på, hur klokt är det att lägga ned en skola, symbolen för kunskap och bildning?

Det sämsta alternativet är att göra om huset till kontor. Använd i alla fall huset till att skapa en mötesplats. Varför inte använda det till den saluhall som diskuteras just nu i en grupp? Att göra lokalerna till en plats där entreprenörskap och kreativitet blomstrar.

Men som sagt. Det behövs en diskussion bland medborgarna hur man kan utveckla området.

Folkpartiet har som valslogan i omvalet till regionen. Låt Västra Götalandsregionen bli den kreativa regionen. Jag vill påstå att vi också ska låta Borås bli den kreativa staden där också medborgarnas idéer får blomstra.

Ska bli spännande att delta i seminariet om Medborgardialog idag. Förhoppningsvis får jag med mig något hem som kan bidra till en bättre dialog i Borås.

måndag 4 april 2011

Telefonprat i bilen

Är egentligen jättetrött efter en helt galen dag med både snabbfärd till Ulricehamn för att hämta underskrifter och radiointervju om integration. Dessemellan diskussioner om lokaler och löneförhandlingar. Radiointervjun finns på Radio Sjuhärads lyssningsarkiv. Den 4 april kl 17.

Men jag kan inte låta bli att kommentera det förslag som förmodligen kommer att tas av trafikutskottet i riksdagen. Att förbjuda telefonprat utan handsfree och förbud att SMS:a. (DN, BT)

Detta var något jag motionerade om i riksdagen. Ja, inte SMS:andet. Inte kunde jag väl tro att människor sitter och SMS:ar under bilkörning. Här finns motionen.

Nu är det nog dags för en tidig kväll.  I morgon mot Stockholm och medborgardialogsmöte. Ska bli spännande.

Till sist grattis till Elfsborg som vann premiärmatchen. Lovar att gå på lite fler matcher i år.

Debatten om Norrbyskolan går vidare

Diskussionen om Norrbyskolan fortsätter både med artiklar i BT och kommentarer till dessa artiklar. Jag undrar om det var de debattinlägg som nu förekommer på BT som Lennart Andreasson(V) ville ha. Jag tror inte det var mer eller mindre främlingsfientliga inlägg som han ville ha. Men så blir det när man inte tänker igenom ordentligt och förankrar sina förslag till beslut. Jag hoppas verkligen att de rödgröna tänker om och gör en ordentlig konsekvensanalys av vad som är bäst både för området och framför allt för barnen. Barnens bästa ska gälla även för barn som kommer från andra delar av världen. En lokal barnombudsman som har koll på att kommunen följer barnkonventionen vore inte fel.

Att föräldrarna på Norrby gått ut och demonstrerat tycker jag är bra. (BT) Alla föräldrar har rätt att kämpa för sina barn och välja skola för dem. (BT)Tyvärr tycker inte alla det. Antingen det handlar om politiker som tror att de vet bäst vad alla barn behöver eller om dem som tycker att invandrare inte har rätt att ställa några krav. De allra flesta invandrare betalar faktiskt skatt och bidrar till Sveriges välfärd. Förresten, när ska man börja se att invandrare inte är en homogen grupp utan är enskilda individer med olika kompetenser och behov.

I morgon ska jag och Tom Andersson(mp) åka till Stockholm för att vara med som representant från Borås  i ett nätverk som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) driver på riksnivå och som handlar om Medborgardialog. Jag tycker att det är viktigt att politiker lyssnar på vad invånarna i kommunen tycker och det ska bli spännande att se vad vi kan göra här i Borås.

Men när det handlar om nedläggningen av Norrbyskolan så har de ansvariga politikerna, dvs de rödgröna, missat allt vad dialog heter. Inte ens information har man lyckats med till föräldrar, elever, lärare eller opposition. Och när saker går för fort och inte är ordentligt genomtänkta, där de som det gäller får vara med, riskerar det att bli fel och inte bra.

Här har jag skrivit tidigare om detta.

söndag 3 april 2011

Rädda föreningslivet från moms

Föreningar har kommit och gått i mitt liv. Men det har alltid funnits någon form att ideellt engagemang i min tillvaro. En del brukar säga att man fått egenskaper med modersmjölken men jag har nog mer fått mitt ideella engagemang från min mormors mjölkkor. Eller mormor rättare sagt. Hon tog emot sommarbarn och barn från Finland underjag och annchristine kriget. När mina grannars hus brann ned så fick barnen bo hos henne. Hon sydde otaliga vackra dukar som sedan såldes på någon syföreningsauktion för pengar som gick till något välgörande ändamål. på bilden jag och en av mormors sommarbarn från Stockholm. Jag till vänster.

Ska väl också tillägga att även mina föräldrar var aktiva med ideellt arbete. Min pappa var mycket aktiv i både skytteförening och skidklubb. Ideellt arbete betyder oerhört mycket för Sverige. Någon ha räknat ut att ideellt arbete motsvarar cirka 300 000 arbetare per år.

Det är då för sorgligt, för att inte säga något ännu fulare, att EU trots Sveriges motstånd inte ger med sig och låter ideella föreningar behålla sin momsfrihet. Det ideella arbetet som finns i Sverige är speciellt. Många människor lägger ned många timmar av sin fritid på att få föreningar att gå runt. Står i kiosker vid matcher och säljer lotter. Att då dessutom kräva att det ska läggas moms på det som säljs skulle vara förödande. Redan idag finns det också alldeles för många regler att hålla reda på för kassörer i föreningar.

Föreningslivet fostrar många unga i både demokrati och delaktighet och att visa respekt för varandra. En del kanske hade hamnat fel i livet om inte föreningslivet gett mening och innehålla i livet.

Hoppas verkligen att regeringen fortsätter att slåss för momsfriheten. Det vore förödande för föreningslivet om man måste börja betala moms.

Det finns också ideella föreningar som säljer second hand. Med kläder och annat som människor skänkt gratis. Saker som redan någon har betalat full moms för. Det kan inte vara rätt att moms ska betalas på något som redan har beskattats. Momsen handlar ju om mervärdesskatt. Något som redan har använts har förmodligen inte fått något mervärde.

(DN, DN2, SvD, SvD2, BT, BT2)

lördag 2 april 2011

Trodde det var ett aprilskämt

Jag som trodde att nyheten om att danska staten stoppat in pengar i DSB Firsts svenska tågtrafik i Skåne och Västsverige var ett aprilskämt när jag läste det på Radio Sjuhärads hemsida. Men det var tydligen inte så. DSB är anmält till EU-kommissionen för att granskas om man har stoppat in pengar som kan påverka konkurrensen. Bolaget har gått med stora förluster och enligt Sydsvenskan så har man skött trafiken dåligt.

Fast när jag läser i Sydsvenskan ordentligt så är det inte DSB First utan ett systerbolag till DSB First som kör i Västsverige så Västsverige påverkas inte. Men med mina erfarenheter så finns det i alla fall vissa likheter. Och vad jag vet så heter väl bolaget DSB First

Senast igår när jag åkte hem från Stockholm. Tåget från Herrljunga saknade konduktör (tågvärd heter det visst nu) så de som hade tänkt lösa biljett fick åka gratis. Inte konstigt att företaget får stora skulder. Fast det kanske var mer lönsamt att strunta i konduktören. De flesta hade nog löst biljetter. Jag hade mitt kontoladdningskort så jag gjorde rätt för mig. Kom ihåg att stämpla när jag gick av också.

Händelsen när tåget från Göteborg bara lämpade av oss i Rävlanda utan information hur vi skulle ta oss till Borås finns också i färskt minne.

Lite förvirrat. Förvirrad Ska bli spännande att se fortsättningen

fredag 1 april 2011

Företag tillsammans–kooperativ

Ute regnar det. I Stockholm i alla fall. Tacksam att nederbörden inte är snö. Idag väntar en ny dag med Coompanion-kompisar från hela landet. Mer prat om socialt företagande och företagssamverkan och att starta företag tillsammans, dvs kooperativ. Nästa år, dvs 2012 har FN bestämt att det ska vara kooperationens år.

Jag vet att många tycker att det är “sossigt” och vänster att tala om kooperativ. Men vad kan vara mer liberalt än att tillsammans med andra starta företag i demokratisk anda och som bygger på delaktighet. Och det är företagande det handlar om. I stället för att ensam ha allt ansvar som ensamföretagare delar man det med tre andra (i en ekonomisk förening måste man vara minst tre). Och glädjen blir också delad. Självklart måste man trivas ihop och respektera varandra. Demokrati och delaktighet är viktiga begrepp

En annan form är att befintliga företag samverkar.   Till exempel inom turism-området. Någon hyr ut stugor, någon annan bidrar med kultur o s v. Coompanion Sjuhärad har ett projekt som jobbar i den riktningen med företag kring Viskan.

För dem som befinner sig allra längst bort från Arbetsmarknaden finns också en möjlighet i Sociala företag. I stället för att delta i aktiviteter som kommunen driver (på affärsbasis) så kan de enskilda individerna själva vara delaktiga i ett kooperativ. Till en början med stöttning från samhället. Skillnaden är självkänslan man får när man själv är delaktig. Liberalt så det förslår.