fredag 30 april 2010

Matematiksatsning, läkemedel och lite till

Egentligen deklarationsdags. E-deklaration förstås. Sparar mycket pengar åt staten. Enligt Skatteverket kan 99% deklarera digitalt. Men först lite blogg.

Börjar med gårdagens kommundelsnämnd i Brämhult som blev en positiv tillställning. Inga hårda ord eller voteringar. Däremot beröm från de som håller koll på hur äldreomsorgen sköts, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen) och MAR(Medicinskt ansvarig rehabiliteringspersonal). I synnerhet för att kommundelen tagit tag i detta med läkemedelshantering. Läkemedelsanvändningen har sjunkit och färre använder lugnande medel. Och många fått ett bättre liv. Detta genom ett medvetet arbete. Lite kul eftersom arbetet kom igång efter att jag ställt en fråga till de ansvariga som blev en väckarklocka.

Positivt är också att kommundelen sökt pengar från Skolverket för utveckling av matematikundervisningen och fått det. Drygt en miljon kronor av totalt 144 mkr. Läs mer på Skolverket. Pengarna kommer från regeringens, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, satsning på att förbättra matematikundervisningen. Detta på grund av att resultaten i matematik och naturvetenskap sjunkit de senaste åren. Detta är ett exempel på att regeringen satsar pengar på kommunerna. I och med att det är öronmärkta pengar riskerar de inte att hamna i något "svart hål" utan kommer dem som kan använda dem på rätt sätt till del. Kul att se resultat av regeringens, läs Folkpartiets, skolpolitik på lokal nivå.

Erfarenheterna från satsningen i Brämhult kommer självklart även övriga Borås till del. Kommundelen är otroligt duktig på att söka pengar från andra håll. Hoppas att den kunskapen inte försvinner när kommunen förhoppningsvis får en annan organisation.

Ytterligare ett positivt inslag var besöket från en elev från Fjärdingskolan och hans mentor som tillsammans med projektledare informerade om projektet Näktergalen som bygger på att elever i grundskolan (8-12 år) har en mentor som studerar vid Högskolan i Borås. Innebär att studenterna, många kommer från andra platser runt om i Sverige, får kontakt med en grundskoleelev och hans eller hennes familj och eleven får ytterligare en vuxenkontakt som kan fungera som förebild. Mer om Näktergalen finns att läsa här.

onsdag 28 april 2010

Misshandlad kvinna utvisas

Förstår inte hur jag ska få tiden att räcka till allt. Att hänga på sociala medier och planera personvalskampanj och göra exempel på programmering i Excel plus lite till tar tid.

Men jag måste skriva några rader om importfruar igen. Alla ni som har lyckliga förhållanden med någon som kommer från ett annat land kan väl hålla för öronen eller blunda. Jag har aldrig menat att kritisera relationer som fungerar. Men det är när jag läser om den 60-åriga mannen som träffat en kvinna från Kina via Internet och sedan misshandlat henne till den milda grad att han döms till tio månaders fängelse som jag reagerar med ilska. (DN) Jag kan förstå kvinnan som trodde att hon skulle få ett bättre liv i Sverige än i Kina men som nu på grund av snåriga lagar kanske måste återvända till Kina där hon förmodligen har svårt att komma in i samhället igen. Jag hoppas att kvinnan får stanna. Även om det finns en gräns på två år som man måste ha varit i Sverige för att få stanna så finns det också ett undantag om man kan bevisa att man blivit misshandlad. Och det har hon uppenbarligen. Men många kvinnor har svårt att skaffa bevis så då försöker de härda ut det två åren. Det ska inte behöva vara så.

Jag tror att det är viktigt att alla som kommer till Sverige, antingen man kommer som flykting eller som anhörig till någon, får delta i en introduktion till det svenska samhället där man får veta både rättigheter och skyldigheter och hur samhället fungerar. I detta sammanhang är det viktigt att kvinnorna får veta att de har samma rättigheter som män har. Men också att kvinnor som flyttar hit också får vetskap om om mannen i fråga har misshandlat kvinnor tidigare. Om nu vetskapen finns.

De rödgröna med spenderbyxorna på

Det börjar hetta till i den svenska politiken. De två sidorna börjar spänna fjädrarna. Nästa vecka kommer de rödgrönas gemensamma budget. Ska bli spännande att se hur mycket man lyckats komma överens om eller om det blir fler folkomröstningar som får avgöra när de inte kan enas. En del har redan läckt ut.

Infrastruktursatsningar vida överstigande alliansens förslag kom igår. Idag kom löften om 12 mdr till kommunerna. (SvD) Alliansregeringen tog bort extra satsningar på kommunerna eftersom det ekonomiska läget för kommunerna har förbättrats. Men är beredd att satsa om det behövs. De rödgröna har verkligen spenderbyxorna på. Läs gärna ledarsidan på SvD som har en bra analys om lånade pengar och springnotor.

Några finansieringskällor har nämnts. Till infrastruktursatsningarna ska det lånas och tas ut en kilometerskatt på lastbilar. En kilometerskatt som utretts tidigare och som befunnits vara krånglig med höga administrationskostnader. Och således ytterligare pålaga på småföretagare. Idag kommer också ett löfte att återinföra någon form av förmögenhetsskatt men hur den ska se ut vet de inte. Det kan bli på konsumtion eller på kapital. Låter onekligen som mer krångel och risk för att kapital försvinner från Sverige. (SvD, Aftonbladet)

Som sagt det blir en spännande tid framöver. Med löften från båda sidor. Men jag hoppas verkligen att det slutar med en alliansseger den 19 september. Självklart med ett starkare folkparti. De socialliberala värderingarna är de som alltid håller i längden i motsats till kollektivism och socialism. Tron på individen och individens kraft tillsammans med solidaritet och medmänsklighet skapra ett bra samhälle att leva i där människorna växer.

Fler som bloggat om detta. Per Altenberg, Linnéa Darell, Pär Johnson

måndag 26 april 2010

Rödgrönt tåg

Veckans första dag är snart till ända. Efter en helg med lite annat innehåll än bara politik eller jobb. En snabbtur till Djurparken med barnbarnen och lite, med betoning på lite, trädgårdsarbete har jag också ägnat mig åt. Framsidan är rätt ok nu. Om nu Hitta.se skulle komma och fotografera igen. Mina synpunkter på nämnda företags integritetskränkande närfotografering i villaområden finns här.

Dagen har ägnats åt en blandning av jobb och politik. Förberedelse inför kurs på torsdag och besök hos en kund i Göteborg som resulterade i att jag måste göra en hel massa nya diagram men det ger ju jobb och pengar.

Apropå att åka mellan Borås och Göteborg. Ibland, om jag kan planera, tar jag tåget. Det är betydligt behagligare och innebär att jag kan göra annat än att koncentrera mig på att köra. Men oftast ska jag genom hela stan eller tiderna passar inte alls. Eller som idag hade jag bråttom hem till ett möte.

Jag tror i och för sig inte ett höghastighetståg hjälpt mig idag att komma hem snabbare (och jag hann nästan till kommundelsnämndsgruppmötet) men visst står ett sådant på önskelistan. Den rödgröna oppositionen kom idag bland annat med ett förslag om att bygga ut sträckningen Borås-Göteborg för höghastighetståg. (SvD, DN)Det måste jag väl erkänna, att jag skulle blivit glad om alliansen kommit med det budskapet i infrastrukturpropositionen, men jag får väl nöja mig så länge med att när förslaget väl kommer är det väl underbyggt och förankrat och finansierat på ett realistiskt sätt. För de finansieringsalternativ som de rödgröna kommer med lämnar mycket övrigt att önska med stora lån och en kilometerskatt som redan är utredd och sågad. En bra analys över finansieringen gör Carl B Hamilton (FP) som är ordförande i näringsutskottet på sin blogg.

En fråga som jag funderar över är vad de rödgröna har tänkt använda för energislag till tågen. Elen lär väl inte räcka till om kärnkraftverken läggs ned.

Det finns många frågetecken som måste rätas ut kring den rödgröna oppositionen innan valet.

torsdag 22 april 2010

På väg hem från Coompanions årsmöte

Sitter på tåget på väg hem från Coompanion Sveriges årsmöte som pågått i två dagar. Ja inte själva årsmötet förstås. Det tog bara en timme. Jag fick förtroendet att leda det. Men Coompanion har en kompletterande uppgift att fylla när det gäller företagande. Det handlar om socialt företagande där ett antal personer som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden tillsammans startar ett företag som på sikt ska vara självgående men som till en början får stöttning från det offentliga på ett eller annat sätt. Det handlar också om företagssamverkan där ett antal företag, kan vara både stora och små, går samman och marknadsför sig, till exempel inom besöksnäringen. Och naturligtvis ska Coompanion ge dem rådgivning som tänker starta ett helt vanligt kooperativ.

Det är alltid roligt att träffa människor som brinner för samma sak som en själv. Jag tror på idén att driva företag tillsammans med delaktighet och demokrati som ledord. Det får både människan att växa och gagnar också samhället.

onsdag 21 april 2010

Coompanion och lite om sociala medier

Har en paus i Coompanion Sveriges årsmöte innan det är dags för middag. Ja själva årsmötet är i morgon och då ska jag sitta ordförande. Hoppas det inte blir allt för mycket krångligheter. Men det ska jag väl också klara av.

Idag har vi diskuterat vision och vårt uppdrag liksom hur ansvarsfördelningen ser ut mellan riksorganisation och lokala Coompanions som vårt eget Coompanion Sjuhärad.

Likaså har diskuterats hur vi ska kunna samverka med andra organisationer för bland annat landsbygdsutveckling. För det är genom samverkan man för tillvaron framåt. Det finns mycket att göra för att lyfta företagandet på landsbygden. Tyvärr saknas också diskussioner hur man kan utveckla integrationen på landsbygden. Många som har kommit till Sverige kommer från landsbygden.

I morgon handlar det också om ett populärt ämne. Sociala medier. Jag tror att även i detta sammanhang liksom inom politiken det är positivt att använda facebook och bloggar och andra sociala medier som Twitter.

Jag är positiv till detta med sociala medier men det gäller att använda dessa på rätt sätt. För det första ska man komma ihåg att ett skrivet ord är ett skrivet ord. Det är lätt att misstolka, medvetet eller omedvetet. Inom politiken försöker man ofta att misstolka för att spetsa till det.

Frågan är om Twitter är ett bra medium att föra debatt på. På 140 tecken blir meddelandet väldigt slimmat och ger således utrymme för egna tolkningar. Ska man föra skriven debatt är nog ändå bloggen den mest användbara. Visst kan en blogg misstolkas också men det finns ändå mer plats att föra ett resonemang.

Jag tror att det sociala medierna kommer att spela en viss roll under valrörelsen men de kommer inte att kunna ersätta det personliga mötet.

Självklart kommer jag att delta vid det seminarium den 10 maj som Borås stad och Högskolan anordnar

Mer vad jag anser om sociala medier finns här från en intervju med TV4 Borås.

måndag 19 april 2010

Det händer mycket bra på Hässleholmen också

Vad är branden i biblioteket och fritidsgården på Hässleholmen annat än ett vansinnesdåd? Två viktiga funktioner i samhället har skadats. Jag hoppas verkligen att de skyldiga åker fast. Förutom branden i byggnaden brändes också två bilar.(BT)

Jag undrar om de förstår vad de har gjort. Många människor har blivit drabbade. Både ungdomar som inte har en fritidsgård att gå till och de som lånar böcker.

De som deltar i projektet Kedjan blir också drabbade. Kedjan är ett projekt som ska få fler att komma in på arbetsmarknaden och de har undervisning i lokalerna som drabbats.

Mycket görs för att Hässleholmen ska kännas som en trygg stadsdel att bo i. Alla partier ställer upp bakom detta arbete för att göra Hässleholmen mer attraktivt att bo i och för att fler ska komma ut i arbete. Det är då så tråkigt att det händer sådana här händelser. Omedelbart får området ytterligare negativ reklam.

Tyvärr så kommer det inte så ofta fram allt det positiva som görs på alla håll och kanter. För det görs mycket positivt och det sker genom samverkan mellan många parter. Försäkringskassa, arbetsförmedling och polis är i högsta grad inblandade. Liksom AB bostäder, kyrkan, Hyresgästföreningen m fl.

Jag tror inte att de som bor på Hässleholmen själva vill att det ska vara här. Jag hoppas att dagens händelse kan bidra till att fler sluter sig samman och jobbar för just ett bättre Hässleholmen.

Något som jag inte tror är särskilt bra i sammanhanget är SSU:s aktiviteter på Hässleholmen med flygblad som säger att ta från Villastaden och ge till Hässleholmen. Visst är de i sin fulla rätt att bedriva kampanj men det kanske är så att många av de ungdomar de vänder sig till kanske inte alltid förstår helt innebörden i budskapet. Det är inte man själv som ska utföra det hela. Sedan kanske SSU borde ta reda på vad som görs på Hässleholmen för dem som bor där. Och kolla hur mycket pengar som satsas. Tillvaron är inte så enkel som SSU tror. Lyfter ett område gör man inte genom att sätta upp fula och otrevliga affischer. Inte särskilt trevligt heller att få höra att de ska samla hela Hässleholmen mot mig. Oavsett vilken åsikt man har tror jag att man kommer längre med dialog än med konfrontation.

Ett humant och människovärdigt mottagande

Hoppsan vad tiden springer. Snart dags att åka till verkstaden för att byta däck. Lite sent visserligen men nu blir det gjort. Sedan är det informationsmöte för förvaltningarna i Borås om integrationsprogrammet som är ute på remiss. Tanken är att vi ska presentera hur vi tänkt och att det ska finnas möjlighet att ställa frågor.

Har precis också skickat iväg ett svar på Johan Fricks debattartikel i BT idag där han påstår att folkpartiets förslag om krav på kunskaper i svenska språket skulle vara främlingsfientligt och skulle dessutom bidra till att främja sverigedemokraternas främlingsfientlighet. Jag förstår inte riktigt hur han får till det men att de som ska välja dem som ska stifta våra lagar kan lite svenska och kan hänga med hjälpligt i valdebatter och diskussioner tycker inte jag är fel. Risken finns ju annars att man kan bli rejält lurad och välja "fel" personer som inte alls har samma värderingar som en själv. Folkpartiet välkomnar mångfald. Det berikar. Men de som kommer hit ska också få ett värdigt mottagande och insikt om hur samhället fungerar och att alla ska följa svenska lagar tror jag inte många säger emot. Och att lära sig svenska språket för att lättare komma ut på arbetsmarknaden är väl en nödvändighet.

Samtidigt, som man ser dem som kommer hit som en resurs, som kommer att behövas i en framtid är det också viktigt att även övriga Europa tar emot sin del av de flyktingar som flyr undan krig och annan förföljelse.

Men det är viktigt att dessa länder då har ett humant och människovärdigt mottagande vilket inte alltid är fallet ute i Europa. Där har EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) ett viktigt jobb att genomföra. I en debattartikel i DN idag tar Cecilia upp denna fråga. Liksom hon också framhåller en rad andra viktiga aspekter på grundläggande rättigheter och hur enskilda människors integritetskrav ska tas till vara samtidigt som man måste bekämpa den internationella brottsligheten med terrorhot och människohandel. En balansgång som inte är lätt men som jag är övertygad om att Cecilia kommer att fixa galant.

lördag 17 april 2010

Lyft kvinnors företagande i jämställdhetsdebatten

Trots att jag egentligen äntligen borde ta itu med dammråttorna i hörnen så kan jag inte låta bli att kolla runt bland dagens rubriker. Fast å andra sidan. Det kan jag väl tillåta mig efter att ha jobbat en vecka intensivt utan att ha så mycket tid till bloggande eller surfande.

Och vad hittar jag om inte mitt eget speciella område. Kvinnors företagande. Fast det nämns fortfarande som kvinnligt företagande vilket är en felaktig benämning. Företagande är varken kvinnligt eller manligt utan företag drivs av kvinnor eller män på företagsmässiga villkor.

Det är bra att frågan lyfts av Thomas Gür i SvD. Det är märkligt att denna fråga sällan kommer upp när det gäller diskussioner om jämställdhet. När det gäller företag och jämställdhet är det i stället numera propaganda från alla håll och kanter att man måste kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. I stället för att börja med att se till att kvinnors företagande ökar. Jag tror att genom att fler kvinnor startar företag som växer kommer också fler kvinnor att komma in i bolagens styrelser. Fler kvinnor som företagare innebär att fler kvinnor kommer in i företagarnätverk där det idag på många håll, inte alla, är mycket mansdominans. Och män väljer dem som de känner. Även om det redan idag finns många kompetenta kvinnor som skulle platsa i bolagsstyrelser.

Att det är så illa att Sverige ligger trea från slutet bland EU:s länder när det gäller andelen kvinnor som driver företag visste jag inte. Visserligen är den siffran från 2006 och jag tror att det trots allt hänt en del de senaste åren. Regeringen har satsat på att stimulera kvinnors företagande de senaste tre åren. Jag själv har under förra året jobbat som projektledare i projektet QVIM med att synliggöra kvinnors företagande och ordna träffar så att kvinnor som driver företag kan träffas och utbyta både erfarenheter och affärer. För även om själva företagandet inte innebär någon skillnad om företaget drivs av en man eller kvinna så har man ändå olika förutsättningar och inställning till företagande. Jag tror att kvinnor över lag är mer försiktiga än män och vill ha både hängslen och livremmar innan de sätter igång.

Sedan håller jag till fullo med Thomas Gür när han tar upp detta att kvinnors företag ofta finns inom områden i den offentliga sfären som hemtjänst, vård, skola till exempel. Eftersom det offentliga är politiskt styrt så förändras villkoren många gånger, beroende på vem det är som styr för tillfället.

Eftersom kvinnor är cirka hälften av Sveriges befolkning så borde rimligtvis också hälften av dem som driver företag vara kvinnor. Folkpartiet har i sitt entreprenörskapsprogram en särskild punkt som säger att ytterligare åtgärder måste göras för att öka kvinnors företagande. Det är jag som sett till att den kommit dit.

Men det vore förödande för kvinnors möjlighet till företagande om de rödgröna vinner valet i höst. Risken finns, ganska stor risk dessutom, att möjligheterna för kvinnor att starta företag minskar. Det handlar både om de högaktuella hushållsnära tjänsterna som kommer att tas bort liksom valfrihet inom den offentliga sektorn.

Detta skulle inte bara hindra många kvinnor att förverkliga en dröm att kunna mer styra sitt eget liv genom att starta eget utan det skulle också bidra till att medborgarna förlorar valfriheten att välja hemtjänst eller skola. Och många kvinnor som fått jobb inom städbranschen skulle tvingas gå tillbaka till ett svartjobb utan pensionspoäng och försäkringar.

Adam Cwejman har också skrivit om detta.

Reformer för unga och gamla

Idag börjar Folkpartiets vårkampanj med tre viktiga frågor på agendan som handlar om unga och gamla. Ungdomsarbetslöshet, tidigare betyg i skolan och att äldre ska få bo tillsammans hela livet.


I blåst och kyla, tack och lov inget regn, har jag varit ute några timmar på Stora Torget i Borås och delat ut flygblad tillsammans med andra folkpartister. Med tanke på blåsten blev det riktiga flygblad ibland. Budskapet på flygbladet handlade just om detta med parboendegaranti. Se bild. Borås är en av de få kommuner som infört det, på folkpartiets initiativ. Och det talade vi om för medborgarna. Det är egentligen en självklarhet att de som har levt tillsammans hela livet ska få leva tillsammans även den sista tiden. Om de vill.


Att man även som gammal ska räknas som myndig och få göra egna val så långt det är möjligt är en självklarhet. Och om den ena parten har fått beviljat en plats på ett äldreboende så ska den andra parten kunna flytta med. Jag har också så svårt att förstå dem som vänder sig mot lagen om valfrihet som ger de äldre möjlighet att själv välja vem som ska komma hem och hjälpa dem när de inte klarar av att sköta sig helt själva. Det är en självklarhet att hemtjänsten ska vara offentligt finansierad. För den skull behöver det inte vara någon som är anställd av kommunen som utför tjänsten.


De andra två frågorna som Folkpartiet fokuserar på under sin vårkampanj är båda också otroligt viktiga för hur framtiden kommer att se ut. De unga är framtiden.


Att ungdomar går arbetslösa och inte får några jobb är oacceptabelt. Det är de unga som ska ta över en gång och ju längre tid det tar innan man kommer in på arbetsmarknaden, desto svårare blir det över huvud taget att få ett jobb. Jag tror dock inte ungdomsarbetslösheten minskar om det blir dyrare för arbetsgivaren att anställa ungdomar. Alliansregeringen har infört en arbetsgivaravgift som är hälften av ordinarie för unga upp till och med 26 år. Men det rödgröna alternativet vill ta bort denna reducering för unga. En annan reform som nuvarande regeringen infört för att underlätta inträdet i arbetslivet är nystartsjobben där arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften helt och hållet. Men det behövs göras mer. Införande av lärlingsutbildningar är något som Folkpartiet tror kan vara en lösning. Positivt också för de ungdomar som är skoltrötta.


Folkpartiet har i alliansregeringen genomfört en rad förbättringar i skolan. För att fånga upp elever tidigt som behöver extra stöd i skolan har skriftliga omdömen införts från första klass. För att föräldrar ska få veta och kunna sätta press på skolan så att deras barn verkligen får den hjälp han eller hon har rätt till. Nu är det dags att gå vidare och införa betyg tidigare, redan från 6:e klass jämfört med höstterminen i åttan idag. En elev har rätt att veta hur han eller hon ligger till i god tid för att kunna rätta till de eventuella brister som finns, i god tid innan avslutningen i högstadiet.


Nu känns det som om valrörelsen börjat på allvar. Även om blåsten och kylan bidrog till att det var ganska tomt på stan så är vi igång.

torsdag 15 april 2010

Illa när barn far illa

Det som berör mig allra mest är när barn far illa och utnyttjas. Alla de vittnesmål som kommer i dagen det ena efter det andra om hur kyrkans män förgripit sig på barn är upprörande. Och att det tydligen varit känt inom kyrkan, men att man tystat ner det. (SvD)

Jag undrar vad kärleken till nästan finns i dessa sammanhang. Det måste vara en misstolkning av kärleksbudskapet liksom till orden "låten barnen komma till mig". Det var kanske inte på "det" sättet som var tänkt.

Jag lägger mig inte i resonemanget om det är celibatet som är orsaken eller om det är så att män med böjning åt det barnsliga hållet söker sig till katolska kyrkan just för att det finns möjligheter t ex i form av korgossar som fostras i en manlig värld. En värld så genomsyrad av mäns tänkande och agerande är dock enligt mitt sätt att se det ingen sund miljö. (DN)

Förutom dessa övergrepp som skett så är synen på kvinnors rättigheter minst sagt konservativa. Det handlar om aborter och preventivmedel t ex.

Det är bra att övergreppen kommer till ytan. Risken att fler utnyttjas kanske blir mindre med öppna ögon. Frågan är bara hur många som drabbats och som inte vågar kliva fram och söka den hjälp man kanske behöver. Och även om en del uttalanden tagits till hälften tillbaka, som gjorts av biskopar och andra företrädare för den katolska kyrkan, så är de ändå gjorda. Och det som en gång sagts kan aldrig utplånas utan finns för evigt. Uttalandet om sammanblandning med pedofili och homosexualitet är en kränkning mot alla som älskar någon av sitt eget kön. (DN, DN2, SvD)

Den katolska kyrkan får gärna ha präster som lever i celibat men som har förhållanden med vuxna människor trots kyskhetslöftet men barnen ska prästerna ge sjutton i. Men katolska kyrkan har en lång väg att gå för att återupprätta sitt förtroende. (SvD)

tisdag 13 april 2010

Nya S-mål men hur?

Skulle egentligen ägna mig åt att fixa färdigt min databas som jag ska presentera i morgon men när jag läste Mona Sahlins debattartikel i DN kunde jag inte hålla mig borta från att kommentera. En konflikt som är en fritidspolitikers dilemma även om jag har rätt mycket frihet att disponera min tid. Kan göra databasen i natt.

Nåväl. Artikeln är både intressant och ointressant.

Intressant på så sätt att det är en fullständig inkompetensförklaring av den politik sossarna bedrivit hittills. Det mest anmärkningsvärda är ändå att man säger sig vara en frihetsrörelse och att man kämpat för att den enskilda människans möjlighet att välja sitt eget liv. Det finns ett talesätt att när fan blir gammal så blir han religiös. Det kanske ska bytas ut mot att när sossarna blir gamla blir de liberaler. För hittills har jag sett mycket lite av valfrihet i s-politiken och möjligheter för de enskilda individerna. Socialdemokraterna har för det mesta velat fösa in alla i en och samma socialistiska fålla. Rätten att starta fackföreningar är väl vällovlig men att tvångsansluta till socialdemokratiska partiet låter väl inte som att den egna individen har valfrihet. Och hur var det nu med vem som ska få torka rumpan på mig när jag blir gammal. Inte ställde sossarna i Borås upp för den valfriheten.

Att strida för allas rösträtt är inte heller något som sossarna kan ta åt sig hela äran för. Liberaler var i allra högsta grad inblandade i rösträttsrörelsen. Så till den grad att symbolen för denna numera är Folkpartiet liberalernas partisymbol, blåklinten.

Det som är ointressant i artikeln är att den säger ingenting om vad man tänker göra. Procentuella mål för hur många som ska vara arbetslösa eller hur många som ska gå på högskolan kan väl vem som helst sätta upp om man inte behöver tala om hur man ska nå målen.

När man startar ett företag ska man göra en affärsplan. Utifrån artikeln så saknar företaget "Rödgröna till makten" fullständigt plan för hur man ska nå de mål man sätter.

För att fortsätta jämförelsen med företagande så ska man också göra en konkurrentanalys. Den finns med. Men frågan är hur objektiv den är. Det kanske är bra att se både till styrkor och svagheter. Det kanske är läge att ta med i analysen att när alliansregeringen tillträdde så var det högkonjunktur men att under mandatperioden vi genomlidit den värsta ekonomiska krisen på många år. Och att när sossarna lämnade rodret massor av människor levde i utanförskap. Och att i stället för möjlighet att komma tillbaka till ett arbetsliv, helt eller delvis, man hamnade i förtidspensionering. Regeringens reformer på det området var välbehövliga även om jag personligen anser att dess kunde genomförts på ett mer planerat och genomtänkt sätt. Men att de är riktiga på sikt tvivlar jag inte på.

Till sist bara en kommentar om utbildning. Jag tror att kunskap är viktigt. Men det finns olika typer av kunskap och människor är olika. Vi har alla samma värde men har olika förutsättningar. En del är kanonduktiga på det praktiska medan andra är mer teoretiskt lagda. Jag har så svårt att förstå att teoretiska kunskaper är mer värda än praktiska. Att bara sätta mål att så och så många ska gå igenom högskolan gagnar ingen. Ger det individen mer frihet att själv välja sitt liv. Måste den som är skoltrött tvingas plugga teoretiska ämnen för att han eller hon ska få högskolebehörighet. Med risk att inte få något slutbetyg över huvud taget med större risk som följd att hamna i arbetslöshet. Där tror jag att den kommande lärlingsutbildningen ger ett mycket större mått av valfrihet än sossarnas "mata in alla i samma fålla".

Nu måste jag ta tag i databasen. Men fler som skrivit om detta är

Sebastian Bjernegård, Pär Johnson, Runo Johansson

Utan företag ingen välfärd

Dagens ledare SvD tar upp en viktig fråga. Det räcker inte bara att stimulera människor till att jobba, med moroten: mer pengar kvar i plånboken efter skatt. Jobben måste finnas också.

På den första punkten har alliansregeringen satsat under den här mandatperioden. Skatten har sänkts för alla och den som tjänar kring 20000 i månaden får cirka 1400 kronor mer i plånboken varje månad. Det är en självklarhet att det ska löna sig att arbeta men det ska också vara lönsamt att studera och ta risker. Där har regeringen inte kommit lika långt.

Värnskatten finns kvar. Det vill säga den extra skatt på 5 procent som (s) införde "tillfälligt" för dem med lite högre inkomster. I år ligger gränsen på ca 500 000 kronor. Det kan tyckas med tanke på den rättvisediskussion som råder idag, allt ska vara rättvist, att den som tjänar lite mer också kan betala lite extra. Frågan är hur rättvist är det? Har du satsat många år på utbildning och tagit studielån och förlorat flera år av arbetsinkomster, jämfört med den som börjat arbeta tidigt, är det då inte mer rättvist att du får kvar mer av de pengar du tjänar. Sedan stämmer inte alltid detta med att den som studerar får högre lön. Det finns många låglöneyrken bland akademiker. Men principen är viktig.

Samma sak gäller för den som vågar satsa på att ta risker genom att bli företagare. Det måste vara ok att tjäna pengar på sitt företag och inte bestraffas för det. För utan företag så får vi heller ingen välfärd. Det är det som ledaren i SvD handlar om. Det ska löna sig att skapa jobb.

Det som regeringen pratat väldigt lite om är hur jobben ska skapas. En del har gjorts eller är på gång för att förbättra för företagandet. RUT-reformen har skapat nya företag och därmed fler jobb. Entreprenörskap i skolan visar att eget företagande är ett alternativ till anställning. Bättre socialförsäkringsregler för företagare. För att nämna några av de åtgärder som gjorts. Och även om företagarna enligt en undersökning av Företagarförbundet har ökat förtroende för regeringen så finns det fortfarande en hel del att göra.

Det gäller också att tala om vad man gjort och alltid framhålla att utan företagande ingen välfärd. Det är inte genom att skapa fler offentliga jobb som välfärden kommer. Genom företagande kan det finnas möjlighet att anställa fler inom den offentliga sektorn som kan bidra till en bra skola och en värdig äldreomsorg. Men det gäller att veta vad som kommer av vad.

Nu ska jag återgå till att bidra till välfärden.

måndag 12 april 2010

Utbildningsdepartementet levererar igen

Ännu en leverans av vallöften presenteras idag när utbildningsministern och övriga allianspartiledare skriver på DN-debatt att det nu kommer att införas lärarlegitimation. Och att endast lärare med legitimation ska kunna få fasta tjänster. (SvD, Aftonbladet)

En väl fungerande skola med välutbildade lärare är det mest grundläggande för framtiden. Förmedlas inte kunskap till det växande släktet kommer vi att bli en nation som går bakåt i stället för att vara med och konkurrera på en global marknad. Lärarlegitimation tillsammans med en förändrad lärarutbildning där förhoppningsvis de som ska lära barn läsa får lära sig hur de ska gå till väga för att kunna göra (vilket inte är fallet idag) detta kommer att skapa en bra förutsättning för skolan i framtiden. En ny skollag bidrar också till detta. Man kan inte säga annat än att det folkpartiledda utbildningsdepartementet med Jan Björklund i spetsen verkligen har levererat det man sagt att man ska leverera. För den skull får man inte glömma bort att det görs ett bra jobb i skolan redan idag av många duktiga och kompetenta lärare.

Beskedet verkar också ha mottagits väl också av sossarna även om det muttras om att det var de som förberett det och att det kommer för sent. Surt sa räven… . (DN)

Hur de övriga partierna i den rödgröna oppositionen ställer sig har jag inte sett ännu.

Andra som bloggat om detta.

Lotta Edholm
Runo Johansson
Tommy Rydfeldt
Pär Gustafsson

söndag 11 april 2010

En helg till ända

En härlig helg är till ända. En härlig vecka förresten. Med Stockholmsvisit med Skatteverkets insynsråd och besök hos gamla kollegor på riksdagen. Och inte minst besöket i djurparken med barnbarnen. I lördags kan man väl säga att valrörelsen började för Folkpartiet liberalerna i Borås och Södra Älvsborg när vi hade årsmöte och besök av partiledaren Jan Björklund. Dessutom hade vi allmän fotografering inför valet.

En av frågorna som Jan tog upp var att Folkpartiet vill införa parboendegaranti. Det vill säga att man ska få bo tillsammans även om den ena parten måste flytta in på särskilt boende. Egentligen en självklarhet. Om man varit tillsammans i ett långt liv bör man också kunna få tillbringa de sista dagarna tillsammans. Enligt uppgift är det idag drygt 40 kommuner som infört en sådan garanti. Folkpartiet i Borås har sett till att Borås är en av dessa. Nu är det dags för resten av landet.

Söndagen har tillbringats i solen och på möte i tennisklubben där jag blev avbytt som ordförande. Det har varit roligt att få leda klubben under två år men det har också varit två slitiga år. En klubb med anställda och en egen hall tar sin tid. Och det är många regler och bestämmelser som ska hållas reda på. Och fler blir det i stället för färre vilket föreningslivet har efterlyst i många år. Det arbete som många lägger ned på ideellt arbete i idrottsföreningar eller andra föreningar som ger ungdomar en meningsfull fritid är oerhört värdefullt.

Nu är det dags att sova och ladda för den kommande veckan. Kvällarna är faktiskt rätt befriade från möten. Bara på tisdag. Då Coompanion Sjuhärad har sitt årsmöte i Ulricehamn. Men veckan är i övrigt fulltecknad med jobb. Färdigställande av databas och två dagars kurs i slutet av veckan.

onsdag 7 april 2010

Snart deklarationsdags - elektroniskt

Skakar på tåget på väg hem från Stockholm och ett intressant möte med Skatteverkets insynsråd. Skatteverket försöker hela tiden förbättra servicen till medborgarna men det kostar också pengar. Som alla andra myndigheter måste Skatteverket se till kostnaderna. Ett sätt att få mer pengar över till att ge service är att minska på till exempel granskningen av deklarationer. Om fler lämnar sin deklaration via internet eller telefon så sparar man in mycket pengar. Ett budskap som kom fram under dagens möte är alltså att fler personer ska deklarera elektroniskt.

Dessutom fick vi en genomgång hur olika myndigheter samverkar för att sätta stopp för den ekonomiska brottsligheten och hur Skatteverket jobbar internationellt tillsammans med SIDA för att hjälpa andra länder att komma igång med skatteredovisning eller folkbokföring. Det är roligt att svenska myndigheter kan vara med och hjälpa till att andra länder kommer igång med fundamental administration även om det kanske inte är så lätt alla gånger på grund av korruption och brist på demokrati i en del länder.

tisdag 6 april 2010

Mest om skatt

Så sitter jag igen och skriver blogg på tåg. Lite skakigt blir det. Så bokstäverna kanske inte alltid kommer där de ska komma. Påsken är nu över och det har blivit mycket jobb med databas. Bloggandet har fått stå tillbaka för den lediga tiden har jag försökt använda till annat. Läsa bok i solen till exempel.

Nu börjar en hektisk tid. Valet kommer en dag närmare för varje dag och det är dags att planera kampanjen. Hemsidan ska uppdateras och material ska plockas fram . Och dagar ska planeras. Eftersom folkpartiet möblerat om på hemsidan centralt så måste jag följa efter och rätta till min egen. Av två kolumner har det blivit en så det ser lite konstigt ut. Förutom valplanerandet ska jag också fixa en databas och hålla lite kurser. Umgås med familj och vänner. Och fixa till lite i trädgården. Njuta av våren. Hektiskt var rätta ordet.

I morgon är det Skatteverkets insynsråd. Det är därför jag är på väg till Stockholm. Att ta sig upp på morgonen är inte att tänka på. Särskilt inte om man ska vara framme tio ute i Solna och tåget är framme tio i tio vid Stockholms central. Idag fick jag förresten se hur Skatteverket jobbar på fältet. Hos frissan dök det upp tre herrar och ville se på planeringskalendern. Och kolla om kassaregister var beställt. Och det var det ju.

Detta med certifierade kassaregister är jag lite kluven inför. Visst är det viktigt att motverka skattefusk och värna sund konkurrens. Så att de som följer reglerna inte ska konkurreras ut av dem som inte följer lagarna. Det är en stor kostnad för ett litet företag med liten vinst. Men tvånget kan också motverka att ett företag växer. Har man en intäkt på mindre än fyra prisbasbelopp, cirka 200000 kronor, behöver man inte installera en certifierad kassa. Det kan då riskera att bli en gräns där företaget inte vill växa mer.

Även om det är en dyr engångskostnad kanske det ändå är så att certifierade kassaregister gynnar de seriösa och slår ut de som försöker fuska med skatten och på så sätt skapa ojämnlika förutsättningar för att bedriva företag.


 

torsdag 1 april 2010

Seg dag som segt godis

Nu har en hel förmiddag och lite till gått och jag har gjort allt annat än jobbat med databasen. Men jag har ju hela påsken på mig. För det blir nog att ta en del av påskdagarna till jobb. Nästa vecka blir det Stockholmsresa och barnbarnsbesök med förmodligen därtill hörande Navet- och Djurparksbesök. Men det får väl bli lite lätt påskstädning senare i eftermiddag. Men jag får väl kolla lite bland dagens rubriker först.

Och vad hittar jag väl där?

En DN-debatt artikel där kostexperter vill införa extra skatt på sötsaker. Barn och vuxna blir allt fetare med risk för att råka ut för en rad sjukdomar. Det är självklart inte bra. Men jag tror inte det är rätt sätt att komma till rätta med detta genom att höja skatten. Det medför en rad gränsdragningar. Hur mycket socker ska det få finnas i en produkt för att den ska skattebeläggas. Det är ju inte bara godis och läsk det handlar om. Det är många livsmedel som innehåller socker. Och jag är inte säker på att man köper mindre för att det blir dyrare. Men det kan jag ju inte vara säker på. Är nog bättre med kostupplysning och annan information redan från MVC (mödravårdscentralen) och ta bort godis och läsk från skolor och fritidsgårdar till exempel.

Spännande ska det bli att se om påven ställer upp på förhör om katolska prästers övergrepp på pojkar. En advokat i USA har krävt det. (SvD, DN) Även om det nu så är att han undanhöll övergreppen på den tiden han var kardinal och det är därför han ska höras så är han självklart som överhuvud för den katolska kyrkan ansvarig. Något sjukt är det med detta med att leva i celibat.

Även om jag egentligen tänkt skriva lite till lägger jag nu ned skrivandet och går ut i solen. Och tar ett godisägg.