Mycket handlar kring att bryta utanförskap och social ekonomi och företagande och entreprenörskap. Den som vill veta mer om social ekonomi kan läsa mer här från Västra Götalands regionens hemsida. Jag kommer säkert att återkomma om allt detta.
Men just nu är det påskafton och vädret är mer likt julväder även om solen skiner. Träden vajar utanför fönstret och termometern visar på minusgrader så det är nog skönast inomhus. Påskkäringarna på väg från Blåkulla har nog haft det rejält blåsigt. Tur att jag stannade hemma.
Påsken är dock inte glad för alla. För många barn är storhelgerna de värsta dagarna på året. När föräldrarna med förväntansfulla ögon laddar upp med bag-in-box vinet och Explorern så slocknar glöden i barnens ögon. De vet vad som väntar. Att de själva kommer i andra hand. I värsta fall följer bråk och misshandel spriten i spåren. Samhället måste på alla sätt stötta dessa barn. Så även de kan få en Glad Påsk.
Och stöttningen måste börja tidigt. Misshandel av små barn har ökat. Och endast ett fåtal av de som anmäls till socialtjänsten går vidare till rättslig prövning. Ett litet steg i rätt riktning när det gäller att minska barnmisshandel är Stockholms initiativ till föräldrautbildning i samband med barnafödande. (SvD)Information ska ges till föräldrar om hur allvarliga skador som kan uppstå om man till exempel skakar barnet.
Det behövs säkert mer utbildning för blivande föräldrar. Redan före födseln kan man förutse om ett barn kan få problem. Detta måste uppmärksammas. Familjecentraler där de olika myndigheterna samverkar är en lösning. Kanske aktuellt för Hässleholmen snart. Talas om det i alla fall.
En önskan om en gladare påsk sänder jag också till invånarna i Tibet. Även om de kanske inte direkt firar påsken som sådan. Det som händer i Tibet känns oerhört oroväckande. (SvD, DN) Att den stat som ska vara värd för årets Olympiska spel skjuter på sina medborgare och stänger internetsajter och förhindrar journalister att åka till Tibet är upprörande. Jag tror inte på bojkott av OS. Det gör förmodligen inte situationen bättre för invånarna i Tibet eller Kina. Men världens demokratiska länder i övrigt måste vara klart tydliga med att situationen inte är acceptabel. USA gör det. (DN, SvD)
4 kommentarer:
Det är inte acceptabelt att Kina skjuter på sina medborgare, skriver du.
Är det acceptabelt att tibetaner lynchar kineser på gatorna då? Bränner deras bilar och butiker? Dödar småtjejer med stenblock? Är det okay?
Om det hände här i Sverige, t ex om nazister skulle bränna alla muslimska butiker i Malmö, då skulle troligen svensk polis skjuta på dessa galningar också.
Det är DET som har hänt här. Om du läser de ENDA trovärdiga vittnesmålen som kommit ut från Tibet om dessa demonstration, i Economist och de turistögonskildringar som finns, så ser du att den kinesiska polisen var OBEVÄPNAD när de först försökte stoppa demonstranterna, och att tibetanerna anfölla ALLA som inte var tibetaner.
En etnisk rensning, en Tibets Kristallnatt.
Är det bra det?
De enda som hävdat att Kinas polis/militär skjutit på tibetaner är exilregeringen i Indien. De är lika trovärdiga som kinesiska media.
Kom ihåg att INGEN erkänner Tibets "exilregering" och att denna extrema "regering" är en självutnämnd klick flyktingar i Indien som vill ha en teokrati, dvs en diktatur i Tibet.
Glad Påsk på dig också Anne-Marie!
Anonym: Nazimetaforen var väl kanske inte helt klockren. Visst kan nazisterna ses som förtryckta i detta land men jag tror inte ens att du tycker att det är jämförbart med hur tibetanerna har förtryckts av kineserna sen ockupationen, eller befrielsen som du kanske väljer att kalla händelsen 1950 och 1951. Förtrycket av folket är hela problemet och anledningen till att västerländsk mediarapportering ser ut som den gör. Det finns helt klart en sanning i att rapporteringen inte är helt objektiv men när man inte tillåts befinna sig i landet man ska rapportera om så är det svårt att arbeta som en megafon åt den stat som är anledningen till att man inte får göra sitt jobb inne i landet. Visst, enligt Kina är Tibet en autonom region men hur mycket inflytande har folket i vad som bestäms. Att exilregeringen vill ha en diktatur stämmer ju inte men om det stämde så finns det ju inget som är sämre med det än att vara medlem av den diktatur där makten sitter 400 mil bort.
"Kom ihåg att INGEN erkänner Tibets 'exilregering' och att denna extrema "regering" är en självutnämnd klick flyktingar i Indien som vill ha en teokrati, dvs en diktatur i Tibet."
Ojoj, vad har du för källor egentligen. Du sitter ju bara och hittar på saker. För det första så är det ju inte särskilt vanligt att stater erkänner exilregeringar och särskilt inte när man har att göra med en sån mäktig stat som Kina, vad nu detta har att göra med saken. Att exilregeringen vill ha en teokrati stämmer ju inte (jag hoppas att du inser att genom att skriva den meningen så påstår du att Dalai Lama är Gud. Hierokrati är ordet du söker.) Tibet var en Hierokrati innan den kinesiska invasionen. Idag så har man ju en exilregering (som du ju tydligen känner till men ändå inte lyckas ta reda på korrekt information om). Föränklat så består exilregering av 46 platser där 43 väljs av folket och 3 av Dalai Lama. Kanske inte den perfekta demokratin sett med våra ögon men ändå ljusår före det kinesiska systemet.
Tack för mig!
P.S. Om det är du som är Blogge Bloggelito så tala gärna om det. Jag ser vissa mönster i utspottandet av okunskap och märkliga kinasympatier och du är ju uppenbarligen för feg att ta debatten på din blogg så det skulle ju vara trevligt om vi möts här på neutral mark. D.S.
Jag ser att kvällsdyslexin kickade in. Hoppas att ni kan ha överseende med detta.
Skicka en kommentar