måndag 4 juli 2022

Första förmiddagen i Almedalen

 Första riktiga dagen på Almedalsveckan. Även om jag hann avverka många km på Visbys gator igår och även besöka ett seminarium om barn och träffa många kända ansikten i gatuvimlet och spana lite på


listorna på kommande seminarier. Konstaterade också att regnbågsflaggan vajade på flera håll.

Det blev en snabb promenad ner mot centrum från det lilla huset jag hyrt varje år under Almedalsveckan sedan 2009. Med undantag förstås för pandemiåren. 

Första seminariet för dagen handlade om idéburna organisationer i välfärden. Något som i allra högsta grad är en av de frågor jag värnat och värnar. Det pratades både om att det är viktigt att idéburna har en chans vid upphandlingar. Att det finns möjligheter att ställa krav så att det inte alltid är det billigaste som vinner en upphandling. Men också om hur viktig möjligheten att göra IOP:er är. Idéburet offentligt partnerskap står IOP för och i Borås har vi kommit långt skapa IOP:er. Jag känner mig lite stolt att jag bidragit till detta genom att motionerat om ökad samverkan mellan det offentliga och det idéburna och också drivit på. 

Sedan strosade jag vidare och hamnade på Barnrättstorget igen. Denna gång handlade det om barn i vårdnadstvister där den ena föräldern har varit och är våldsam. Barn tvingas att umgås med den våldsamma föräldern. I domstolar finns dålig kunskap kring detta. Någon framförde att det borde vara specialdomstolar som dömer. Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram en rapport kring ett antal domstolsfall kring detta. Kan läsas Här

Ett referat från seminariet finns också Här

Här måste betydligt mer göras för att stärka barns rättigheter.

Nästa nedslag blev på seminariet där det diskuterades kontanter och socialt utanförskap. Fanns i och för sig med i spaningen under gårdagen. En fråga som är oerhört viktig. Det handlar i ett brett perspektiv om de som inte kan eller vågar använda digitala hjälpmedel.  Det finns många olika orsaker. Man räknar med att cirka 10 % av befolkningen lever i digitalt utanförskap. Orsaken till att kontanter försvinner beror också på flera orsaker. Kontanthantering kostar pengar och arbete men också rånrisk med mera. Utbildning kring digitala hjälpmedel är förstås en lösning. Där är Borås föregångare genom att låna ut surfplattor och utbilda dem som är över 75 år. Men det löser inte allt. 

Ett exempel nämndes där det handlade om en person som kommunicerar med ögonstyrning. Den personen kan inte använda till exempel mobilt BankID. Det finns många fler.

Även här måste mer göras. Ingen ska exkluderas. Alla säger sig vilja ha social hållbarhet. Då måste alla med på tåget. En del tar höghastighetståget men en del tar ”mjölktåget”. Det måste vi förhålla oss till. 

Nu väntar en eftermiddag i Liberalernas tält med regnbågs T-shirt på.



Inga kommentarer: