lördag 30 juli 2022

Debattartikel om ålderism - Liberalerna tar kampen för årsrika

Liberalerna tar kampen mot åldersdiskriminering. Det handlar både om hälso- och sjukvården men också att ses som en resurs i samhället både vad gäller arbete och deltagande i civilsamhället. 


Men man måste också se till att när digitaliseringen gör sin framfart att man tar hänsyn till äldre som kanske inte har samma förutsättningar att hänga med i det alltmer ökande tempot. Även om det förstås inte  gäller alla äldre. Men som jag sa en gång till IT-människor inom det kommunala. Det finns de som älskar höghastighetståg men en del behöver få åka mjölkatåg för att kunna hänga med i utvecklingen. 

 I Borås tidning var artikeln nedan införd 30 juli 2022. Den är underskriven av Liberalernas partiledare, Barbro Westerholm, talesperson för äldrefrågor, Johan Wikander, ordf i vård och äldrenämnden i Borås och toppkandidat till Riksdagen, Patric Cerny, och ordförande för Habilitering och hälsa och toppkandidat till regionen och Anne-Marie Ekström, regionkandidat (3:e plats) och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige i Borås.

Liberaler tar kampen för årsrika

För varje år får vi allt fler äldre. Detta är enormt glädjande, men tyvärr får årsrika inte det stöd de förtjänar av samhället. Mer måste göras för att garantera att livets sista år omges av lika mycket kärlek och omtanke som de första.

Vi i Liberalerna tar kampen mot åldersdiskrimineringen på alla de områden där vi möter den. Det handlar inte minst om hälso- och sjukvården. Åldersgränser vid till exempel screening för bröstcancer har utgått ifrån vilka åldersgrupper som förekommer i kliniska undersökningar – inte de åldersgrupper där sjukdomen faktiskt förekommer. En femtedel av de kvinnor som drabbas av bröstcancer är äldre än 74, trots det är det där screeningen upphör.

Även inom andra delar av hälso- och sjukvården behöver äldres situation få mer uppmärksamhet. Förskrivningskompetensen hos läkarkåren är idag mycket lägre än den bör vara, vilket leder till onödiga risker för de som dagligen tar flera läkemedel – en grupp som till stor del utgörs av de äldre och de multisjuka. Därför förespråkar vi i Liberalerna att en läkemedelsexamen blir ett krav för läkarexamen, och att ökat fokus läggs på fortbildning av yrkesverksamma läkare för att garantera att just kunskapen om hur olika läkemedel reagerar med varandra alltid hålls uppdaterad.

Idag är det alltför svårt för de äldre som kan och vill stanna i arbetslivet att göra just detta. Ett helt yrkesliv av erfarenhet ska värdesättas, inte sorteras bort. Förvärvsarbete efter 65 år fyllda är bra för den enskildes privatekonomi och hälsa, och det är även bra för Sverige.

Världen ser markant annorlunda ut nu än den gjorde förr. Den ökade digitaliseringen, för att inte tala om utfasandet av kontanter, tränger undan många äldre från samhällsdeltagande. För att säkerställa att tillgången till myndigheter och andra samhällsinstitutioner inte minskar på äldre dar behöver vi säkerställa att analoga stödfunktioner tillhandahålls. Det kan handla om något så enkelt som att få prata med en människa istället för en chattbot när man ringer en myndighet eller ett företag.

Det finns mycket i digitaliseringen som förenklar för äldre och deras anhöriga. Digitala armband med larmknappar har gjort underverk vid fallolyckor i hemmet och har låtit många äldre och anhöriga sova tryggare om nätterna. Det är av största vikt att digitaliseringen och resterande samhällsutveckling görs med äldre i åtanke, istället för i bortglömdhet.

 

Johan Pehrson (L) partiledare

Barbro Westerholm (L) Talesperson i frågor om årsrika och riksdagsledamot

Johan Wikander (L)Riksdagskandidat

Patric Cerny (L) Regionkandidat

Anne-Marie Ekström (L) regionkandidat

 

Inga kommentarer: