söndag 28 april 2013

Trött i fötterna efter Linnémarschen

21 km sätter sina spår. Kondisen är helt ok. Likaså benstyrkan. Men “ank”fötterna blir rätt trötta. Och det var lite jobbigt mot slutet. Särskilt i nedförsbacken. Och i slutet var det ju nedförsbacke liksom. Jag talar om Linnémarschen. Vet inte exakt hur många som gick men det var nog mer än 4000. Och många länder var representerade. Själv hade jag sällskap med en norska och en danska de sista 500 metrarna. Som tyckte det var en fin vandring. I år var starten utspridd under en timme. Bra tycker jag. Då blir inte jakten i början så intensiv. Man tar det i sin egen takt och blir inte helt slut efter första gigantiska backen. En hel del hade gått också igår.

Eftersom jag gick själv kunde jag ta det helt i min egen takt och ta lite kort då och nu. Något som jag dock reagerade på är att muggar av plast och papper slängdes tillsammans med bananskal och annat. Kanske borde vara lite sopsortering nästa år. Till lärdom för boråsarna hur man ska sortera men också visa på för de hitresande hur vi jobbar med miljöfrågan. Och självklart borde väl vara rättvisemärkt kaffe och kravbananer. Vi är ju en fairtrade city.

Nåväl. Det var en härlig vandring. Och som sagt tog jag lite bilder.

lördag 27 april 2013

Mest om Liberala företagare men lite till

Hamnat framför datorn efter en intensiv vecka. Ska försöka göra en sammanfattning. Börjar bakifrån. Idag en trevlig dag i Alingsås med en massa Folkpartister som hungrade efter att lära sig något nytt. Själv var jag med i gruppen som gick igenom närvaron på nätet. Roligt att många nya medlemmar var där. Bland annat tre från Borås.

Igår Räddningstjänstförbundsmöte och en liten titt in på Brygghusets invigning. Nya ungdomens hus i Borås.

Annars har veckan mest tillbringats i Stockholm och på väg dit och hem.  Såg TV-serien Borgen tillsammans med en massa andra, i huvudsak folkpartister från Stockholm. Innan serien började hade vår EU-minister,stockholm Birgitta Olsson, bjudit in till diskussion kring kvinnor och politik. Intressant och kul initiativ. På våningen över sändes matchen Djurgården-Elfsborg. Hördes tydligt när Elfsborg gjorde mål.

Sedan följde två dagar Coompanion möte. Och Stockholmsbesöket avslutades med årsmöte med nätverket Liberala Företagare i Riksdagshuset. Där jag lite oväntat valdes till ordförande i nätverket. Liberala företagare är en påtryckningsgrupp på Folkpartiet när det gäller företagarfrågor. För att göra livet lättare för företagare och i synnerhet småföretagare. Nätverket har funnits sedan 2009 och jag har varit med från början och även om jag inte kunnat delta i så många styrelsemöten, eftersom det varit i Stockholm, så har jag varit aktiv på partiets olika riksmöten och dessutom under Almedalsveckorna.

Liberala företagare har kunnat vara med och påverka i arbetet med Folkpartiets nya partiprogram. Och har fått gehör i flera frågor. Borttagandet av sjuklöneansvaret för arbetsgivare, förändring av LAS-regler, offentliga företag ska bara verka där det finns ett starkt samhällsintresse, offentliga beslut ska analyseras ur ett småföretagarperspektiv. Det senare något som liberala Företagare kallar SMÅFKA, Småföretagarkonsekvensanalys.

Men det finns mycket mer som Liberala Företagare vill. Olika regler för små och stora företag och underlätta för små företag att kunna delta i offentliga upphandlingar. Här kommer vi fortsätta att påverka partiet. Möjlighet finns att skriva motioner kring partiprogrammet som ska fastställas i november i år.

Målet för Liberala Företagare är att Folkpartiet liberalerna ses som det mest småföretagarvänliga partiet i 2014 års val.

Nu ska jag koppla av med att se Kommissarie Lewis på TV. Och ladda för morgondagens Linnémarsch. 21 km ska det gås. Är det tänkt.

Lägger ut en fin bild av det Stockholm jag lämnade i torsdags förmiddag.

måndag 22 april 2013

Medborgarinflytande på olika sätt

På tåget igen. Den här gången för att delta i Coompanions vårmöte, tillika årsmöte. För sista gången. Har avsagt mig uppdraget som ordförande i Coompanion Sjuhärad. Jag har fullt upp att göra ändå. Mycket kretsar kring Medborgardialog och Social ekonomi. I Borås håller vi på att ta fram principer för Medborgardialog. Har kommit en bra bit på väg. Till sommaren ska det var klart. Det vill säga principerna och handbok. Sedan ska det tillämpas. Det kommer nog att krävas en del tid för att alla ska komma på samma bana. Men målet är att medborgarna, de som bor, verkar och vistas i Borås ska känna att de kan vara med och påverka även mellan valen. Och de förtroendevalda ska uppleva att de kan få viktiga synpunkter inför beslut som ska fattas.
Dessutom är jag också med om att ta fram en Överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin. Som representant för den sociala ekonomin. inte som politiker. Tror jag första gången kom i kontakt med föreningsliv när jag var fyra år och följde med mormor till kyrkliga syföreningen. Sedan dess alltid varit engagerad i någon förening.
Den sociala ekonomin inrymmer föreningar och andra organisationer som inte drivs med vinstsyfte utan gynnar samhällsnytta. Här en definition.

”Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Dessa sociala och ekonomiska verksamheter bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ, stiftelser och liknande sammanslutningar. Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft.”

Även när det gäller Överenskommelsearbetet har vi kommit en bit. Överenskommelsen innebär att man ska komma överens om principer för hur man ska samverka, Regionen och den sociala ekonomin. Idag får många organisationer bidrag eller rena uppdrag från Västra Götalandsregionen. Överenskommelsen innebär att samverkan blir mer långsiktig och tydlig. Men som sagt det är en bit kvar. Tanken är att det ska vara ett dialogmöte för den sociala ekonomin den 27 maj i Sjuhärad. Återkommer.
Få se om min motion om Överenskommelse i Borås plockas upp ur byrålådan.

Ikväll ska jag dock gå på möte som vår EU-minister ordnat kring TV-serien Borgen. Med debatt kring kvinnor och politik. Bäst att passa på när jag besöker huvudstaden och det händer spännande saker där.

onsdag 17 april 2013

Dags för barnens bästa i asylpolitiken

Jag blev riktigt upprörd när jag läste en artikel på P4 Sjuhärad.

Med anledning av detta har EU-parlamentariker och jag gjort ett uttalande.

Det handlar både om att man inte är tvingad att skicka tillbaka någon till ett annat EU-land enligt Dublin-förordningen och om att se till barnens bästa.

Läs också mitt tidigare blogginlägg om förändring av asyllagstiftningen för bättre skydd för asylsökande barn. Det finns här.

Pressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet, 2013-04-17

Wikström och Ekström (FP): Fel förflytta svårt sjukt flyktingbarn

Cecilia Wikström, (FP) EU-parlamentets förhandlare kring den nya Dublinförordningen och Anne-Marie Ekström, EU-ambassadör för Folkpartiet i Borås, reagerar med bestörtning på fallet med den 15-årige pojken som skar sig med rakblad och utvisades i handbojor till Danmark.

- Barn som är så sjuka ska tillförsäkras lugn och ro så att de kan återhämta sig. Jag vill understryka att redan under nuvarande regelverk finns möjligheten för Sverige att ta över ansvaret för asylansökan, även om Dublinförordningen säger att personen borde föras tillbaka till det första ankomstlandet, säger Cecilia Wikström.

- Att skicka iväg ett barn som mår så dåligt att en läkare behöver följa med händer inte i det Sverige jag vill bo i. Jag ser fram emot den aviserade lagändringen om att stärka rättigheterna för asylsökande barn. Om Folkpartiet fått bestämma hade detta redan varit lag sedan 2005, när den nya utlänningslagen togs. Det är dags att verkligen se till barnens bästa, säger Anne-Marie Ekström.

söndag 14 april 2013

Första vårvandringen

Så var då vårens första lite längre vandring avklarad. Blev väl ca en mil. Lite kul att en vandringsled går precis bakom mitt hus. Kan väl påstå att det ändå andades vår men fortfarande rätt mycket is på stigarna. Märks att många har varit ute och gått i snön. Rejält tilltrampat alltså och lite svårt att gå. Och visst väntar vi på grönskan. Nu är det lite brunaktigt även om vi hittade snödroppar kring en gammal torpgrund. Fast benen är rätt trötta känns det som att de nog skulle klara 21 km på Linnémarschen som går av stapeln om några veckor. Kroppen fick lite påspädning ikväll också med en tennistimme. Som syns på en av bilderna så är det riktigt snyggt och ordentligt skyltat i skogen kring Kypegården så man hittar hem. Dags att vila kroppen inför ännu en innehållsrik vecka med möten nästan varje dag eller kväll.

 

lördag 13 april 2013

Välkommet förslag om mildare behandling av barn som riskerar avvisning

Ibland tar frågor lång tid att lösa. Ibland går det fort. Att komma fram till att genomföra ändringen i utlänningslagen att det ska stå “särskilt ömmande skäl” i stället för “synnerligen ömmande skäl” när det gäller barn tog lång tid.

Bättre sent än aldrig. Bra att det äntligen kommer in. Även om det tar ytterligare ett år innan det kommer att bli verklighet. Lite konstigt att det ska vara så förresten. När man kommit fram till att något i det befintliga är fel borde väl ett tillrättandeläggande göras så snart som möjligt. Och man kan ju hoppas att de som fattar beslut under tiden tills lagen är klar har i bakhuvudet att en ändring är på gång. Fast jag vet ju att det tar tid med förändringar. Konsekvenser vad som händer måste utredas. Sådan är demokratin. Fast när det gäller liv får det inte ta för lång tid.

Men om alla röstat för Folkpartiets, Kristdemokraternas och Centerns reservation när utlänningslagen beslöts hade det “särskilt ömmande omständigheter”. Men MP och V hade en överenskommelse med S hur lagen skulle utformas. Och både MP och V tyckte skrivningen var ok. Det är ju glädjande att dessa partier ändrat uppfattning. Men jag tycker nog de tre partierna ska vara lite ödmjuka och erkänna att på den tiden hade man annan uppfattning. MP och V kanske för att få igenom lagen överhuvudtaget. Sådant kallas kompromiss. Så MP och V kanske ska vara lite sparsam när man kritiserar till exempel Folkpartiet. Folkpartiet har också fått kompromissa i den nuvarande alliansregeringen. Men särskilt sossarna borde ligga lågt och sluta kritisera att förslaget inte går längre. Hade de haft en annan mer human uppfattning och visat lite mer medmänsklighet då för 7 år sedan hade inte någon förändring behövt göras idag. Då skulle redan det som idag står i portalparagrafen i utlänningslagen gälla. Att man ska se till barns bästa.

Hoppas nu bara att allt går vägen. Och ytterligare översyn av hur lagen efterföljs vore också välkommet. Det finns en hel del ytterligare att göra för att få en rättssäker, så rättssäker den nu kan bli, asylprövning. Att domstolar bedömer lika. Att de asylsökande i större utsträckning får föra sin talan i domstolarna, vilket var en av avsikterna. Att de asylsökande blir betrodda. Ibland utsätts människor för händelser som vi i vårt civiliserade land har svårt att överhuvudtaget kunna fatta att det kan ske. Att homosexuella inte skickas tillbaka till hemlandet med uppmaningen att det inte öppet ska visa att de är homosexuella. Att inte kvinnor skickas tillbaka till hemlandet där de riskerar att utsättas för hedersmord eller andra repressalier.

Så här skriver V och MP i ett särskilt yttrande när lagen antogs. Liksom ett friskrivningsbrev. Eller det man brukar kalla brasklapp. “Härtill är jag nödd och tvungen”.

2. Lagförslagen i övrigt, punkt 13 (v, mp)
Ulla Hoffmann (v) och Gustav Fridolin (mp) anför:
Vi står bakom de förslag som efter förhandlingar med regeringen lagts fram
i denna proposition. När propositionen antas av riksdagen får vi en ny
utlänningslag som också omfattar delar av nu gällande utlänningslag som
inte förhandlats vid detta tillfälle. När nuvarande utlänningslag antogs av
riksdagen hade vi omfattande reservationer på flera områden, vilket inte
minst framgår av våra respektive reservationer till betänkande 1996/
97:SfU5 Svensk migrationspolitik i ett globalt perspektiv och till andra
utskottsbetänkanden på det migrationspolitiska området. Vi har inte ändrat
uppfattning i dessa frågor.

Hela förslaget till betänkande kan läsas här. Öppna PDF-filen och reservationerna finns från och med sida 46.

tisdag 9 april 2013

Jämställt företagande

Har varit sparsam med blogginlägg. Även om det har funnits mycket att skriva om. Ibland saknas tiden och ibland saknas inspirationen. Tågresa ger dock tid att skriva lite. Tur jag inte har bråttom upp idag. Först sent tåg enligt tidtabellen och sedan dessutom försenat. En och halv timme i Herrljunga är ingen hit. Men nu är det bara en timme kvar (?) tills jag är framme i Stockholm.
Möte på Skatteverket i morgon och på eftermiddagen möte med Riksdagsveteranerna.
Det här med veteran känns lite konstigt. Jag är ju fortfarande aktiv inom politiken i allra högsta grad. Och vem vet. Jag kanske ställer upp och kandiderar i riksdagsvalet nästa år.

Nåväl. Det som de senaste dagarna varit den stora snackisen är vinster i välfärden efter att sossarna haft sin kongress. Rätt mycket fokus har legat på jämställdhetsperspektivet. Frågan har ställts varför det är mer ok att företag som bygger skolor och vårdcentraler, och som oftast drivs av män, får gå med vinst men inte de vårdgivande företagen, som ofta drivs av kvinnor, får göra det. En relevant fråga. Det finns flera aspekter kring jämställdheten.
Det ena är att det är viktigt att fler kvinnor driver företag. Fler kvinnor som driver företag innebär också att den ekonomiska makten blir mer jämställd. På sikt också fler kvinnor i styrelserummen. Det andra är att fler alternativ inom vårdområdet innebär att kvinnor, det är ju oftast kvinnor som jobbar inom vården, får fler alternativa arbetsgivare. Genom konkurrens höjs då också lönerna. Det viktigaste när det gäller hur vår välfärd ska se ut är inte i vilken form utan att det är kvalitet. Självklart är det viktigt att kooperativ och andra verksamheter som drivs utan vinstintresse också får bra villkor och är aktörer inom välfärdsområdet. Det ena utesluter inte det andra. Det är viktigt att till exempel personer som jobbar inom hemtjänsten, antingen om de är kvinnor eller män, kan gå samman och starta ett kooperativ.
En annan aspekt på valfriheten är också att personer med utländsk bakgrund kan starta vårdföretag för personer med annat modersmål än svenska.
En annan viktig fråga är också att även privat anställda omfattas av meddelarfriheten.
Alltså. Formen spelar ingen roll så länge man verkar på lika villkor och så länge som kvalitén är det viktigaste.
Bilden från Herrljunga.