tisdag 9 april 2013

Jämställt företagande

Har varit sparsam med blogginlägg. Även om det har funnits mycket att skriva om. Ibland saknas tiden och ibland saknas inspirationen. Tågresa ger dock tid att skriva lite. Tur jag inte har bråttom upp idag. Först sent tåg enligt tidtabellen och sedan dessutom försenat. En och halv timme i Herrljunga är ingen hit. Men nu är det bara en timme kvar (?) tills jag är framme i Stockholm.
Möte på Skatteverket i morgon och på eftermiddagen möte med Riksdagsveteranerna.
Det här med veteran känns lite konstigt. Jag är ju fortfarande aktiv inom politiken i allra högsta grad. Och vem vet. Jag kanske ställer upp och kandiderar i riksdagsvalet nästa år.

Nåväl. Det som de senaste dagarna varit den stora snackisen är vinster i välfärden efter att sossarna haft sin kongress. Rätt mycket fokus har legat på jämställdhetsperspektivet. Frågan har ställts varför det är mer ok att företag som bygger skolor och vårdcentraler, och som oftast drivs av män, får gå med vinst men inte de vårdgivande företagen, som ofta drivs av kvinnor, får göra det. En relevant fråga. Det finns flera aspekter kring jämställdheten.
Det ena är att det är viktigt att fler kvinnor driver företag. Fler kvinnor som driver företag innebär också att den ekonomiska makten blir mer jämställd. På sikt också fler kvinnor i styrelserummen. Det andra är att fler alternativ inom vårdområdet innebär att kvinnor, det är ju oftast kvinnor som jobbar inom vården, får fler alternativa arbetsgivare. Genom konkurrens höjs då också lönerna. Det viktigaste när det gäller hur vår välfärd ska se ut är inte i vilken form utan att det är kvalitet. Självklart är det viktigt att kooperativ och andra verksamheter som drivs utan vinstintresse också får bra villkor och är aktörer inom välfärdsområdet. Det ena utesluter inte det andra. Det är viktigt att till exempel personer som jobbar inom hemtjänsten, antingen om de är kvinnor eller män, kan gå samman och starta ett kooperativ.
En annan aspekt på valfriheten är också att personer med utländsk bakgrund kan starta vårdföretag för personer med annat modersmål än svenska.
En annan viktig fråga är också att även privat anställda omfattas av meddelarfriheten.
Alltså. Formen spelar ingen roll så länge man verkar på lika villkor och så länge som kvalitén är det viktigaste.
Bilden från Herrljunga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Anne-Marie

"Genom konkurrens höjs då också lönerna".

Originell synpunkt nu när alla konkurrerar genom "att vara billigare" !

Jag passar på att notera att vi i Syrien numera är uppe i över 1.000 Utöjas. Utan några som helst sympatidemonstrationer, ljusmanifestationer, fackeltåg, kondolenstelegram eller prinsessbesök.
Annat var det efter Ur-Utöja !!!
Jag får långsamt känslan att alla människor dock inte är lika mycket värda ???

Tjalle