Nu är vi redan inne i november och dagarna bara rusar fram. Om fyra veckor är det dags att plocka fram adventsljusstakarna. Redan nu har julgrejorna kommit fram i butikerna. Kanske lite väl tidigt. Till och med barnbarnen reagerar. Det är ju långt till jul. Fast klart det är bara 7 och en halv vecka.
Idag blir en skrivardag. Programbladet till elitserien i Sandared ska ha ett ordförandeord. Jag ska motivera varför jag ställer upp i Europaparlamentet. Bland annat. Sedan ska morgondagens kurs förberedas. Men ut i novembersolen måste jag hinna med också.
Apropå Europaparlamentsvalet så skriver idag SvD att folkpartiets ledning vill ha en ny omröstning om EURO redan 2011. Jag håller med. Sverige får vara utanför när viktiga ekonomiska frågor diskuteras i EU mellan EURO-länderna. Det är ett av skälen. Ett annat viktigt skäl är att förbättra för företag genom handel i en valuta. Liksom att det är enklare för människor att röra sig fritt inom Europa utan att behöva tänka på att växla pengar. Och man kan jämföra priser mellan länder. Och mycket mer.
Jag förstår att det finns en oro mot det som är nytt. Det gamla och vanda är tryggt. Men jag kan inte hålla med Lars Ohly att det är "helt vansinnigt" att lyfta frågan. I ett fritt land med yttrandefrihet måste det väl vara upp till var och en att tala om det man vill. Ett "tankeförbud" som under många år fanns kring kärnkraftsfrågan leder väl inte utvecklingen framåt. Tvärtom. Det är genom att stöta och blöta argument mot varandra som man kommer framåt. Och det är ju ändå en stor del av svenska folket som är positivt till EURON.
2 kommentarer:
Du håller inte med Lars Ohly säger du. Problemet är att Ohly har rätt. Det är vansinnigt av det skälet att Sverige inte bestämmer i eurofrågan på sikt. Det gör EU! Det spelar ingen roll vad Sveriges folk säger. Denna fråga bestäms från Bryssel. Därför har Ohly rätt och detta är ett spel för gallerierna när folkomröstningen BORDE ha handlat om Lissabonfördraget.
Tre argument för, två av dem felaktiga.
Om Sverige får vara med och bestämma?
Enkelt, titta bara på hur mycket övriga emu-stater, förutom Tyskland, Frankrike och (icke emu-anlsutna) Storbritannien hade att säga till om när beslut om krispaketet gjordes.
Behöva växla pengar när man reser?
AJ! Mer farligt argument får man leta efter. Människors bekvämlighet skall inte vara avgörande när man tar ett så stort beslut som att gå med i euro-samarbetet! Här är det tunga ekonomiska fakta som skall avgöra om det är en bra idé eller inte.
Vad gäller enkelhet för företag - "mitt" företag handlar mest utanför euro-zonen och där är det fortfarande dollarn som härskar.
Skicka en kommentar