torsdag 30 oktober 2008

En torsdagskväll med risk för snö

Så var då ännu en dag till ända. Först ett heldagsmöte i Herrljunga om kooperativt företagande och sedan ett vanligt styrelsemöte i Borås Elnät. Just nu händer det så mycket hela tiden att jag knappt hinner sätta mig ner och skriva ens några futtiga rader på bloggen. När kvällen kommer så är jag urtrött. Fast jag har massor att skriva om. Det är väl kanske så att jag måste acceptera att jag inte kan fara runt som en tonåring längre.

Stockholmsbesöket var dock givande. Jag passade på att se Mama mia på bio. Här hemma blir det aldrig av att gå på bio. Och det är alltid kul att träffa före detta kollegor i riksdagen. Insynsrådet på Skatteverket var också intressant. Information både om folkbokföringen och idrottens skatter. Det sistnämnda en ruskig djungel. Tur förresten att jag åkte upp dagen innan. Morgontåget som jag skulle åkt med annars var visst för senat och marginalen att hinna till mötet är minimal. Inget ovanligt med förseningar. Hur ska det bli nu när snö och kyla kommer in över Sverige. För nu börjar vintern ge sig till känna.

Snön och blåsten har redan dragit in över Sydsverige. (SvD, DN) I norr har den varit till och från redan tidigare. En ruskig tur i ruskvädret är att jag skaffade nya vinterdäck i måndags.

Blåser gör det också inom det socialdemokratiska partiet. Nu är det inte bara leken två slår den tredje som pågår inom oppositionen. Nu pågår hela havet (s)tormar inom det egna partiet. Enligt uppgifter som kommit ut i pressen från internt håll. Ska bli spännande och se vad som händer. (DN)

Egentligen bord jag städa lite i stället för att sitta framför datorn nu men det får vara till i morgon bitti.

Och nu börjar snart debatt på TV. Få se vad det stormar om där.

tisdag 28 oktober 2008

På väg (räls)

Det har varit lite magert med bloggandet senaste tiden. Det har varit mycket på gång och dagarna har bara rusat iväg. Men nu har jag fått ett litet andrum. Sitter på tåget på väg till Stockholm.

Gårdagens möte med integrationsgruppen i Borås var givande. Till att börja med är det kunskapsinhämtande som gäller. Vad görs idag inom kommunen (inte nödvändigtvis kommunen som utförare)för att få fler människor i arbete. Det är faktiskt en hel del.

QVIM, nätverket för kvinnors företagande rullar på. Det finns ett stort intresse bland kvinnor att starta och driva företag. Dessutom börjar det närma sig den dagen när jag ska vara "attraktion" på Borås bibliotek och tala om kvinnors företagande. Den 10 november kl 19 är det dags. Det blir jag och en till. Eventuellt någon ytterligare.

I lördags var det upptakt för valet till Europaparlamentet. Folkpartiet anordnade Europaskola i Göteborg. Mest information om hur EU är uppbyggt och styrt. Partipolitiken kommer senare. Dock handlade en del om EURON. Folkpartiet tycker att det är dags att börja prata om frågan igen. Det finns nackdelar att stå utanför. Särskilt nu i samband med finanskrisen. När Sveriges finansminister får sitta utanför när de EURO-ministrarna gör upp om krispaket.

Det verkar också enligt en undersökning som SvD/Sifo gjort, som om fler svenskar är positiva till EURON. Fast det är fortfarande fler som är negativa än positiva. Men det finns ett stort antal som inte vet. Hela 11 %.

För övrigt tar tennisklubben mycket tid. Och allt går inte som på räls som tåget jag just nu sitter i. Men nu är det nog dags för lite kaffe.

.

torsdag 23 oktober 2008

Mest om äldre

Jag har inte försvunnit från bloggosfären. Bara haft rätt intensivt några dagar. Fortsättningskurs i Access kräver sin kvinna även om jag bara haft två deltagare. Men samtidigt är två deltagare på ett sätt mer krävande. Mer möjligheter att göra individuella anpassningar och så vidare. Och därmed lite sena kvällsförberedelser. Nöjda tror jag de var i alla fall.

Dagen avslutades med kommundelsnämndsmöte. Förutom de vanliga ärendena fick vi också en genomgång av hur man jobbar på äldreboendet Kapplandsgatan (tidigare under namnet Kaprifolen). Intressant hur man jobbar för att få alla delaktiga. Både personal, boende och anhöriga. Läs i Foveras nyhetsbrev om både äldreboendena på Kapplandsgatan och Våglängdsgatan (tidigare Bodaklint). Mer om Fovera kan läsas här.

Dessutom fick vi en väldigt intressant information om demenssjukdomar och om vård av personer som drabbats av demens, av Seki Sinani som är demenssjuksköterska på Brämhult. Anledningen till denna genomgång var bland annat att jag ställt frågan till de ansvariga på kommundelen hur läkemedelsanvändningen ser ut för demensdrabbade personer. Och bakgrunden till min fråga var artiklar i riksmedia, bland annat denna, om hur dementa drogas med antipsykotiska läkemedel. Jag skrev också om det på min blogg.

Ibland är det självklart nödvändigt att ge medicin för att lugna en orolig dement människa. Men som Seki sa, så oftast är det bättre med en lugnande hand.

Ibland kan ju frågor som ställs väcka irritation. Särskilt en sådan här lite kontroversiell fråga. Men ansvariga uttryckte sin glädje att jag ställt den. Och den har bidragit till att man inom kommundelen jobbar vidare för att minska läkemedelsanvändningen. För mycket sömnmedel och för sent på natten gör människor slöa på dagen. Och många läkemedel har biverkningar. Det ska bli intressant att följa vad som händer. Jag är i alla fall också glad att jag väckt frågan. För de äldres skull. Och fler behöver få mer kunskap för kunskap är nyckeln till förståelse. Ytterligare ett uttalande av Seki.

söndag 19 oktober 2008

Långvandring i Molla













Idag har det varit långvandring igen. 17 km. I bland annat underbart vackra bokskogar i sprakande höstfärger och en blå himmel . Alla löv har inte ramlat ner än. Blött var det stundtals. Men en underbar tur. Hann fotografera lite. En katt som solade sig på en sten. Årets sista hallon. Gissa vem som ätit upp det där bara det "vita" finns kvar. Och så en rad bilder från den ena av bokskogarna.
Ber om ursäkt om bilderna hoppar runt lite för dem som använder Safari. Har inte hittat rätta tekniken för att lägga in bilderna rätt.

lördag 18 oktober 2008

Lördag med eftertanke


En lördag utan en enda tid att passa. Inte ens tennis. Även om jag har gjort ett litet besök ute i tennishallen i Sandared för att kolla in de allra minstas träning. En rolig upplevelse. Entusiasmen och energin fanns där verkligen bland 5-6-7 åringarna. Kanske de inte alltid träffade bollen. (Men vem gör det?) Kul också att se de lite äldre ungdomarna som tränar de yngre. En träning i att ta ansvar och ledarskap.

För övrigt har jag funderat en del över torsdagens kommunfullmäktigemöte där bland annat hemlösheten diskuterades. Flera hemlösa besökte också sammanträdet. Tyvärr en del även berusade vilket bidrog till att det blev en del störningar från läktaren. Och likaså tyvärr hanterades väl inte dessa störningar på ett smidigt sätt. Och när äntligen själva ärendet om hemlöshet kom upp till debatt fanns knappt någon kvar på läktaren. Självklart har alla medborgare rätt att besöka kommunfullmäktige men det kanske ändå inte var rätt att uppmana människor som i sig är sköra att komma och lyssna på en debatt som handlar om dem själva men där de inte får vara med och delta utan bara får sitta tysta och lyssna. Vilket säkert inte är lätt om man dessutom styrkt sig med något dessförinnan.

Att sedan oppositionen tar i med en sådan styrka i debatten, så även jag och flera med mig får ont i magen, och talar om att sälja ut människor gör väl inte saken bättre. Vem har sagt att man säljer ut människor för att man låter någon annan än kommunen driva ett äldreboende eller vad det nu är. Jag efterlyser en mer nyanserad debatt i kommunfullmäktige med något lägre röststyrka från en del.

Frågan om hemlöshet är inte helt lätt. Och som jag skrev igår på min blogg. När man planerar till exempel att bygga ett hem för missbrukare eller någon annan utsatt grupp så kommer överklagande från de blivande grannarna som ett brev på posten.

Men självklart ska ingen vara utan tak över huvudet och jag hoppas att man sätter fart och löser frågan. Och bara för att man inte kan klara av ett kommunfullmäktigemöte så innebär inte det att man förlorat rätten till ett värdigt liv.

fredag 17 oktober 2008

Långt kommunfullmäktige

Fortfarande lite mör efter gårdagens kommunfullmäktigemöte. Till halv tolv höll vi på. Konkurrensregler och hemlöshet var de stora frågorna.

Ingen människa ska behöva vara utan tak över huvudet. Där tror jag alla är överens. Vägen dit varierar dock. Förhoppningsvis är det något på gång. Men tyvärr är det ju så att när en kommun tänker ordna något för en utsatt grupp, det må vara missbrukare, flyktingar, funktionshindrade så vill grannarna till ett tänkt boende inte ha det där. Alla tycker att det behövs bara inte hos mig. Märklig företeelse.

När det gäller konkurrensutsättning så är det samma visa varje gång. Vänsteroppositionen anklagar majoriteten för att vilja sälja ut människor. Jag förstår inte varför man inte kan se att det finns fördelar i att någon annan kan utföra den kommunala verksamheten, självklart ska det offentliga finansiera, och på så sätt också få en möjlighet att utvärdera om den verksamhet som bedrivs i egen regi görs för medborgarnas bästa. Att lägga ut kommunala verksamheter kan också öka kvinnors företagande. Det är ju kvinnodominerande verksamheter det gäller.

Men så ligger också Borås kommun risigt till när det gäller företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs ranking. Riktigt risigt när det gäller nyföretagande ännu risigare när det gäller kommunal konkurrens.

Sedan ska man självklart inte lägga ut verksamheter på entreprenad för sakens egen skull.


 

tisdag 14 oktober 2008

Intensivt

Tänkte egentligen gå och lägga mig efter en intensiv dag. Bara stressen att bli stoppad av en långtradare som låg tvärs över vägen på väg till en kurs och sex väntande deltagare bidrar till adrenalinet höjdes rejält . Tio minuter försenad efter att ha följt efter en rad andra bilar som tog vägen över Älgaslätt (har garanterat aldrig varit där förut) kunde jag dock hålla låda i sju timmar nästan oavbrutet i ämnet Access.

Lite skakigt också eftersom bensinmätaren började lysa gult. Hann dock till en mack och kunde i god tid landa i Borås för grupp inför kommunfullmäktigemöte. Så nu äntligen hemma är jag riktigt trött.

Men ja g kunde som vanligt inte låta bli att kolla runt lite bland dagens nyheter och hittade den om hur viktigt det är just att surfa på Internet för att hålla hjärnan alert. Jösses vad min hjärna ska vara alert länge. Jag som snurrar runt varje dag på Internet för att hänga med vad som händer. (SvD) Men hjärnan kanske behöver lite sömn också. Så God natt.

måndag 13 oktober 2008

Starternas dag

Idag har det varit startdag. På förmiddagen var det ett startmöte för utvärdering och uppföljning av projektet Kedjan på Hässleholmen. Intressant att få vara med och lyssna på de som jobbar aktivt i projektet med de olika delarna. Projektets syfte är att få fler människor i arbete. Både vad som händer vid ett lyckat projekt och vilka risker som finns i projektet diskuterades. Det känns verkligen bra att diskutera sådana frågor vid projektstart. Det är lättare att ändra om man tidigt upptäcker om något går åt fel håll. Vilket förhoppningsvis det inte gör.

Sedan har QVIM, nätverket för kvinnors företagande haft Kickoff. Cirka 80 kvinnor kom till vårt möte där de fick både veta mer om QVIM och en intressant och rolig föreläsning av Sofia Bergenstjerna och Frida Haavisto från Beautiful business. Och både Radio Sjuhärad, Borås tidning och Borås NU var där.

Men i morgon blir en tidig dag och igår natt blev det sent med hemsidan så nu blir det sängen. Så jag orkar prata Access i morgon.

PS. Jag glömde en start (kan man väl kalla det). Idag gick en enkät ut till alla nämnder och bolag i Borås som handlar om hur dessa levt upp till kommunens integrationsprogram.

söndag 12 oktober 2008

En annorlunda vecka

Så kan då ännu en vecka läggas till handlingarna. En vecka som väl kommer att gå till historien. Främst ur världsekonomiskt perspektiv på grund av finanskrisen. Tyvärr är det många "vanliga människor" som drabbas på olika sätt. Inte bara de banker som är orsaken till det hela. Tyvärr är det väl också så att när spiralen börjar gå nedåt så fortsätter den i allt högre takt.

Men veckan kanske också går till historien ur ett svenskpolitiskt perspektiv genom att socialdemokraterna och miljöpartiet gjort upp om att regera tillsammans efter valet 2010. Om de vinner det förstås. Vänsterpartiet har lämnats utanför.

Upprörda röster efter beskedet om samgåendet lät inte vänta på sig. Både från vänsterpartihåll och från sossarnas egna led. Spännande att se vart det bär. En rödgrön röra är det onekligen i alla fall.

Trots den interna kritiken går ändå ledarna för (s) och (mp) ut på DN-debatt i en gemensam artikel. Och vidhåller att de vill regera gemensamt och lämnar utanför vänsterpartiet som inte ställer upp på de ekonomiska villkor med budgettak till exempel som gäller sedan i början av 90-talet.

Sedan kan väl konstateras att åtminstone vad jag kommer ihåg från mina riksdagsår försökte den dåvarande sosse-regeringen att kringgå budgettak. Ett exempel är när s-regeringen vill senarelägga EU-ersättningar till bönderna över ett årsskifte för att hålla utgiftstaket. Något som verkligen inte heller stöttar företagare, vilket s och mp nu i DN-artikeln slår sig för bröstet och hävdar att de vill göra.

För övrigt tror jag så mycket jag vill på de vackra orden som skrivs i artikeln om hur man vill värna småföretag. Att ta bort kravet på att ha flera kunder när man startar sitt företag är väl lysande. Jag ser det verkligen inte som ett sätt att urholka arbetsrätten. Själv hade jag bara en kund när jag startade mitt datautbildningsföretag för 16 år sedan. Det företag som tog över den produkt jag jobbade med, sedan företaget jag jobbade på gått i konkurs. Och det om något var en enorm trygghet. Att veta att jag hade uppdrag till att börja med. Sedan har jag utvecklat mina tjänster. Och jag har aldrig en dag ångrat att jag gick från anställd till företagare. Lite skakig tillvaro ibland. Särskilt nu när jag varit borta under fyra år.

Men idag finns inget jobb som är säkert. Det visar inte minst den senaste veckans varsel på Volvo. Självklart ska det satsas på forskning och jag läser att regeringen med Jan Björklund i spetsen kommer att satsa mer pengar på högskolorna i Västsverige. (GP,BT)(Fast var fanns Högskolan i Borås på listan över uppradade lärosäten som kan få extra platser. Även Borås och Sjuhärad drabbas av varslen på Volvo.)

Med tanke på de skillnader som finns i grundläggande frågor ser jag det som svårt med samverkan över blockgränserna när det gäller att lösa problemen i samband med finanskris och varslen. Enligt en undersökning vill majoriteten av svenska folket att partierna samarbetar över blockgränserna. (DN)Men när den ena sidan vill göra konstgjord andning genom att pumpa in stödpengar medan den andra sidan vill byta ut till ett helt nytt hjärta, det vill säga göra en omstrukturering, för att kunna gå vidare, så blir det inte lätt med samverkan.

För övrigt kan rapporteras att igår var det Västsvensk folkpartikonferens i Falkenberg. Med intressanta seminarier och föreläsningar. EP-valet var en självklar fråga. Drygt 8 månader kvar till valet den 7 juni. En intressant föreläsning handlade om 80-talisternas inställning till livet och världen. Och hur man ska få dessa engagerade i politiken. Återkommer nog till denna fråga.

onsdag 8 oktober 2008

I finanskrisens skugga

I skuggan av finanskrisen händer det saker i den svenska politiken. Men lite feltajmat som Henrik Brors uttrycker det i DN. S och mp fördjupar sitt samarbete och vänsterpartiet kommer att förbli utanför (SvD, DN). Trist för vänsterpartiet men inget oväntat. Kan man inte följa ekonomiska spelregler så ska man inte heller vara med i budgetleken.

Förhoppningsvis blir det aldrig aktuellt, men det är onekligen intressant vad som händer om alliansen skulle förlora valet. Vänstern kommer inte att stödja en s-mp regering. (SvD, DN)Helt klart är det tryggare med fortsatt alliansmajoritet. Låt oss hoppas på det.

Även om det i dessa dagar känns ganska otryggt med finanskris och varsel som duggar tätt. När bilindustrin får problem så påverkar det hela Västsverige. Det är många företag som är underleverantörer till de stora biltillverkarna. Risken finns också att de som idag lever i utanförskap utan arbete får än svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det är bara att hoppas på att det vänder.

Själv har jag just varit på en information om hur man beräknar samhällsnyttan när en person kommer i arbete i stället för att gå på bidrag. En sådan uppföljning är en av de utvärderingar man ska göra inom projektet Kedjan som nu pågår på Hässleholmen. Projektet syftar till att få fler människor ut i arbete och bygger på samverkan mellan försäkringskassa, kommun, arbetsförmedling med flera. Mer finns att läsa här. Utvärdering är en viktig del i ett projekt. Förutom att mäta samhällsnyttan, det vill säga vad tjänar hela samhället, så kommer självklart andra utvärderingar att göras. Mer om Kedjan finns här. Trots kriser tror jag ändå att projektet kommer att ge resultat. Entusiastiska och kompetenta personer som jobbar i projektet och ordning och reda borgar för detta.

En följd av att fler människor får arbete är att det behövs fler dagisplatser. Så är fallet i många kommundelar i Borås. Lyckligtvis har vi ännu inte behövt börja bygga förskolor på Viskan. I Stockholm planerar man att bygga flytande pråmförskolor. Jag tror inte jag skulle släppa iväg mitt barn till en sådan förskola med 20 meter vatten under. Även om baracker och trånga lägenhetsdagis inte är det bästa så föredrar jag nog det i alla fall. (DN)

måndag 6 oktober 2008

Den sociala ekonomin oerhört viktig

Det talas mycket om social ekonomi och hur viktig denna är för samhället.

Kortfattat kan social ekonomi definieras som organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål och bygger på demokratiska värderingar och är fristående från den offentliga sektorn. Och den sociala ekonomin har allmännytta och medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft. Noterbart är att begreppet social ekonomi fick vi på köpet vid EU-inträdet.

Den skapar både arbetstillfällen och social gemenskap. Exakt hur mycket pengar den sociala ekonomin omsätter kan ingen veta exakt men det finns siffror som talar om 140 miljarder kronor per år. Andra siffror som är i omlopp är att det ideella arbetet motsvarar ungefär 350 000 heltidstjänster.

Bland andra stöttar Västra Götalandsregionen den sociala ekonomin och Coompanion har ett uppdrag inom den sociala ekonomin när det gäller företagande. Mer om regionens verksamhet inom detta kan läsas här.

Den sociala ekonomin är värdefull för samhället och måste stöttas på alla sätt. Ett sätt är att ge föreningar olika typer av bidrag. Men det är också viktigt att man inte motarbetar ideellt arbete.

Det är precis vad jag tycker Borås gör när man tvingar verksamheter som bedriver ideell secondhandförsäljning att betala när det lämnar kvarblivet gods till återvinning. För alla hushåll ingår det obegränsat antal gånger man får lämna gods till återvinning i sophämtningsavgiften. (Och det hoppas jag det fortsätter att göra. Risken finns annars att soporna hamnar i skogen) Men för företag och andra organisationer kostar det pengar.

Det nu aktuella fallet är Gärdhem som tar emot föremål från privatpersoner och sedan säljer dem. Pengarna går till olika typer av välgörande ändamål. Många kyrkor är inblandade. Allt som lämnas kan dock inte säljas och måste slängas. Någon sortering vid mottagandet görs inte. En del ställer bara godset utanför när ingen är där och kan ta emot. Alltså blir det Gärdhem som får lämna oanvändbart till återvinning i stället för privatpersonerna. Då känns det onekligen rimligt att samma regler ska gälla för Gärdhem som för privatpersoner.

Att människor vill göra gott för andra måste premieras inte motarbetas. Jag blir riktigt arg. Att sprida kunskap om vad den sociala ekonomin betyder måste spridas så att sådant här försvinner. Det kan inte vara så svårt att särskilja organisationer som uppfyller kriterierna för att tillhöra den sociala ekonomin från vinstdrivande företag.

Mer om detta finns på Radio Sjuhärads hemsida.

söndag 5 oktober 2008

Söndagsmorgon

Ute är det verkligen höstrusk. (SvD) Även om ovädret lagt sig och det inte blåst lika mycket här som vid kusten (några kringblåsta vattenkannor är nattens resultat) lär det inte bli någon söndagsmil idag. Får väl nöja mig med tennisen i kväll. Har plöjt igenom tre tidningar. Det tar tid. Och dessutom löst en Sudoku. Att lösa korsord eller Sudoku är bra för att hålla hjärnan alert enligt dagens BT. Ägg är också bra för hjärnan. Så min hjärna måste må väldigt bra: att lösa Sudoku och äta ägg samtidigt. Fast det märks inte av alltid. När jag rusar runt huset och letar efter glasögonen eller nycklarna.

Ett tips enligt BT för att träna hjärnan är att lukta på det utblåsta ljuset så man kommer ihåg lukten av det och således inte behöver fundera resten av dagen om man blåst ut ljuset eller inte. Fast jag tror inte detta funkar på bortlagda glasögon och nycklar. Får väl sätta dit något slags chips med tillhörande sökare så jag kan lokalisera dem. Undrar förresten om det finns något sådant.

För övrigt finns det en hel del bland dagens rubriker som kan kommenteras.

Det är helt oacceptabelt det som sker i Trollhättan att personal vid ett äldreboende känner sig otrygga när de går till och från sitt arbete. På grund av gäng utan Och som oftast är det ett fåtal individer som är gärningsmännen. Som dessutom är kända men som inte direkt kan sättas dit. (DN)

Självklart måste gängen stoppas. Polisen måste få större möjligheter. Framför allt måste man jobba förebyggande. Ett led i att bekämpa gängen måste väl vara att namnen på dem som vittnar mot dem som begår kriminella handlingar inte ska lämnas ut till desamma. Vilket tydligen är möjligt idag. (SvD) Det måste väl vara enkelt att sekretessbelägga vissa dokument så att de som begär ut sina handlingar från socialtjänsten inte får ta del av vittnesmål mm. Att vittnen inte vågar vittna på grund av hot hotar ju hela rättssäkerheten.

När det händer sådana saker som i Trollhättan kommer ofta som ett brev på posten kommentarer från sd att "se vad som händer när det kommer många invandrare hit". De glömmer bort att tala om alla dem som bidrar till Sveriges välfärd med sitt arbete. Glömmer alla dem som tar de jobb vi svenskar inte vill ha. 15-16 % av Sveriges arbetande befolkning har utländsk bakgrund. Att det är bara ett fåtal som missköter sig.

Mer sd. Jag förstår inte varför vänstersidan hela tiden bidrar till att skapa uppmärksamhet till sd genom att hålla motdemonstrationer. Och störa. Jag tror inte det är ett vinnande koncept om man ska motverka nationalistiska rörelser. Att motverka rasism görs genom politiska beslut. Bland annat för att se till att fler människor kommer i arbete.

Till sist kan jag väl konstatera att jag struntar fullständigt i hur mycket kungen eller någon av ministrarna förlorat på finanskrisen. (SvD, Aftonbladet)Dessa klarar sig säkert ändå. Men det finns andra som redan lever på marginalerna som kan drabbas verkligt hårt.

fredag 3 oktober 2008

Västra Götaland runt, nästan

Igår kväll avbröts jag av åskan. Precis när jag höll på att skriva på bloggen om dagens händelser så blinkade lampor mm till så jag fick bråttom att stänga av datorn. En kraschad dator är inget jag längtar efter. Så därför fick bloggen vänta. Och det var kanske inte så mycket jag hade att skriva.

Att jag far runt i Västra Götaland och i synnerhet Sjuhärad kanske inte intresserar läsaren. Fast det jag gör på olika ställen är förstås lite mer intressant.

I förgår hade turen kommit till Bollebygd för QVIM. Den som vill veta mer om nätverket för kvinnors företagande kan läas på hemsidan här. I Bollebygd kom cirka 15 kvinnor för att höra om QVIM. Referat finns också i gårdagens Borås tidning. Den dagen hann jag också med ett möte i Göteborg för ambassadörerna för kvinnors företagande. Det är dags att börja gå ut och sprida företagandets budskap.

Biblioteket i Borås har anordnat tre måndagskvällar under hösten när Sjuhärads ambassadörer ska sprida budskapet. Mer finns att läsa här. Men jag hoppas att skolorna nappar på detta.

Igår var jag i Svenljunga och hade verksamhetsutveckling tillsammans med Coompanion. Det mesta handlade om social ekonomi. Intressant och givande dag.

Idag blir det nog Sandared två gånger om och dessutom Ulricehamn med QVIM.

I morgon träff med västsvensk tennis i Vänersborg.

Den här helgen dock ingen politisk verksamhet.

Men bäst att ge sig iväg på dagens rundtur.

onsdag 1 oktober 2008

Kvinnors företagande

Igår ägnade jag hela dagen och kvällen åt att försöka bli klok på hur jag lägger in min databas på webbhotellet. Tyvärr lyckades jag inte men jag fick med mig en del kunskap på vägen och hoppas få svar på mina frågor från webbhotellet. Egentligen skulle jag gjort så mycket annat men ibland är det skönt att bara gå in i "databubblan" och glömma alla finanskriser både här och där. Ibland blir jag så trött på allt analyserande av kriser som uppstår. Jag tror att själva ältandet bidrar till att kriser förvärras. Fast självklart ska man ta den situation som är nu på allvar. Och det tror jag säkert regeringen gör. Fast oppositionen "rasar" (är arg alltså, tänk om det var den andra betydelsen av ordet som gällde) och säger att den inte gör det. (SvD)

Idag blir det en annan dag. Mer utåtriktad. Först informationsmöte om QVIM i Bollebygd. Förresten så finns QVIM:s hemsida på nätet även om inte allt är klart. Här. Att inspirera fler kvinnor att starta företag är ännu mer angeläget i dessa dagar när de stora arbetsplatserna varslar personal. Det kommer att krävas en omställning i arbetslivet. Jag tror att det är i de små företagen som de nya jobben kommer att finnas. Och som jag brukar säga. 50 % av Sveriges befolkning är kvinnor varför skulle inte 50% av Sveriges företagare vara kvinnor.

Mera kvinnors företagande i kväll. Då är det träff med alla ambassadörer för kvinnors företagande som kommer från Västra Götaland. Om alla kommer så är vi väl cirka 100 stycken.

På väg från det ena till det andra hinner jag träffa barnbarnen lite grann.

Men innan dess så måste jag göra en del av det jag inte gjorde igår. Så jag slutar för denna gång.