onsdag 30 november 2011

På hemväg från Coompanions höstmöte

På väg hem från höstmöte med Coompanion. Precis som jag trodde blev det en del socialt företagande, sociala medier och socialt umgänge. Det är alltid inspirerande att träffa "kompanjoner" från hela landet, både förtroendevalda och anställda.

För den som inte vet det är Coompanion en organisation som finns på 25 platser i Sverige. Coompanion jobbar med rådgivning  till dem som vill starta företag tillsammans. Det kan vara några som gemensamt vill starta ett företag eller flera företag som vill gå tillsammans och samverka kring ett koncept. Ett exempel på det förstnämnda är Avfyra i Borås som gör reklammaterial och som av Coompanion Sjuhärad utsetts till årets kooperativ.

Att flera företag samverkar kan vara framgångsrikt inom t ex turistbranschen där de olika företagen tillhandahåller olika tjänster. Ett företag erbjuder boende och ett annat kanske har guidade fisketurer eller någon annan aktivitet.

Coompanion jobbar också med socialt företagande. Det vill säga att hjälpa och stötta långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning att komma ut på arbetsmarknaden genom att starta ett socialt företag. Den som vill veta mer om socialt företagande kan läsa mer här.

Nu tillbaka hem och se vad som hänt på hemmafronten. Missade ju tyvärr ett möte i Borås igår kring Vision 2025. Som jag för övrigt tycker borde heta Vision 2021. Det är då Borås fyller 400 år. Ett litet inspel skickade jag dock iväg med twitter. Inspirerat av mötet jag själv var på. Samverkan är viktig. På många plan.

söndag 27 november 2011

Ska politiken bestämma allt i SD:s värld?

Och vem är politiken?

Borde egentligen lägga mig. I morgon är kursdag. Men jag har fastnat i Sverigedemokraternas nya principprogram och måste skriva av mig annars kan jag nog inte somna.

Genom att ändra partiets beteckning till att vara ett  socialkonservativt parti tror man förmodligen att det ska locka fler anhängare än om man benämner partiet som ett nationellt parti. (SvD)

Oavsett vad man kallar partiet så är det precis samma gamla främlingsfientliga parti. Jag har oftast varit försiktig med att kalla partiet rasistiskt men efter att ha läst programmet där man indelar Sveriges befolkning delas in i tre grupper så befäster partiet att det är rasistiskt.

Den första gruppen är alla infödda samt de som blivit adopterade tidigt.

Den andra är alla med icke-svensk bakgrund som lever i enlighet med den svenska kulturen och talar flytande svenska och känner större lojalitet med den svenska kulturen än med någon annan kultur.

Den tredje gruppen är alla andra. De kan få finnas här i i begränsad skara men helst inte från länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker från den svenska.

Men vi har en skyldighet att ta emot människor oavsett varifrån de kommer när de flyr undan krig och förföljelse.

Men ännu värre blir det när man analyserar människan i ett helt kapitel.

Visserligen börjar de kapitlet om sverigedemokraterna och människan på ett allmängiltigt sätt. Att man har rätt till frihet och självbestämmande och basala grundförutsättningar. Men sedan kommer det.

De tror att människan är ofullkomlig, att människan styrs av nedärvda känslor och drifter och att vår individuella förmåga till förnuftig handlande och tänkande är begränsad. Alltså en människosyn som är tvärtemot det en liberal människosyn står för. Där man tror på individen och att denne själv kan fatta egna val. Ibland med hjälp och stöd.

Politikens uppgift blir enligt SD därför att skapa, stödja och upprätthålla normer, moral, lagar, sedvänjor, miljöer, beteenden, traditioner och gemenskaper som hjälper individen att bejaka de goda och konstruktiva sidorna inom sig själv.

Enligt SD är det alltså politiken, vem det nu är, som ska tala om för människorna vad de ska tänka och tycka. Liknar rätt mycket en diktatur tycker jag. Och med tanke på att demokratin inom SD verkar vara rätt svag så är det väl SD:s partiledning som ska stå för politiken om de nu, vilket Gud förbjude, skulle få makten. Alltså ett fåtal. Och hur funkar det då med deras människosyn med begränsad förmåga till förnuftig handlande.

När det kommer till kultur så ska den förstås vara svensk. Som symbol för svensk kultur visas en bild på kräftor, snaps och öl. Undrar om det inte finns infödda svenskar som varken äter kräftor eller dricker öl och snaps. Jag ligger risigt till. I alla fall när det handlar om kräftorna.

Självklart ska de som kommer hit följa svenska lagar och regler. Men lika självklart är att man måste få behålla sin egen identitet. Vi ska väl inte hjärntvätta människor.

Något paradoxalt finns också ett avsnitt om sverigedemokraterna och omsorgen om djur. Jag tycker också att djur ska behandlas väl vill jag påpeka för att inga missförstånd ska uppstå.

SD betraktar omsorgen om djur som ett mått på hur utvecklat ett samhälle är. Inga djur ska utsättas för onödigt lidande. Och de som finns i människors vård ska behandlas med respekt. När det handlar om människor som kommer från en annan del av världen talar de aldrig om respekt.

Är det inte så att hur man behandlar människor, oavsett vem de är eller var de kommer ifrån, som är ett mått på hur utvecklat samhället är.

Sammanfattningsvis kan man säga att ungefär hälften av programmet handlar nästan uteslutande om invandring och nationalism. I övriga kapitel dyker det dessutom ganska mycket.

Stannar där för ikväll. Dags att sova.

lördag 26 november 2011

Minnet av Srebrenica och SD:s landsdagar

Deltog i eftermiddags i en minneshögtid för offren i Srebrenica som bosniska föreningen i Borås anordnade. Mina egna besök i Srebrenica har påverkat mig mycket. Det var i Srebrenica som minst 8000 män mördades kallblodigt 1995 under kriget i Bosnien. Mer om mina tankar kring Bosnien och Srebrenica finns här. Jag fick möjlighet att också berätta om mina känslor. Och än en gång säga att vi måste arbeta för att det som hände där inte händer igen.

Dessförinnan hade jag en träff med två flickor från Syrien, som ska utvisas, och deras släkting som bor i Sverige sedan många år.

Under tiden jag träffar människor från andra länder som har varit med om mycket håller SD kongress eller landsdagar som de kallas. Och fattar bland annat beslut om att människor som bor i Sverige ska delas in i tre grupper. De som är infödda, de som assimileras och övriga. Lite grovt uttryckt. Apartheid eller? Ska granska programmet ytterligare men snabbt kan i alla fall konstateras att förutom en både smärtsam och pinsam politik har SD också en pinsam mötesteknik. Det ska väl inte behöva ta en timme att votera. Något rörigare får man leta efter än när de skulle rösta om principprogrammet. Hann titta lite innan och efter mina möten. (DN, Aftonbladet)

Jämställdheten verkar det inte heller vara så värst bevänt med. När principprogrammet diskuterades var det bara en kvinna som talade. Och det var onekligen mest manliga nackar som syntes i TV-rutan.

Dessutom verkade det vara si och så med demokratin. Några förändringar fick inte föreslås. Vilken debatt blir det då. Högt till tak verkar det inte vara. Taknivån verkar närmast ligga på golvnivå. Som sd:are är det nog bäst att rätta in sig i ledet. Annars blir man utesluten. Och anställda hotas med 100000 i böter om de inte håller tyst (SvD, DN) Demokrati?

Fredagsrapport

Hemma från en dag med kurs och invigning av Borås ombyggda kulturhus. Mycket folk och mycket trevligt. Både kurs och invigning. Förutom själva invigningen där både KS ordförande och Kulturnämndens ordförande talade och en barnkör sjöng så var det gratis kultur med både Bach och soul. Och en massa annat. Eftersom jag jobbade missade jag invigningen av P A Halls terrass med en nya skulpturen av Carl-Fredrik Reutersvärd. (BT)

I morgon blir det lite mer allvar. Ska träffa några syriska flickor som ska utvisas till ett Syrien i kaos. Inhumant. Därefter är jag inbjuden till bosniska föreningen.

Blåsa ska det göra i helgen enligt SMHI. (BT)Men ingen snö. Även om jag inte vill ha förra årets mängder av snö så kan det väl komma lite i alla fall.

onsdag 23 november 2011

En helt vanlig torsdag

Dagen har börjat bra. Bilen gick igenom besiktningen. Kanske inget annat att vänta. Besiktningskillen talade dock om för mig att jag skulle påpeka nästa gång jag hade bilen på service att det var en rem som satt lite löst och som gjorde att bilen gnisslade.Det är ju bara det att den var ju på service nyss. Varför märkte de inte det?

Nåväl. Skönt att det är fixat. Det gäller att hinna allt. Det är inte så kul om bilen skulle fått körförbud nästa vecka.

Ser tillbaka på ett intensivt och intressant och roligt Stockholmsbesök. Alltifrån en trevlig tisdagskväll till det sista när jag fick förtroendet att passa partisekreterarens bebis när hon voterade i riksdagen.
Dessemellan förstås mitt huvudsakliga ärende. Skatteverkets insynsråd. Där både kassaregister och e-handel och skattereduktion för gåvor till ideella föreningar var på tapeten.

Jag kan konstatera att administrationen kring gåvor till ideella föreningar verkar nog blir rätt komplicerad.

Jag hann med besök på riksdagen. Och vad var lämpligare än att fortsätta på skattetemat och besöka riksdagsdebatten om budgeten. Som f d ledamot har jag rätt att till och med vara inne i kammaren och lyssna på debatter.

Träffade dessutom en rad folkpartikollegor men även många andra gamla bekanta på väg till votering då jag passade nämnda bebis.

Och tänk. Jag längtade inte alls efter att få vara med och rösta igenom ramarna för statsbudgeten. Jag var så nöjd med att få visa upp lilla bebisen för kammarfoajépersonalen. Som fortfarande minns mig. adventsljusstake

Nu kursförberedelser inför kommande veckor innan det blir dags att bege sig till Stadshuset för att justera protokollet från vårt eget budgetmöte i Borås.

Nästa vecka lär bli minst lika intensiv med Coompanion höstmöte i slottsmiljö i Sörmland och kurser mm.

tisdag 22 november 2011

Nu på tåget igen

Är på väg mot Stockholm för möte med Skatteverkets insynsråd. Vet inte riktigt om det är sista gången eftersom det är ny mandatperiod och jag inte fått besked ännu. Förmodligen är det det. Oavsett så har det varit intressant att få vara med.

Veckan är rätt blandad för övrigt. En kursdag till. Bilen ska besiktigas. Justering av fullmäktigeprotokollet. Tack och lov att det inte är ett diskussionsprotokoll utan bara beslutsprotokoll. Att justera 25 timmars debatt vore inte lätt.
På fredag är det invigning av nya kulturhuset. Hinner lagom till invigningen av själva kulturhuset men missar den första av P A Halls terrass. Jobbet går före.
Lördagen blir en dag i flyktingens tecken. Först ska jag träffa en utvisningshotad syrisk flicka sedan har jag blivit inbjuden som gäst till bosniska föreningen.
Och så är det ju advent på söndag så jag måste plocka fram alla ljusstakar mm.

Verkar inte som jag skulle bli särskilt sysslolös den närmaste tiden. Och ett och annat blogginlägg får det väl bli också. Mer eller mindre politiskt.

Tåget har nått Katrineholm i vad jag tror i stort sett rätt tid. Det här kan inte bara fortsätta. De senaste gångerna jag åkt till Stockholm har jag kommit fram i rätt tid. Någon gång måste väl förseningen komma eller är det förändringens vindar som blåser. Förut var oddsen 50/50.

Om det finns en massa konstigheter i det jag skrivit så beror det nog på att jag skrivit det på min nya platta och ibland snuddar fingrarna vid tangentbordet fast de inte skulle. I synnerhet på ett hoppande tåg.

Nu skickar jag iväg det här och ägnar mig åt Wordfeud ett tag. Jag har några tuffa matcher på gång.

söndag 20 november 2011

Dags att börja diskutera fritidspolitikernas villkor

Det blir tidigt mörkt ute men varför vara negativ. Om bara en månadIMG_1090 och några dagar vänder det och börjar bli ljusare igen. Och fram tills dess så lyser ljus i fönster, gator och torg upp tillvaron.

Jag har nu samlat ihop mig efter de många timmarna i kommunfullmäktige. Och dessutom fått i stort sett ordning på huset hemma. Det enda som behövs för att gå in i adventstiden är att sätta ut adventsstakarna. Men det får bli i slutet av veckan.

Kommunfullmäktige ja. Det blev långa ideologiska diskussioner om vem som ska utföra välfärdstjänsterna. Där två poler stod emot varandra. En kristdemokrat åskådliggjorde det hela genom att påpeka att den ena sidan talade i en mikrofon och den andra i den andra. I stället för att tala i båda mikrofonerna.

I stället för att diskutera hur vi bäst ska få pengarna i en tuff ekonomisk situation att räcka till bra och kvalitativa välfärdstjänster så diskuterades för och emot privatisering. Och missförhållanden på äldreboenden i Stockholm. Däremot diskuterades inte hur entreprenaderna i Borås fungerade. Eller hur man ska klara av det sparbeting på 1 % som ålagts äldreomsorgen och alla andra verksamheter förutom skolan.

Jag tror på valfrihet. Även när man blir äldre och behöver hjälp, antingen det är att få hjälp hemma i den egna bostaden eller flytta in i ett äldreboende, så vill man kunna välja vem som ska hjälpa en eller var man vill bo. Och det viktiga är att det är bra kvalitet på det som man kan välja på. Inte om det är en privat vårdgivare eller en offentlig.

Läs också gärna Maria Skölds artikel i GP. Tänkvärd.

Självklart var det inte bara äldreomsorgsdebatten som fyllde de 25 timmarna. Bara 4,5 timmar. Plus lite till under några andra punkter. Annars höll man sig till ämnet i stort sett med lite utvikningar till EU och Skövde och några andra platser till, tror jag. 

Men detta fungerar  inte i längden. Att sitta i 25 timmar och diskutera budget. Om det nu var det vi gjorde. Mycket “omtugg” och fastlåsta ställningstaganden gjorde inte heller att debatten ledde framåt. Några ståndpunkter ändrades inte under mötet så vitt jag vet.

Jag hade turen, eller var förutseende, att inte hålla någon kurs dagen efter. Men många måste upp morgonen därpå för att gå till jobbet. Var fanns den lagstadgade dygnsvilan.

En som också hade det tufft var BT:s reporter som twittrade igenom hela fullmäktige. En bedrift. Verkligen. Här finns alla inlägg.

Jag tror vi måste tänka om, om vi vill ha några som vill engagera sig politiskt överhuvudtaget. I IMG_1735synnerhet yngre som ändå har det tufft att få ihop vardagen med barn och jobb.

Visserligen har vi bara budgetfullmäktige med så lång mötestid en gång om året men att vara fritidspolitiker idag är något helt annat än när min morfar satt i fullmäktige i Västra Husby i Östergötland, senast någon gång på 60-talet.

Det är mer möten och mer att läsa på. Om vi inte ska ha bara pensionärer som förtroendevalda eller heltidspolitiker så måste frågan börja diskuteras.

Det här kommer jag att “tugga” om många gånger. Men nu ska det bli tennis.

fredag 18 november 2011

Kort summering av budgetfullmäktige

Tänkte bara skriva ner några korta rader kring dagens budgetfullmäktige. Totalt på två dagar 25 timmar.

Det blev lite som jag befarade. Det tog cirka 4,5 timmar att diskutera äldreomsorgen. Mesta delen av tiden handlade det om att lägga ut äldreboenden på entreprenad eller inte. Båda sidor lika hårdnackade. De rödgröna mot och allianspartierna för. Och samma argument upprepades gång efter gång.Äldreomsorgen i Borås blev inte mycket diskuterad. En timme borde ha räckt för att få olika aspekter genomlysta. Men det fanns många debattglada fullmäktigeledamöter.

Själv hoppade jag över debatten om äldreomsorgen. Hoppade gjorde däremot en pensionerad centerpartist som höll på att skrämma livet ur mig. Tanken med hoppet var att han skulle visa att han var en frisk pensionär.

Jag väntade till slutet på debatten och pratade Medborgardialog och Socialt företagande. I det sistnämnda anförandet kastade jag ur mig förslaget om att driva Campingen som socialt företag. Ett förslag som man får ta för vad det är. Bara en tanke. Sverigedemokraten ville dock inte ställa upp på det.

Till posten övrigt fanns inte mycket kvar. Integration fanns inte med som en egen punkt. Mycket av det som integration handlar om fanns under andra områden. Skolan, äldreomsorgen, arbetsmarknad mm.

Under övrigt kom då en litet kort trött inlägg om integration enligt vanligt mantra från en av sverigedemokraterna. Men ingen orkade debattera. Alla var trötta och ville gå hem.

Allt blev till slut som det hade förväntats. De rödgrönas budget gick igenom och alla andra partiers budgetar röstades ner. IMG_1334

Det var de 25 timmarna. Måste dock erkänna att de flesta höll sig till det ämne som diskuterades. Även om det kanske räckt med lite färre inlägg. Om något redan har sagts behöver man inte säga om det.

Nu är det i alla fall dags för sängen. En bild som får mig att längta till sommaren slutar jag med.

torsdag 17 november 2011

Inför dag två av budgetfullmäktige

Idag är det dags för andra dagen av budgetfullmäktige i Borås. Hade kanske trott att vi skulle kommit längre igår. Risken finns att vi inte klarar förra årets tid, 17 timmar. Men vem vet. Ibland går sådant fort som man tror tar lång tid.

Man kan tycka att diskussionen ska fokuseras på det som händer i Borås och hur vi vill ha det där. Men det som händer i omvärlden påverkar i stor utsträckning. Även om alternativa utförare inom de offentliga verksamheterna alltid diskuteras i Borås så har särskilt fokus i år hamnat på Carema även om äldreomsorgen ännu inte diskuterats. De rödgröna i Borås, i synnerhet de röda är emot allt vad alternativ heter.

Vad jag kan minnas så brukar äldreomsorgen bli rätt bortglömd på våra budgetfullmäktigen. I år lär den väl bli framlyft. På grund av att ett företag misskött sig. Och då efter vad jag kan förstå inte i Borås.

Självklart är det inte acceptabelt att det går till som det beskrivs i media. Och det måste åtgärdas. Men debatten måste vara nyanserad. Jag tycker att vinstpengarna ska stanna i landet men jag har ingen åsikt om det är så att en alternativ utförare kan driva ett äldreboende med god kvalitet till lägre kostnad än vad den kommunala verksamheten kan göra. Bara för att kommunen driver verksamheten behöver det inte betyda att allt är bra. Det finns vanvård även på kommunala äldreboenden.

Att det finns alternativa utförare, bidrar till att de som idag jobbar inom äldreomsorgen har fler arbetsgivare att välja på. Vilket också kan medföra lönekonkurrens. Och därmed högre löner inom ett typiskt kvinnoyrke.

Ska bli spännande att se hur debatten kommer att gå. Själv sparar jag mig till några anföranden kring alternativ sysselsättning för långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta, dvs Socialt företagande, och Medborgardialog.

För övrigt kommer jag att koncentrera mig på att flytta böcker när kortväxta ska tala i talarstolen och stänga av och på fläkten. När twitterflödet börjar ana suckar kring värmen i fullmäktigesalen så rycker jag in.

Här kan man följa dagens förhandlingar via BT eller direkt på denna länk.

tisdag 15 november 2011

Testar min surfplatta

Det blev en Samsung surfplatta som jag just nu testar. Men nu får jag nog sluta. I morgon budgetfullmäktige. Och det lär bli långt.

söndag 13 november 2011

Söndagssammanfattning

Är det vinter nu? Vinterstudion har ju startat. Men det verkar som om snön är en bit bort. Men vem vet! Och lite längtar jag efter att åka skidor. Men snöskottningen kan kvitta.

Fullt upp är det i alla fall, med eller utan snö. I veckan är det IMG_1735budgetfullmäktige och det lär väl som vanligt ta några timmar. Hoppas det blir konstruktiva och sansade debatter. Mycket är det att läsa i alla fall. Se bilden. Som del av presidiet som ska hålla ordning på det hela är jag lite begränsad att delta i debatten. Några tycker att jag inte ska delta överhuvudtaget. Men något eller några inlägg tänker jag nog göra i alla fall. Skulle förvåna mig om jag inte pratar något om socialt företagande.

Men innan dess är det en kursdag och närmast på tur står att hälsa på barnbarn och sedan avsluta helgen med lite tennis. Får inte heller glömma betala skatten. Det är ju momsinbetalning den här månaden också.

Men lite kommentarer kring händelser den senaste veckan. Flyktingpolitiken fortsätter att visa sitt inhumana ansikte. Nu senast två ärenden som TV4 visat. Två föräldralösa barn som ska utvisas till Italien som var det första land de kom till. Och en 16-åring som ska avvisas till Azerbadijan ensam sedan hans mamma försvunnit. Jag har inte all bakgrund men oavsett denna så har vi ett ansvar när det handlar om barn. Det står uttryckligen i utlänningslagen att man ska se till barnens bästa. Att skicka iväg en 16-åring till ett land vars språk han inte kan och inte har någon anhörig är inte acceptabelt. Inte heller att rycka upp två småbarn som börjat anpassa sig i Sverige till ett förmodat liv på barnhem i Italien.

Det stora samtalsämnet på hemmaplan den här veckan är dock Carema och hur äldre behandlas på deras boenden. Jag som tror på att det är bra med alternativ och valfrihet blir ytterst beklämd när valfriheten missbrukas. Jag håller fullständigt med Peter Wolodarski i det han skriver i sin krönika i DN idag. Det är oacceptabelt det som hänt och det är bra att det kommit på bordet. Självklart är det viktigt att det diskuteras på ett sakligt sätt. Det måste komma fram att de allra flesta sköter sig. Och, även om det inte är ett försvar, så får man inte glömma att det finns vanvård även inom den kommunalt skötta äldreomsorgen. Det skulle vara väldigt tråkigt om det skedda skulle innebära förbud och inskränkningar i valfriheten och, som Wolodarski skriver, Lars Ohly stå som segrare. Valfrihet är bra både för dem som jobbar inom vården och för dem som ska omhändertas.

En av de stora nyheterna utrikes är Berlusconis avgång. Att döma av bilder från Italien var det många som var glada även om italienarna har förlåtit honom en mängd skandalhändelser. Blir spännande att se vad som händer i framtiden. (BT, SvD)  Läs också Stefan Eklunds, chefredaktör BT, krönika.

Det finns en hel del annat som inte blivit skrivet under veckan och det kommer att finnas massor som inte blir skrivet nästa vecka. Jobb och politik tar sin tid.

torsdag 10 november 2011

Musik med glädje

Det blev ingen morgonbild idag. Men en kvällsdito. Det var grått och trist. Men dagen har verkligen slutat i dur. Först en trevlig kursdag. Sedan en fantastisk avslutning av dagen med en god middag och därefter en häftig konsert med Robert Wells. Det hela i samband med utdelning av priset The Nordick Award in Textiles till den isländska konstnärinnan Hrafnhildur Arnardóttir. Som har utställning på Textilmuseet. Tyvärr missade jag den eftersom jag jobbade. . Men får väl ta igen det senare.

Jag har alltid gillat Robert Wells och jag IMG_1080har nog sett honom en gång tidigare live. När Borås Arena invigdes. Men nu var det något annat. Han spelade också tillsammans med Borås symfoniorkester.

Stundtals var det bara att sluta ögonen och lyssna. Stundtals var det att klappa med i takt. Och nästan till sist att stå upp och sjunga Rockin all over the world. Typ samma som man gör på After ski. Och svetten lackade.

Nästan allra sist en mer stillsam melodi. För att allra sist få träffa herrn himself på eftersitsen. Där jag till och med lyckades fånga in honom för ett foto.

En kväll jag sent kommer att glömma. Ibland undrar jag hur man kan leva utan musik. 

onsdag 9 november 2011

En intensiv dag

En händelserik dag. Först Excel-kurs och sedan raskt iväg för att tala på manifestation med anledning av Kristallnatten. Blev ett lite improviserat tal. Det jag skrivit på en lapp och tänkt säga kunde jag inte läsa. Det var för mörkt. Har väl hållit bättre tal men jag tror det viktigaste kom fram.

Tolerans och respekt. Se till alla människors lika värde. Ta sitt ansvar och inte stå vid sidan och titta på när människor kränks och förnedras. Var något som jag talade om.

Tyvärr höll sig inte alla till det som man kommit överens om. Att inte tala partipolitik. Det var Rättvisepartiets representant som höll ett riktigt valtal. Och vid det efterföljande fackeltåget brast flera ut i socialistiska slagord. Brist på respekt skulle jag vilja säga. IMG_1069

Från manifestation till folkpartimöte. Eller rättare sagt tre möten. För att förbereda ett samgående mellan två lokalavdelningar så vi bara får en lokalförening i Borås. På tiden.

Nu blir det sängen. I morgon ny kursdag och på kvällen The Nordic Award in Textiles med bl a konsert med Robert Wells.

Här kommer också morgonens balkongbild.

tisdag 8 november 2011

Kontraster

Vaknade till en underbar morgon. Med solen som gick upp mellan husen. Dagen fortsatte sedan med kurs där jag fick använda mig avIMG_1066 en Smartboard. En sådan där som man kan peka på och så händer det saker i datorn. I morgon får jag använda den igen. Lycka. Är jag datanörd eller?

Det finns en annan sida av morgondagen . I morgon är det också den 9 november, den dag som den så kallade Kristallnatten ägde rum i Tyskland 1938. Under natten krossades fönster till judiska affärer och många judar dödades och fördes bort till koncentrationsläger.

Det är viktigt att inte glömma. Många sa att detta får inte hända igen. Men det har hänt. Rwanda, Bosnien m fl.

Risken finns att det händer igen om vi inte ser upp. Idag växer rasism och främlingsrädsla. Den växer ur egoistiskt tänkande och tänkande i snäva cirklar. Och rädsla för det som är främmande.

Även om vi har det förhållandevis bra i Sverige så ser vi ändå först till det egna när de ekonomiska ramarna snävas in. Och ser till de egna behoven först. Det är lätt att hitta en syndabock då. De som kommer från andra länder och andra kulturer ligger närmast till. Man känner dem inte och “så är de lite annorlunda”.

Man glömmer konjunkturer och annat som kanske är den verkliga orsaken.

Vi alla har en skyldighet att gripa in när vi ser att det går åt fel håll. När människor diskrimineras och förföljs för sin bakgrunds skull. Vi kan inte bara stå vid sidan och titta på. Då blir vi medskyldiga, om det som hände i Tyskland 1938 skulle hända här och nu.

söndag 6 november 2011

Höstvandring i vårväder och tänd ett ljus

Allhelgonahelgen går mot sitt slut. Det blir mörkt tidigare och tidigare men lite går att avhjälpa med ljus. Och idag ute mitt på dagen kunde IMG_1730man nästan tro det var vår. Till och med solen kröp fram ur dimman.

Det blev en härlig vandring med vandrarkompisarna i skogarna kring Bredared. Rätt dag kan man väl säga. Vi gick ca 12 km och det var en vandring i min smak. Inte allt för mycket upp och ner.Såklart stundtals rätt blött. Fast så här års ska det inte finnas sommarblommor. Något fel är det nog i världsordningen.

Men som sagt, vackert var det. Eller vad sägs om bilden där vi stannade och intog medhavd fika. Med en alldeles spegelblank liten sjö. IMG_1726

Nu gäller det att hålla ut till 1:a advent om tre veckor. Då tillvaron lyses upp av alla ljus och stjärnor i fönstren. Sedan blir det bara ljusare och ljusare ute också.

Men tid för att sjunka ner i mörkret finns inte. Under den närmaste tiden är det mycket som ska hända. En hel del kurser ska hållas. Budgetmöte ska vara i dagarna två. Två utflykter åt Stockholmshållet. En till Skatteverket och en till Coompanions höstmöte. Och en hel massa annat. Robert Wells på torsdag till exempel.IMG_1062

“Tänd ett ljus och låt det brinna
Låt aldrig hoppet försvinna
Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen
Tänd ett ljus för allt du tror på
För den här planeten vi bor på
Tänd ett ljus för Jordens barn”

fredag 4 november 2011

Inte ok med tulpaner i november–men i övrigt en ok dag.

Ännu en omväxlande dag till ända. Och jag börjar närma mig det stadium där jag kommit ifatt någorlunda.

Dagen har bjudit på en hel del. Jag har påbörjat hemsidesuppdateringen av Folkpartiet i Borås hemsida. Liksom jag har uppdaterat min egen. Fick ju till slut tag på ett lösenord igår så jag kom in i programmet.

Jag har planerat Medborgardialog. En inventering vad som görs i Borås idag när det handlar om medborgardialog ska gå ut till alla nämnder och styrelser. Det görs mycket idag men inte systematiskt och enhetligt. Många vet inte heller vad medborgardialog är. Det är dags för information.

Jag har ätit lunch med LUF-ordföranden i Borås.

Jag har besökt VI-Hässleholmen när Coompanion medarbetarna presenterade vårt projekt kring Socialt företagande.

Ganska många hade kommit för att lyssna. Hoppas också de blev intresserade av att vara med.

Här finns lite mer kring vad ett socialt arbetsintegrerat företag är. I korthet går det ut på att den som är långtidsarbetslös eller har funktionsnedsättning tillsammans med andra startar ett kooperativ, i första läget kanske som en ideell förening, och säljer sina tjänster. Det innebär att i stället för att

Sedan avslutades kvällen med medlemsmöte där vi som var på landsmötet fick berätta om vad som hänt där. Själv kunde jag ju stolt berätta om mina motioner som fick positivt mottagande. Den om att brist på tillgänglighet ska ses som diskriminering och uttalandet om att FP anser att Socialt företagande är ett alternativ för långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta att komma ut på arbetsmarknaden.

Inte så mycket nya visioner idag men som sagt en omväxlande dag.

Men kan inte förstå varför det ska finnas tulpaner i affärIMG_0285en i början på november. Inte ok.

Efter nyår är det dags. Tulpaner är symbol för en kommande vår. Och nu blir det ju bara mörkare och mörkare. Lägger väl i alla fall ut en gammal bild på tulpaner.

Detta är nästan värre helgerån än semlorna i mellandagarna.

onsdag 2 november 2011

Hur påverkar e-handel vår vision 2025

Så läggs ännu en dag till handlingarna. Som vanligt blev den inte helt som jag tänkt men nästan. Även idag blev det jakt på försvunnet lösenord men det löste sig.

Lunchen avåts ännu en gång på Sinnenas hus. Den här gången var det företagarlunch med e-handel som tema.

Det blev en föredragning som satte fart på hjärncellerna. Med tanke på vårt visionsarbete 2025 i Borås. Hur kommer e-handeln att påverka den framtida handeln i centrum. Kommer det fortfarande att finnas butiker där man går in och gör sina inköp eller kommer alla att sitta hemma vid sina datorer och handla.

Jag tror att det kommer att finnas bådadera. Men det kanske är så att man går in i en liten affär för att hämta inspiration och kanske titta på ett klädesplagg. Till och med kanske prova. Men sedan beställer man hemma eller i affären via nätet.

Förmodligen kommer stadsbilden att förutom de små affärerna kompletteras med fler caféer kring centrum. Där man träffas och umgås över en kopp kaffe efter att man gjort sina val i de många små affärerna. Man får mer tid över till upplevelser och att umgås.

Att beställa mat via nätet är redan vanligt. Dagens hektiska liv för till exempel småbarnsföräldrar måste underlättas på många sätt.

E-handel innebär också större möjligheter för att vi också ska få en levande landsbygd. Traditionella landsbygdsnäringar inklusive turism kompletteras med olika e-handelsföretag.

Det här är bara funderingar hur det kan bli. Men att e-handeln har kommit för att stanna är verkligt. Och att den kommer att påverka våra liv i framtiden är säkert.

Det tål att fundera några varv till hur till exempel stadskärnan ska se ut.

Sovdags

tisdag 1 november 2011

Snabba bilder och långsamma tåg (om de går)

IMG_1046Protokollskrivning och kursförberedelser har varit dagens tema. Plus att jag uppdaterat telefonen. Lite oroligt men det gick bra. Nu hamnar mina kort jag tar med mobilen automatiskt i min hemmadator. Via något moln eller förmodligen ännu längre bort.

Det slog mig en sak. Hur kan en bild fara upp långt i luften och tillbaka på noll sekunder medans tåget mellan Borås och Göteborg tar mer än en timma (i bästa fall) med en fart av 69 km i timmen. (BT, GP, Västnytt). I vissa fall går tekniken fort i andra mindre fort. För att inte säga oerhört långsamt.

Visserligen fungerar det bra med bussförbindelser nu men ett snabbgående tåg måste vara mycket bättre alternativ och gå snabbare för ett av Sveriges största pendlingsområde. Det är faktiskt så att både boråsare åker till Göteborg och göteborgare åker till Borås.

Media berättar idag om järnvägen som den sämsta i Sverige. Medelhastigheten på likartade sträckor mellan större städer är 113 km i timmen. Och då har de inte talat om att tågen ibland bara går halva vägen. När det står ett annat tåg på det enda spåret.

Stannar väl där för idag. Har blivit alldeles för mycket dator idag. I morgon blir det lite annat.