lördag 23 juli 2011

Dagen efter det overkliga

Vaknade till en overklig värld. Vem är det som kallblodigt skjuter ihjäl barn och unga som är på läger? Vad är det som gör att en människa får för sig att spränga ett helt kvarter och sedan skjuta utan urskillning mot försvarslösa unga? Svaret får vi väl så småningom när den nu för dåden anhållne berättar. För att det måste finnas en förklaring tror jag. Terrordåden var välplanerade. (SvD, DN)

Förmodligen tror gärningsmannen i Norge att han har gjort världen en tjänst.

Frågorna är många. Man kan spekulera hur personen är. Utan att vara någon psykiater kan man nog konstatera att någon form av psykisk sjukdom ligger bakom. Personen verkar totalt sakna empati för andra människor. (SvD)

Men det är inte hela sanningen. Dådet andas hat mot det politiska etablissemanget och demokratin. Och någonstans måste hatet ha uppstått.

Den samtalston som idag ofta förekommer på nätet är hård och innehåller mycket hat. Överord används och hot och trakasserier är vardagsmat. Kommentarer på tidningsartiklar och bloggar innehåller angrepp på olika grupper. Hatet speglas helt öppet. Hur många gånger har inte jag fått kommentarer på min blogg där jag blivit anklagad för både det ena och det andra och där skribenten tycker att jag inte borde få finnas. Och hatet och motsättningarna finns där också idag i debatten kring de ofattbara händelserna.

Det är dags att börja ha en anständig ton mot varandra. Både på nätet och i verkligheten. Starkt känsloframkallande ord som katastrof och rasande och panik bör användas där de hör hemma.

Hungersnöden i Somalia är en katastrof liksom händelserna i Norge. Det sistnämnda inte kanske på grund av antalet döda men att det är ett riktat terrorattentat mot demokratin och att gärningsmannen/männen urskillningslöst kallblodigt mördar unga som är på väg att tjäna demokratin. Panik var säkert det som ungdomarna kände när de försökte gömma sig för att inte bli dödade.

Även i de förtroendevalda församlingarna som kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdag måste man börja fundera över att vårda sitt språk. Demokrati innebär att vi tillåts ha olika åsikter och det är dessa som ska debatteras. Personangrepp eller angrepp på olika grupper hör inte hemma i sådana forum. Här måste vi alla som sitter som förtroendevalda ta vårt ansvar. Och någon måste gå före.

Det är än mer viktigt att värna demokrati och ett öppet samhälle när något sådant här har hänt. I stället för våld måste demokratin stärkas ytterligare. Tolerans och kunskap är två viktiga ord att lägga på minnet. Kunskap bidrar till förståelse för andra människor och deras sätt att leva. Och därmed också tolerans.

Även chefredaktören på BT skriver hur viktiga de orden är. Han skriver också hur viktigt det är att “hålla rent” bland kommentarer på nätet. Jag återkommer då till hur viktigt det är att även artiklar och rubriker både i papperstidning och på nätet inte bidrar till att jaga upp en hetsstämning. Självklart ska media granska men ibland blir det fel.

Jag är glad att SSU anordnade en manifestation. Tack för det. Kanske inte så många gånger jag manifesterar ihop med SSU men idag kändes det oerhört viktigt. Idag handlade det inte om enskilda sakfrågor. Idag handlade det om något mycket viktigare. Demokrati och öppenhet.

Inga kommentarer: