När jag läser intervjun med Lars Ohly i DN kan jag inte låta bli att kommentera med några rader. Tala om inkonsekvens. Han tycker att det är för lätt att bli rik i Sverige. Men några vill han dock göra rikare. Han erkänner att det är helt ok ur konkurrenssynpunkt att fotbollsspelare ska få lägre skatt. Han menar att se på elitfotboll ger en positiv upplevelse och elitfotboll bidrar till en breddidrott. Självklart bidrar elit till att fler unga rör på sig och att många människor får en spännande upplevelse. Och ger också en del arbetstillfällen både direkt och indirekt.
Men varför ska det inte få finnas konkurrens inom andra områden än elitfotbollen. Varför ska inte företagare och entreprenörer premieras på samma sätt som fotbollsspelare? Dessa bidrar till att det skapas arbetstillfällen så att fler människor får ett jobb. Men de som startar företag tar också ofta en stor risk och ett stort ansvar. Ska man inte ha möjlighet till kompensation för den risken genom att man kan tjäna en slant. Sedan tycker jag som Ohly inte om girighet. Men att kalla en företagsledare, som får betalt för både de pengar han eller hon satsar och den arbetsinsats han eller hon gör, för girig är inte sant. I de flesta fall i alla fall.
Och om Ohly tycker att det är bra med konkurrens inom fotbollen, varför kan det då inte få finnas konkurrens inom det offentliga. Varför kan inte också kvinnor, för det är oftast kvinnor som jobbar i en monopolvärld inom det offentliga, få möjlighet att få en högre lön genom att det finns konkurrerande arbetsgivare.
Likaså är det viktigt att det ska löna sig att utbilda sig.
Det är genom ett bra företagsklimat där företag kan starta och växa som vi får en bra välfärd. Det är fattigdom som ska bekämpas. Inte rikedom.
Här finns också Jan Björklunds tal vid Företagarnas kongress i helgen.
Andra om Ohly Adam Cwejman
Ledarbloggen SvD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar