fredag 28 mars 2014

Integrerat och inkluderat Borås

Gårdagen handlade om inkludering och integrering. I Borås pågår ett arbete i fyra idégrupper. En handlar om firandet av Borås 400-års jubileum. Något som jag motionerat om. Roligt. Fast det var inte det jagIMG_0623.JPG (2) egentligen skulle skriva om utan om gruppen som handlar om ett integrerat och inkluderat Borås. En grupp som jag fått förtroendet att leda. Men inget lätt arbete. Oftast pratar vi om integration av nya svenskar för sig och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning för sig. Det handlar också om unga och gamla och HBTQ-personer mm. Nu ska vi få ihop  det hela till en diskussion. Att alla ska känna sig som Boråsare oavsett var man kommer från eller var man bor. Och oavsett hur gammal man är. Eller om man gillar personer av samma kön. Det handlar om alla. Och att få bort vi och dem tänket. Mycket görs idag. SE bland annat nedan. Men vi har en bra bit kvar. Men det är onekligen spännande.

Efter detta möte bar det av direkt till Borås Arena för att lyssna till Tommy Mäkelä som berättade om sitt liv som person med ADHD och Asperbergers. Och hur han nu jobbar för att hjälpa andra som har andraElfsborg-Vågasatsavinn former av funktionsnedsättning. En fantastisk person som berättar öppet och rakt precis  som det är. Jag var inte ensam. Cirka 100 personer hade kommit för att lyssna. Dessutom fanns också Elfsborgs representant på plats för att berätta om den satsning som görs tillsammans med Tommy för att göra Borås Arena mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Nästa hemmamatch, och alla andra hemmamatcher, ska det bland annat finnas teckentolk på storbildsskärmen. Placeringen inte riktigt som på bilden. Dessutom ska det finnas syntolk via fm-frekvens och hjälp att boka särskilda platser, t ex nära utgång. Et bra fotbollslag blir ännu bättre när man tänker på alla. Mer finns att läsa här på Elfsborgs hemsida.

Anledningen till att jag var där är att Tommy och hans förening Våga Satsa Vinn har fått stöd från Västra Götalandsregionen. En eller två gånger om året erbjuder Västra Götalandsregion organisationer och föreningar att ansöka pengar för Socialt entreprenörskap. Jag är fadder utsedd av den sociala ekonomin i Sjuhärad att vara fadder för detta projekt. Mer om vad social ekonomi är kan du läsa här på Västra Götalandsregionens hemsida och Social ekonomis hemsida.
Verkligen en dag som handlade om att skapa plats för att inkludera alla.

Inga kommentarer: