Har lite dåligt samvete. Som folkpartiets EU-ambassadör i Södra Älvsborg borde jag förstås ha sett till att Europadagen synliggjorts i Borås. Såvitt jag vet finns inget firande i Borås.
Europadagen firas till minne av den 9 maj 1950 då Robert Schumans deklaration om att skapa ett enat Europa för att bevara freden och som sedan låg till grund för Kol- och Stålunionen. Och senare EU.
Det finns många synpunkter och åsikter om det Europeiska samarbetet. Raka gurkor och annat. Kriser i en del länder har ställt krav på solidaritet. Jordbrukspolitiken har diskuterats. Och det finns mycket som EU inte ska lägga sig i. Men grunden är ändå att bevara freden på vår kontinent. Att människor kan röra sig fritt inom Europa och studera och göra affärer med varandra bidrar till att man löser konflikter på fredlig väg i stället för med vapen.
Ett exempel på hur människor möts över gränserna är den vandring som jag deltog i i helgen i Blankenberge i Flandern i Belgien. Den internationella organisationen IML har som motto “Nos iungat ambulare” vilket betyder ungefär “Låt vandring förena oss”.
Ett lite udda inslag i vandringen är de soldater från olika länder som reser runt till de olika vandringarna i full mundering. (Var även i Sverige). Alla i Blankenberge var inte helt glada åt de tyska soldaterna men utan EU hade det nog inte varit möjligt. Flandern har ju varit krigsskådeplats under båda världskrigen. Men jag mötte också människor vars framtoning andades nationalism och främlingsrädsla. Mer om vandringen finns på mitt tidigare blogginlägg.
Så det finns mycket kvar att göra när det gäller EU. En gemensam och solidarisk flyktingpolitik. Fler länder måste ta sitt ansvar och de människor som tas emot måste tas emot på ett värdigt och humant sätt. Så görs inte i alla länder idag. De nationalistiska strömningarna måste stävjas. Läs mer om detta i en debattartikel i UNT av Jasenco Selimovic och Maria Weimer. Båda fp.
EU-kommissionär Cecilia Malmström har också en artikel i dagens BT om vikten av studentutbyte över gränserna. (Saknar länk)
Hade gärna varit i Göteborg lyssnat till Cecilia men min eftermiddag ska i stället ägnas åt demokratidag med ungdomsrådet i Borås och prata barnkonvention bland annat. Och det är också viktigt. Inte minst med tanke på hur man i många beslut som rör barn överhuvudtaget inte gör någon barnkonsekvensanalys.
Som exempel kan nämnas ett ärende vi har i morgon i kommunfullmäktige. Nedläggning av Götaskolan. Kan tänkas att det är rätt. Men inte ett ord i konsekvensbeskrivningen handlar om hur nedläggningen påverkar barnen. Bara hur ekonomin påverkas.
Jag saknar barnen i beslutsunderlaget. Är det ur barnperspektiv ett bra beslut? Oavsett bra eller dåligt ska konsekvenserna beskrivas.
Nu dags att sätta fart.