lördag 15 maj 2010

Sätt stopp för privata aktörer som kränker integriteten

Nu har Folkpartiet liberalerna i Borås varit ute i dagarna två och delat ut fröpåsar med blåklintsfrön. Att Borås kommer att bli blått i höst är helt klart. I krukor på balkonger och i rabatter kommer det att blomma massor av blåklint. Ungefär 1200 påsar har vi delat ut.

Kanske vi kan leja hitta.se eller Google att åka ut på nytt och filma trädgårdar utan människors vetskap för att dokumentera alla blåklintar. Fast det är ingen bra idé. Jag har skrivit tidigare om vad jag tycker om att hitta.se och Google och eniro åker runt och fotograferar folks trädgårdar utan att fråga om lov.

Hitta. se visar också utan åtskillnad registreringsnummer på parkerade bilar och ansikten på människor. Eniro och Google verkar ändå försöka dölja registreringsnummer och ansikten. Men det som Google gjort när de farit runt med sina bilar och fotograferat är att de också samlat in information från öppna trådlösa nätverk och dessutom sparat informationen.

Jag undrar hur långt privata företag kan få gå när det gäller att samla in information om människors privatliv. Oavsett vad man tycker om det offentligas möjligheter att övervaka individer så finns det ändå restriktioner och kontroll och för rikets säkerhet är det nödvändigt med viss övervakning men privata företag kan tydligen göra vad som helst. Bara man skaffar tillstånd som gör att man inte faller under personuppgiftslagen.

Jag tycker att det är fullständigt absurt att någon kan åka runt och fotografera hus från alla vinklar och vrår. Allt för att underlätta för eventuella skumma typer. Det är inte ok att visa ansikten och registreringsskyltar på bilar och det är definitivt inte ok att avlyssna privata trådlösa nätverk. (SvD, Aftonbladet). Lagen måste förändras så att det inte blir tillåtet att systematiskt visa bilder på nätet från privata hem.

Här har jag skrivit tidigare om fotografering av privata områden. Intervju på Radio Sjuhärad och reportage på Politikerbloggen.

1 kommentar:

Billy Gellerstedt sa...

ok, så du menar alltså att det ska vara förbjudet och fotografera ett objekt om ett annat objekt som inte du äger finns i bakgrunden, är det de du är ute efter eller ?

Anledningen till att google gick ut med det där är också för att de vet att de gjorde fel och när de fick reda på det gick de ut med det, men vissa länder i europa som tyskland och spanien vill förbjuda google från att ta bort informationen för de vill titta på informationen själva.. vilket är lika absurt..

Och litar du på att våra myndigheter gör som de ska ?
Titta då vad som händer när SÄPO bryter mot lagen, konsekvent i flera år..

http://www.youtube.com/watch?v=RMb5BsSgs-0