lördag 8 maj 2010

Ett ansvarsfyllt och ett ovisst alternativ

Hemma efter en kall och regnig kampanj för alliansen. Inget väder som precis inbjöd till att ha långa och givande diskussioner med medborgarna. Det var mest "hutter". Ändå härligt att komma igång med kampanjandet. Och många folkpartister var vi. Både unga och gamla.

Alliansen har också idag presenterat sin valplattform med arbetslinjen som ledstjärna. Det behövs entreprenörsanda och gynnsamma villkor för företagande så att fler jobb skapas. Fler måste komma in eller tillbaka till arbetsmarknaden både för sitt eget och för samhällets bästa. Genom att kunna försörja sig själv stärks den egna självkänslan. Ju fler som jobbar innebär också bättre förutsättningar för en bra välfärd. I valplattformen, som är en grund för den gemensamma politik som alliansen ska gå till val på, nämns också vikten av ett starkt civilt samhälle med ett rikt föreningsliv och ideella organisationer och att barn och unga är viktiga och mycket mer (DN,SvD)

Som motsats till alliansens ansvarsfyllda valplattform fattar då vänsterpartiet på sin kongress ett beslut om att införa sex timmars arbetsdag för alla med oförändrad lön. (DN, SvD, Aftonbladet) Ett absurt förslag i en tid när vi behöver arbeta mer för att få välfärden att gå ihop. Dessutom kommer välfärden att kosta mer om alla ska jobba mindre inom det offentliga men ändå ha fullt betalt. Fler måste anställas. Jan Björklund har i sitt nyhetsbrev gjort en beräkning bara vad det skulle kosta i skolan. 18-20 miljarder kronor per år. Sedan hur kravet på att alla som jobbar deltid ska få rätt till heltid ska kombineras med detta vet jag inte.

Till skillnad mot alliansen som ger människor större möjligheter att göra egna val som passar var och en bäst så vill vänsterpartiet ha delad föräldraförsäkring. Och talar samtidigt om individens frihet. Jag får det inte att gå ihop. Varför ska samhället bestämma hur nyblivna föräldrar ska planera sitt liv.

Dessutom har ställts i utsikt att vänsterpartiet kommer att ställa krav på ökad skatt under de kommande åren. (SvD)

Jag tycker egentligen inte att man ska klanka ned på andra partiers förslag utan framhålla det man själv står för. Men när ett parti lever så långt från verkligheten som vänsterpartiet måste man faktiskt påtala detta. Och det är väl bra att alla sådana här tendenser kommer fram innan valet så medborgarna vet vad de har att välja på. En ansvarsfylld alliansregering och en rödgrön opposition som man inte vet riktigt hur den ser ut. För att en del beslut på vänsterpartiets kongress gått emot den gemensamma överenskommelsen sedan i måndags är helt klart. Ska bli spännande att följa de andra två partiernas agerande.

Läs också Christer Sörliden
Adam Cwejman

1 kommentar:

Hemlige sa...

Nej, det var nog bäst att du smet undan så for du kunde, så att ingen hann ställa dig till svars för dina floskler.