tisdag 13 april 2010

Utan företag ingen välfärd

Dagens ledare SvD tar upp en viktig fråga. Det räcker inte bara att stimulera människor till att jobba, med moroten: mer pengar kvar i plånboken efter skatt. Jobben måste finnas också.

På den första punkten har alliansregeringen satsat under den här mandatperioden. Skatten har sänkts för alla och den som tjänar kring 20000 i månaden får cirka 1400 kronor mer i plånboken varje månad. Det är en självklarhet att det ska löna sig att arbeta men det ska också vara lönsamt att studera och ta risker. Där har regeringen inte kommit lika långt.

Värnskatten finns kvar. Det vill säga den extra skatt på 5 procent som (s) införde "tillfälligt" för dem med lite högre inkomster. I år ligger gränsen på ca 500 000 kronor. Det kan tyckas med tanke på den rättvisediskussion som råder idag, allt ska vara rättvist, att den som tjänar lite mer också kan betala lite extra. Frågan är hur rättvist är det? Har du satsat många år på utbildning och tagit studielån och förlorat flera år av arbetsinkomster, jämfört med den som börjat arbeta tidigt, är det då inte mer rättvist att du får kvar mer av de pengar du tjänar. Sedan stämmer inte alltid detta med att den som studerar får högre lön. Det finns många låglöneyrken bland akademiker. Men principen är viktig.

Samma sak gäller för den som vågar satsa på att ta risker genom att bli företagare. Det måste vara ok att tjäna pengar på sitt företag och inte bestraffas för det. För utan företag så får vi heller ingen välfärd. Det är det som ledaren i SvD handlar om. Det ska löna sig att skapa jobb.

Det som regeringen pratat väldigt lite om är hur jobben ska skapas. En del har gjorts eller är på gång för att förbättra för företagandet. RUT-reformen har skapat nya företag och därmed fler jobb. Entreprenörskap i skolan visar att eget företagande är ett alternativ till anställning. Bättre socialförsäkringsregler för företagare. För att nämna några av de åtgärder som gjorts. Och även om företagarna enligt en undersökning av Företagarförbundet har ökat förtroende för regeringen så finns det fortfarande en hel del att göra.

Det gäller också att tala om vad man gjort och alltid framhålla att utan företagande ingen välfärd. Det är inte genom att skapa fler offentliga jobb som välfärden kommer. Genom företagande kan det finnas möjlighet att anställa fler inom den offentliga sektorn som kan bidra till en bra skola och en värdig äldreomsorg. Men det gäller att veta vad som kommer av vad.

Nu ska jag återgå till att bidra till välfärden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det måste blir mycket enklare att starta kunskapsföretag i Sverige. Idag är det nästan helt omöjligt.

Kunskapsföretag klarar man först om man har en investerare eller massor av pengar på banken som man är beredd och bli av med samtidigt som man får jobba mer än 80 timmar per vecka utan lön