torsdag 14 januari 2010

Vi borde redan ha infört EURON

Ännu en dag närmare valet. Mycket börjar redan kretsa kring detta. Partierna börjar profilera sig och debatten hettar till och den kommer bara att bli hetare och hetare. Fast ibland kunde den kanske vara ännu hetare.

Nu har fp:s tre kompisar i alliansregeringen börjat fundera över att utreda om vi ska gå med i Euro-samarbetet. Det gör de i en debattartikel i DN. Folkpartiet liberalerna finns inte med som underskrivare till debattartikeln men det beror inte på att Folkpartiet inte vill införa EURO. Tvärtom. Men skillnaden är att FP redan har sagt att vi vill ha en folkomröstning nästa mandatperiod. (SvD) Visst kan det vara bra att utreda vilka konsekvenserna blivit på grund av att vi stått utanför. Gör det då men låt det gå fort. Så vi hinner ha en folkomröstning, om inte nästa år, som fp föreslagit, så året därpå. Jag tror inte vi har råd att stå utanför längre.

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi har inte råd att stå utanför längre".

Njae, så är det väl inte. Däremot behöver Grekland, Portugal och Lettland m. fl. så många EURO- stater som möjligt som kan komma in och reda ut deras ekonomiska problem.

bloggare på icedaniel.se sa...

Svenska folket rösta 2003 om att Sverige inte skulle ha euron som valuta. Det är fel att ha en ny omröstning så snart igen. Däremot var det längsen sveska folket med liten marginal rösta för att Sverige skulle varamed i EU. Kanske passar bättre med en folkomrösting om vi istället bör begära urträde får EU ?

Nemokrati sa...

Man undrar om de med vett och vilja vill krascha Sverige totalt? Tyskland befinner sig i den värsta nedgången sen 1932. Tar de inte in någon information? Ekonomiska experter har enigt sagt att det är Sveriges smala lycka att man ligger utanför eurosamarbetet. När euroländerna införde euron rusade priserna i höjden, på mindre än tio år dubblerades priserna i många av länderna. Euroländerna är skuldsatta över taknocken, Italien 105% av BNP, England, Tyskland, Frankrike uppåt 70 %, Grekland 99 % och flera andra euroländer skyhögt – Spanien, Portugal osv. Medan Sverige har en på 38 % (om inte alliansen lånar mer pengar - till skattesänkningar! vilket ytterligare kommer att förvärra krisen). I Grekland hotar konkurs. Och nu – Tyskland. När tysk export rasar, då rasar euron. Förstår de inte det? Euron håller inte som efterträdare till dollarn, med den skuldbilden. Guldpriset rusar i höjden. Det råder massarbetslöshet som är i växande. Ett sånt här förslag är rent vansinne. Verklighetsförnekelsen är total.
Detta ledarskikt lever i en drömvärld. Alla tillhör ju neoliberalerna. Fattar de inte att den ideologin bygger på antaganden om ekonomiskt beteende som är helt felaktiga.

Tomas Gustafson sa...

Vi vet redan att Fp har en okritisk syn på Eurosamarbetet. Att de inte har undertecknat artikeln tyder på, trots vad Ekström anger, att Fp går i otakt med resten av alliansen.
Det gårr inte att bortse från vad signaturen Nemokrati kommenterar. Argumentet om asymmetriska störningar måste med tanke på resten av Europa tas på stort allvar. Det har alltid Fp bortsett från.

Anders Troberg sa...

Vi har inte råd att stå utanför, men vi har råd att ignorera ett demokratiskt fattat beslut?

Sorry, men jag tror dina prioriteringar är galna.

Som jag ser det så kräver en ny folkomröstning i euro-frågan först en ny omröstning om EU-medlemskap. Allt annat skulle vara oärligt.

Nkari sa...

Sen kan FP också fundera på det här.. Citerat från Cornucopia.

"I vad som måste ses som en skarp varning till PIGS in space, dvs Portugal, Italien, Grekland, Spanien, så har ECB nu publicerat en liten juridisk text med namnet "Withdrawal and expulsion from the EU and EMU: some reflections" som man hittar här.
"

Du kanske skulle läsa den innan du tycker att Euron är en bra ide..


För när vi väl har infört Euron kan vi inte lämna den, inte enns om vi lämnar EU..

Nkari sa...

Ah glömnde länken till den juridiska texten...

http://www.ecb.int/pub/pdf/scplps/ecblwp10.pdf

Anonym sa...

Till de tidigare mycket utmärkta kommentarerna (som borde vara tankeväckande för Euro-kramarna!) kan jag tillägga att dessa Euro-kramare som argument också gärna nämner att kronan tappat mycket i värde sedan folkomröstningen.

Visst är det så, men vet vi att det fortsätter? De kommande åren kan det mycket väl vända, med tanke på de problem som många Euro-länder har! Men även så inte sker, så är valutaläget en stor fördel för svensk export och det är ju främst exporten nationen lever på, en bättre handelsbalans kan inte vara fel!

Men Euro-kramarnas "oro" för den svenska kronan handlar väl mest om att deras utlandssemestrar har blivit dyrare, egenintresset är tydligen viktigare än nationens intresse!

Alfapuff sa...

Jag är lite nyfiken på hur mycket vi förlorar på att stå utanför! Vad jag lyckats läsa mig till så har vi än så länge enbart fördelar av att stå utanför. Dels stärktes kronans värde gentemot € under högkonjunkturen (som den borde göra) vilket gjorde att vi kunde betala tillbaka mer på våra Eurolån än om vi hade gått med från start. Dessutom gör nu kronans låga kurs att vi har möjlighet att komma tillbaka snabbare efter lågkonjukturen då vår exportindustri är betydligt mer attraktiv nu när kronan är lågt värderad.

Sen tillkommer ju det faktum att flera €-länder just nu ligger i otrolig kris och vi vet ännu inte vad det innebär för värdet på €. Men den absolut roligaste delen i Euro-tänket är ändå att om ett €-land inte kan leva upp till de krav som ställs för att vara med i samarbetet, då skall de bestraffas med böter. Hur tänker man?!? Ett land som går back och inte klarar av att hålla budget skall betala böter? Men man kan ju göra som Frankrike gjorde, man ger fan i att betala böterna bara.

Nej, jag tror att det finns många riksdagsmän och kvinnor som behöver tänka till en extra gång innan man beslutar sig för att flytta en del av Sveriges valutareserv till EUs centralbank (någon som sett reglerna för de pengar vi skall betala dit??!) för det handlar om så mycket mer än att bara få det lättare att handla i utlandet!!

Nkari sa...

För er som är lite lata här är ett citat från ECB texten..


"that a Member State’s exit from EMU, without a parallel withdrawal from the EU, would be legally inconceivable; and that, while perhaps feasible through indirect means, a Member State’s expulsion from the EU or EMU, would be legally next to impossible. This paper concludes with a reminder that while, institutionally, a Member State’s membership of the euro area would not survive the discontinuation of its membership of the EU, the same need not be true of the former Member State’ s use of the euro."