fredag 4 juli 2008

Även Fp kritisk till okritisk användning av bioenergi

Världsbanken hemlighåller en rapport som säger att det ökande användandet av biobränsle är den viktigaste orsaken till de stigande matpriserna världen över. (DN)Folkpartiet är alltså i gott sällskap när det gäller att ifrågasätta okritisk användning av biobränsle. I veckan presenterade folkpartiet en rapport om användning av bioenergi. I den rapporten framhålls bland annat att ökad användning av grödor orsakar stigande matpriser. Men att självklart bioenergi rätt använt är viktigt för att minska koldioxidutsläppen. I Sverige kan vi använda skogsavfall och andra restprodukter.

Folkpartiet skriver i sin rapport, precis som världsbanken tydligen (veta exakt kan man ju inte eftersom den är hemlig(!)) säger i sin rapport, att etanolframställning på sockerrör inte är ett stort problem utan det är när man använder till exempel vete och majs.

Det som är det stora problemet är ju att Världsbanken håller sin rapport hemlig för att inte stöta sig med Vita Huset. Men var finns då humaniteten och medkänslan för dem som inte får mat för dagen. Ett synnerligen cyniskt beteende.

Här finns länk till folkpartiets rapport.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ändå, oavsett procent hit och dit, vi har en situation där allt fler svälter och ökningstakten förskräcker. Medan detta sker diskuterar vi om fin eller ful metanol är orsaken!
Vår patetiska jakt på miljövänlighet skymmer sikten, alla (nästan) tror på miljöeffekter av högre bränlepriser och övergång till biodrivmedel. Ok då, i mikroprocentklass! De verkliga effekterna finns att hämta i exempelvis Vattenfalls kolkraftverk. Men nä, då är det bättre att få ner bilåkandet fem procent - men hjälp!

Anonym sa...

1 maj i år hade DN en artikel om hur matkrisen lockar till spekulation. Den 28 juni fanns i DN ekonomi en annons från CMC Markets med rubriken"Handla olja, guld och vete och över 20 andra råvaror" Enbart 2 ex av en mycket stor mångfald. Jag har läst "Bioenergin i klimatpusslet-politik för en hållbar lösning". Är nästan säker på att du knappt förstått vad som skrevs. Det är en typisk ämbetsmanna-svenska av sämsta sort. Och skulle man följa den; så hjälpe oss gud eller någon annan högtflygande. Den enda sak fp har rätt i är att stoppa den sk Stimuleringen av biobränsle. Det sägs att bioetanol gjord på brasilianskt socker är bra. Möjligtvis för tillverkarna och de blivande spekulanterna. Den producerar nämligen mera CO2 är den kan spara i svenska bilar. Vad som är mera anmärkningsvärt är att Fp-skribenterna når knappast med näsan över horisonten för att se resten av världen. Viktigt sägs vara CO2-avgifter och utsläppsrätter. De förtiger, medvetet eller av okunskap, att alla dessa co2-avgifter och liknande läggs på slutprodukten och sedan blir det vi, dvs du och jag, som får betala kalaset. Du har el in i din dator. Mellan 20 och 25 öre/kWh lägger el-producenterna på din el-faktura för att kunna betala dessa avgifter. För att ta ett exempel. Den kommande och omfattande svälten i 3dje världen beror dels på att mat används för att göra bio-bränslen och dels för att föda dessa mänskliga mödarsniglar (uttrycket knyckt från tyska ordet gräshoppor med hänvisning till bibelns gräshoppor, men gjorts om till svenska och jag tycker mördarsniglar passar bra). Pamfletten från Fp innehåller ej heller ett ord om bilismens utveckling dvs att det tillverkas mer än 30 miljoner nya bilar varje år. Och det står inte en rad om nödvändigheten av att få över all långtradartrafik på spårbunden trafik. Inte ett ord om nödvändigheten av att kraftigt bygga ut de allmänna kommunikationerna. Etc, etc. Och om jag förstått tidningar, radio o tv rätt så har varje parti inom den sk alliansen en helt egen, ofta diamentralt, uppfattning. Hur skall den ekvation lösas. Högern vill utvidga subventioner och liberalerna avskaffa dem osv.
Sitter du inne med en bättre lösning än pamflettmakarna?
Och sedan tycker jag att de nya fotografierna var en stor välgärning. Snyggt, jobbat Anne-Marie tycker Claes i Borås.