torsdag 26 juni 2008

Åsiktsregistrering – nej tack

Visserligen skrivs det en del korkat enligt min mening på olika bloggar. Till och med kränkande uppgifter. Även om jag aldrig har menat det kan jag ha kränkt någon också. Förmodligen eftersom det finns de som skriver kränkande tillbaka.

Jag tycker visst att man kan använda ett annat tonfall i bloggosfären men möjligheten att skriva och delge andra sina synpunkter via nätet får inte tas bort. Det förslag som EU-parlamentets kulturutskott tagit hoppas jag verkligen inte går igenom. (SvD, DN, SvD2) Att registrera bloggare med bild och namn och dessutom uppge vad syftet är med bloggen. Det luktar diktatur och åsiktsregistrering lång väg. Men förslagsställaren är tydligen uppväxt under kommunisttiden i Estland. Fast erfarenheten borde väl förskräcka.

Själv tycker jag det är helt ok att framträda med både namn och bild på bloggen även om jag fått en kommentar "att inte är hon vacker heller". Fast ska sanningen fram så var det epitet det minst kränkande i det blogginlägget inklusive kommentarer. Men det finns andra som av olika skäl inte vill framträda med namn. Och jag vet inte om jag kan kategorisera min blogg helt och hållet. Skulle jag vara tvungen att skriva om politik om jag anger den som en politisk blogg. Skulle jag bli censurerad om jag råkade skriva om vädret eller någon av mina vandringar. Eller om jag skriver om matrecept. Fast det är inte någon större risk att jag gör.

Det Jag hoppas verkligen att det blir ett nej i Europa-parlamentet och att förslaget stoppas i tid. Yttrandefriheten är värd att värnas. Även om jag inte tycker om allt som skrivs och det är en hel del enligt min mening trivialiteter som skrivs. Men vem är det som avgör vad som är trivialt. Det är självklart i läsarens ögon. Och den som idag begår brott kommer att fortsätta att göra det även om man inför åsiktsregistrering.

Skulle förslaget gå igenom EU-parlamentet har vi en ny "FRA-debatt" här hemma. Och det tror jag ingen vill ha. Det finns mycket mer att fundera kring ett sådant här förslag men i eftermiddag är det barnbarnstid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej A-M E. Var inne och tittade på bloggen igårkväll efter den raffland EM-matchen och gick sedan in på Anek data. Den såg lite hemgjord ut och strandbilden på dig var väl inte den bästa. Nåväl, allting går att förbättra. Det där med båtskatten är ingen bra ide, definitivt inte. Däremot registrering kan vara motiverat för båtar över ca 12 meter.Tyvärr har jag ingen båt längre och svågern har sålt sin stora kryssare så jag får nöja mig med div färjor.
Till slut till åsiktsregistrering. Den kommer gå igenom om vi har kvar div politrucker som röstade för FRA-lagen. Det där med yttrandefrihet borde en folkpartist inte längre ta i munnen. Inte minst med tanke på hur en kvinnlig ledamot behandlades innan hon röstade nej. Den damen är värd all min aktning. Men de där post-stalinistiska betonghäckarna borde avgå snarast möjligt (div partiordföranden och övriga politrucker). Hade aldrig kunnat tro detta när jag återvände till fosterlandet för några få år sedan.Men ibland överträffar verkligheten mardrömmen. Tyvärr. Ha en trevlig kväll för det tänker jag ha med ytterligare en, som man hoppas, raffland EM-match samt hälsningar från Claes i Borås.

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Klart att EU måste registrera alla bloggare. Det är väl lika givet som att alliansen måste överträffa Stasi i övervakning av medborgarna. Det kan finnas en liten terrorist i vilken buske som helst.

Jag avslutar med att skriva terrorist, bomber, attentat, muslim, Usuma Bin Laden och talibaner så att gubbarna på FRA får lite att registrera.

Anonym sa...

Förslaget är så idiotiskt att man nästan får magsår:( Det finns ju många bloggare som är förföljda, lever under skyddad identitet eller av andra orsaker inte vill/kan visa sitt ansikte eller skriva sitt för- och efternamn.

Vi bloggare är inte journalister. Dessa måste naturligtvis skriva sina namn efter sina artiklar.

De som kommit på det här har ingen som helst aning om vad det innebär att blogga.