måndag 21 maj 2007

Flyktingpolitik, apatiska barn och lite till

Var lite mör när jag klev ur sängen efter gårdagens fysiska aktiviteter. Slarvade med stretchningen som vanligt. Fysisk aktivitet är onekligen bra för sömnen i alla fall. Så utvilad är jag.

Det behövs för jag har en hel del att göra idag. Bland annat tala vid en manifestation för en iransk kvinna som ska avvisas, trots att hon flytt från en familj som misshandlat henne sedan hon var liten. Artikel i BT.

Förra året infördes i utlänningslagen att även den som förföljs på grund av kön ska kunna få flyktingstatus. Även den som förföljs inom den privata sfären kan betraktas som flykting i lagens mening om landets sociala, politiska, religiösa eller kulturella strukturer medför att hon inte kan få skydd av staten. Däribland räknas könsmaktsstrukturer. Med tanke på kvinnors situation i Iran där staten bestraffar kvinnor för att de inte är riktigt klädda mm., borde det vara självklart att kvinnan skulle få stanna.

Flyktingpolitiken finns också bland andra nyheter idag.

Ilmar Reepalu påpekar igen att situationen är allvarlig i Malmö. (DN, TV4)Jag håller delvis med honom att det vore önskvärt att de som söker sig till Sverige kunde ge sig till andra delar av landet. Det finns faktiskt platser där arbetsgivarna saknar någon att anställa. Men jag har stor förståelse också för att man väljer en plats där man har vänner och bekanta.Jag tror att det gäller att se till att man fortfarande kan behålla tryggheten om man flyttar till någon annan del av landet. Ett alternativ kunde vara att man får någon resa då och då betald till sina släktingar. Kanske ett kontroversiellt förslag men man måste vända på alla stenar.

Det viktiga i detta sammanhang är dock att de arbetsgivare som anställer en asylsökande inte plötsligt står utan en arbetare den dagen han eller hon får ett avslagsbeslut. Det brådskar med att både se över mottagningsverksamheten och reglerna för arbetskraftsinvandring.

Historien om de apatiska barnen är inte slut. Fortfarande insjuknar flyktingbarn och blir apatiska. Barnen är svårt traumatiserade redan när de kommer. Skillnaden är att det går fortare för barnen att bli okontaktbara.
Jag har tidigare skrivit om att man missar att höra barnen för att de ska få redogöra för sina asylskäl. Om man gjorde det kanske många barn skulle räddas.

Sedan kan jag inte förstå varför man skulle göra en kartläggning och utredning av de apatiska barnen med förutbestämt resultat. Och misstänkliggöra många föräldrar att de drogade sina barn så att det skulle bli sjuka. I stället för att snabbt hjälpa alla de barn som mådde fruktansvärt dåligt. Och lyssna till deras egna upplevelser.
Men det är glädjande att åtminstone vården verkar vara mycket bättre nu. Samtidigt som man forskar om huruvida de sondmatade barnens hjärnor har påverkats.

Det kan konstateras att det inte blir någon strejk på Svensk Bilprovning. Inga körförbud på viktiga fordon i samhällets tjänst och inga otillåtna privatfordon på svenska vägar.

Till sist vill jag säga att jag tycker att det är bra att de som anordnar olagliga demonstrationer mot sd ska straffas. Jag har sagt det förr men jag säger det igen. Jag tycker illa om sd:s åsikter men de ska ha rätt att uttrycka dem.
Men det språkbruk som många använder i sina kommentarer till mina inlägg lämnar mycket övrigt att önska och med det lär de ha långt kvar till riksdagen.

Nu ska jag räkna skolenkäter och förebereda talet.

12 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12544211.asp

2004 blev 182 barn "apatiska". Sen saken uppmärksammats blev nov 2005 till maj 2006 fem barn "apatiska". Det borde ringa en klocka nånstans.

Mats Dagerlind sa...

Det är intressant hur fler och fler företrädare för etablerarade partier börjar upptäcka att den svenska invandrings- och integrationspolitiken inte fungerar. Det är dock märkligt att de här problemen har sopats under mattan under så lång tid - det handlar om decennier som dessa frågor har vanskötts.

De etablerade partierna skräder inte orden i sina omdömen om Sverigedemokraterna, men man den pudel man borde göra och reservationslöst ta på sig skulden för situationen i våra storstadsområden, den lyser med sin frånvaro.

Jag tycker nog att de etablerade partierna borde be såväl infödda svenskar som invandrare om ursäkt och sedan utan omspvep erkänna att man med inkompetens och skygglappar total har misslyckats i denna fråga och därpå bjuda in Sverigedemokraterna till överläggningar om hur vi kan lösa problemen, det är hos sd som insikten, lösningarna och vijan att agera finns.

Mikael Åhman sa...

Om vikten av en solidarisk flyktingpolitik är jag i allt väsentligt ense med dig, Anne-Marie. Själv skrev jag ju som ordförande för Borås (S)-studenter under Svenska Kyrkans påskupprop (i konflikt med min egen S-riksdagsgrupp...)

Nå; jag har en fråga: Vi hade distriktskongress härom månaden, där (S) i Södra Älvsborg (enhälligt) beslöt förespråka att offer för trafficking skall erbjudas permanent uppehållstillstånd - till skillnad från dagens tillfälliga uppehållstillstånd som löper ut när eventuella rättegångar mot människosmugglare är avklarade.

Hur ställer sig Fp till det, och vad bedömmer du utsikterna som att den nuvarande regeringen genomför en sådan lagändring?

Anonym sa...

Lite mer sköna siffror:

Asylsökande per miljon invånare:

Sverige 2672
Österrike 1628
Schweiz 1401
Norge 1156
Belgien 1116
Irland 1078
Nederländerna 876
Frankrike 639
Storbritannien 459
Finland 440
Danmark 355
Tyskland 255
Spanien 130

Sverige är ett extremt land, som siffrorna visar. Situationen måste normaliseras, och eftersom dom etablerade partierna vägrar göra det måste man rösta på Sd. Dom etablerade partierna behöver en rejäl spark i baken - annars kommer dom inte börja ta ansvar i den här frågan.

Anonym sa...

Grue, var har du fått statistiken på asyksökande per miljon invånare ifrån? Jag är bara förvånad att det inte är ännu värre. Jag trodde vi skulle få se 40,000 Irakier iår, vilket bara det är mer än den siffra du visar.

Det ser nog värre ut om man jämför %-andelen som får stanna per miljon invånare i alla länderna...

Anonym sa...

Siffrorna baserar sig på statistik härifrån:

http://www.migrationsverket.se/index.jsp?swedish/statistik/siffror.html

Finns massa relevant info där.

Kom ihåg att bara en del av dom som får stanna är asylsökande. Sverige beviljade 2006 86 436 uppehållstillstånd, en ökning med nära 25 000 från året innan.
I takt med att andra länder skärper sin politik eskalerar situationen. Enda vägen ut är en röst på Sd.


Dock talas det för mycket Irak, dom står inte för en så stor del av invandrarna som det verkar.

Anonym sa...

De som ar mest apatiska ar S regeringen och den nya regeringen. Reepalu vill stoppa invandingen till Malmo. Ar Reepalu apatiskt? Varfor stoppar han inte invandringen till Malmo om han vill gora det? Det ar dags att overlata makten till andra partier som forhoppningvis klara att att forverkliga Reepalus onskemal.

Anonym sa...

Grue kan du sluta leka med siffrorna. Och var snäll och va lite mer specifik med din statistik. I dina siffror innefattas adoptivbarn, gäststuderande, de med arbetsmässiga skäl m.m. Alltså de som ökar Sveriges värde. Vad menar du med extremt, på vilket sätt? Att man hjälper folk dvs att man har humanitär invandring? Det är bisarrt att du jämför befolkningen i de andra länderna. Man måste titta närmre på hur mkt kapacitet ett land har. Har du kanske inte tänkt på att det är de andra länderna som borde ta in fler i vissa fall? http://www.migrationsverket.se/infomaterial/om_verket/oh/ohstatistik_sv.pdf

Anonym sa...

Leka med siffror... Tycker det är bra att det diskuteras siffror istället för det vanliga snömoset som brukar pratas i invandringsfrågor.

"I dina siffror innefattas adoptivbarn, gäststuderande, de med arbetsmässiga skäl m.m."

I den totala siffran, ja. Jag har inte sagt nåt annat. Det är tveksamt om t ex adoptivbarn ökar Sveriges värde, dock. Gäststudenter som pluggar här och sen lämnar landet gör det definitivt inte utan drar fördel av naiva regler.

Det är extremt att ha helt annorlunda regler än resten av Europa. Menar du att resten av Europa har en inhuman invandringspolitik och att vi i Sverige måste ingripa eftersom alla andra är så oempatiska? Det luktar en aning svensk självgodhet om det. Jag vill att Sverige ska vara ett land som alla andra, men PK-eliten kan tydligen inte nöja sig med det.

Anonym sa...

Förresten - vi kan inte påverka vad dom andra gör, vi kan påverka vad vi själva gör. När deras politik ser ut som den gör är det bara för oss att anpassa oss. Detsamma gäller t ex skattepolitiken där Sverige fått anpassa sig (till viss del) eftersom pengarna annars lämnar landet. Förmögenhetsskatten är det senaste exemplet.

Anne-Marie Ekström sa...

Vad jag inte kan förstå är att sd-sympatisörer lägger ner så väldans mycket kraft på att ta fram siffror och tala om hur dåliga man är i andra länder att leva upp till sina skyldigheter. Fn-konventionen. Argumentationen är lite enahanda.

Jag skulle också vilja veta hur det skulle påverka till exempel grues vardag om vi inte tog emot fler asylsökande eller om vi inte tog emot några gäststudenter eller inte adopterade barn från utlandet.


Sedan ska jag övergå till att ge Mikael ett svar.
Det är så roligt att du frågar.
Tänk om ni passat på att driva denna fråga när ni satt vid makten.
Hösten 2005 var frågan uppe till diskussion i socialförsäkringsutskottet. Alla partier utanför regeringen hade varsin reservation i ärendet. Fp förespråkade att det ska införas ett särskilt skäl för permanent uppehållstillstånd för trafficking-offer som vittnar. Jag tog på mig uppgiften att försöka ena alla partier förutom s då. På kvällen innan skickade jag vårt förslag til s och då ställde de också upp på det och ett tillkännagivande gick till regeringen och jag var lycklig som lyckats ena sju partier. Regeringen förhalade det sedan. Varpå den nuvarande regeringen fått ärva ärendet. Jag trodde att det skulle komma upp när trafficking behandlades i riksdagen nyligen men det ligger fortfarande och väntar men jag tror att det kommer att bli av. Men man kan aldrig veta.
Nu ska jag sova efter en lång dag med skolenkäter och annat.

Anonym sa...

Vadå enahanda argumentation? Vi kommer med siffror - vad annars kan man göra? Bättre det än det vanliga snömoset när det kommer till den här frågan:

Brottslighet ser jag som det stora problemet med invandringen. Det påverkar mänskor på ett mycket påtagligt sätt i deras vardag. Här är siffror om invandrares brottslighet - ingen trevlig läsning:

http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf

Läs speciellt om våldtäkter. Våldtäktsvågen som svept över Sverige är i mycket stor utsträckning ett invandrarrelaterat problem. Nöt för feminister att tänka på.

Sverige är också motståndare till en gemensam invandringspolitik, som skulle vara en chans att dels få rättvisa - att alla skulle ta emot lika mycket - och också att påverka andra länders politik:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=347490